用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 高功能自閉小朋友/SEN家長, 有冇升小"策略"? ...
go

高功能自閉小朋友/SEN家長, 有冇升小"策略"?

仔仔K1, 去年評估係自閉症譜系障礙, 社交弱d, 有語言及發展遲緩少少, 訓練後有改善。但佢專注力好差, 間中老師都會反映話佢坐唔到幾分鐘就走, 一係就發夢...

我好擔心唔知到時升小學會點?  
學校要坐定定上課對佢應該有難度... 唔知SEN學校係咪多數都麻麻..
又好怕佢入差學校會俾人蝦...

想用d方法prepare佢入到好些少的小學, 但又好似無從入手, 大家有經驗分享嗎?

AnEm 發表於 19-1-8 17:32
仔仔K1, 去年評估係自閉症譜系障礙, 社交弱d, 有語言及發展遲緩少少, 訓練後有改善。但佢專注力好差, 間中 ...

多做密集訓練,改善語言、社交、自理能力。

AnEm 發表於 19-1-8 17:32
仔仔K1, 去年評估係自閉症譜系障礙, 社交弱d, 有語言及發展遲緩少少, 訓練後有改善。但佢專注力好差, 間中 ...

䜖國際比輆好

回覆 BCDJP 的帖子

1. SEN小朋友考入國際學校難度高, 小孩多數面試會怕生唔出聲, 唔同其他小孩玩2. 入咗國際所有訓練用英文做, 加上學校可能要家長自費請影子老師, 花費不少
3. IB課程講求高社交能力和溝通能力

做好而家的訓練
開始睇小學

tcbobo 發表於 19-2-6 21:50
回覆 BCDJP 的帖子

1. SEN小朋友考入國際學校難度高, 小孩多數面試會怕生唔出聲, 唔同其他小孩玩2. 入咗國 ...

英文好是必須, 否則辛苦多一樣, 但國際學校資源較好, 也有一些是會有 SEN support. 一般較 nurturing. 人數較少, 個人認為IB 可能較好, 因可迫他們社交合群, 當然要看小孩情況及嚴重性而定, 至於國際學校會收一些講嘢多的小孩, 我想所有學校都想收 outgoing 的, ASD 也有多
嘢講的. 國際學校也有較學術的, 很難一概而論,
其實我覺得最重要對症下藥, 趁早做訓練, 言語不好就 speech therapy, 社交不好就上社交班, 每個 ASD 的問題都不一㨾

BCDJP 發表於 19-2-8 18:28
英文好是必須, 否則辛苦多一樣, 但國際學校資源較好, 也有一些是會有 SEN support. 一般較 nurturing. 人 ...

如果情況很輕微,連interview 時老師也看不出問題的,又順利入到國際學校,家長又有大量資源支持用英文做訓練,國際是不錯的選擇。

BCDJP 發表於 19-2-8 18:28
英文好是必須, 否則辛苦多一樣, 但國際學校資源較好, 也有一些是會有 SEN support. 一般較 nurturing. 人 ...

請問有邊幾間國際會比較接受sen小孩同有support

bonha 發表於 19-2-9 17:57

我都想知道

其實ESF的SENsupport 最完善,但沒有priority 應該好難輪到。另外可以考慮Harbour School 及香港學堂。其他一些比較新的國際學校也都會提供不同程度的 Sen Support.

睇完大家咁講似乎傳統本地學校係無乜出路.......

回覆樓主:

傳統官津小學
SEN support groups 多數是免費/價錢不貴的

國際學校的 SEN support groups 多數要比錢,
而且唔平。
只見 school counsellors 傾下計就唔洗錢

要睇家長個資源豐唔豐富啦

回覆樓主:

ESF 對 SEN 學生的support 是好有經驗的
但也要睇學校
例如 ESF的SJS
也多人爭的
但 support 也不多
(與 ESF的BHS 比較下)

fion_umama 發表於 19-4-10 14:00
回覆 JanetCMC 的帖子

即ESF 算幾好?考慮中,聽過有負評,心大心細

我只能說 ESF SJS 同 BHS 都不錯
也聽聞過 ESF RCHK 都好好
只係我無經歷過,唔方便討論

回覆樓主

bonha 發表於 19-2-9 17:57

Kellett , Hong Kong Academy, EsF, Harbour School, HKIS .

不過除了Harbour School, 其他學校就算沒特別情況都難入. HKIS ESF 正常小孩都爭崩頭,HK Academy 可能好d。

Harbour School 要另外收錢, 聼説是很貴。

我是認為如果問題輕微,如interview 冇問題入到國際學校,又不介意在外私人做training , 讀國際學校比較包容, 對小孩成長較好,亦更有機會發揮到個人之處,不過大前題是父母有資源,同埋問題不嚴重

回覆樓主:

我個仔今年小一,我當時幫佢報左二線中的小學,佢而家番學好開心

我個仔亞氏保加兼adhd, 好多野講又固執,所以傳統學校一定唔得,而二線中學校好多時既賣點都係happy school同小班(因為無野好賣),亦會投放多啲資源做活動請社工, 所以只要校風好,二線學校可能仲適合。佢有個朋友同佢差不多的,入左啲一線傳統學校,個個星期收幾個投訴電話,我個仔因呢間較鬆,暫時只每個學期一次投訴

當然,有錢的話,入到啲ib式既其實仲適合佢地

AnEm    發表於 19-6-5 16:42

海仔媽 發表於 19-6-2 16:09
我個仔今年小一,我當時幫佢報左二線中的小學,佢而家番學好開心

我個仔亞氏保加兼adhd, 好多野講又固執, ...
謝謝你~