用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀障傾向小朋友轉校
go

[讀障] 讀障傾向小朋友轉校 [複製鏈接]

有讀障傾向小朋友, 讀傳統津小小一好吃力, 想轉校其實係咪都不容易呢?
   0    0    0    0

回覆 babysheryl 的帖子

謝謝你,

babysheryl 發表於 19-1-8 14:15
主要睇間學校收唔收, 我知道幾間學校比較收多呢d 學生 同 功課要求唔多, 可pm 你
...

我都想知邊d學校啱有學習問題嘅小朋友,可否pm我?

babysheryl 發表於 19-1-8 14:15
主要睇間學校收唔收, 我知道幾間學校比較收多呢d 學生 同 功課要求唔多, 可pm 你
...

可否pm我,謝謝!

回覆 comy 的帖子

你好,我小朋友都有讀寫傾向的,現在都為他選校煩惱!
想問問是否只默書和背默方面比較吃力?還是各方面都因為要書寫所以出問題?我了解一下,津校是否不適合我小朋友。

我有問過社工和朋友,話嶺小幾好!好似5月有得報名,你可以上綱了解一下!
如果想近嘅,他們提議揀區內二三線學校!但話就算有調適如讀卷和加時,都唔會幫到太多,因為始終都要跟住學校預設好嘅課程去追進度。

回覆 funEE 的帖子

你小朋友是升小一? 我仔當年2nd in 嶺小, 但最終fail, 讀障小朋友考直私唔容易。 津小好處係政府support 會多好多, 直私無咩有sen support, 但另一樣係你怕不怕被label, 2/3 線津小, 好多功課量都不少。
我仔K 係完全無學字的, 加上讀障傾向, 佢平時係有點吃力, 但佢好喜歡而家間學校, 又識咗新朋友, 平日做功課會慢少少但佢都叫自動自覺, 所以問題不太大, 係默書, 測驗考試就大件事D, 係溫極都唔識, 好低分. 我唔介意佢成績, 但都有時不免沮喪。
學校剛開始將佢個case 交教署, 不知調適後是否OK

回覆 comy 的帖子

多謝你的回覆!我小朋友將會升小一,我預計他學習上問題不大,只是默書、背默和考試會好辛苦,怕會嚴重打擊他的學習興趣!(他已發覺在校做功課比同學慢時感到氣餒
嶺小插班的競爭應該會比考小一低,你如真的要轉校就可以再考慮一下。我朋友幫小朋友在第三次轉校時插班入讀小三後,覺得終於鬆一口氣!雖然考試成績唔好,但都可以勉強升班!老師包容度高啲,沒有給小朋友和家長壓力,試過小朋友數學點學都唔明白,最後老師找來高班同學去教導,結果效果好好!

我本來已打算先試試讀津校先,正如你說因一定會有調適和較多支緩!但社工和專注力班導師就覺得私校比較適合我小朋友,主要因為學習興趣係最緊要嘅!但我囝考到的私校比較新,除了經濟負擔外,還有很多擔憂!例如學校不著重抄寫,但小三要作80字文章時,會否執筆忘字?反轉教室和電子書的概念,是否真的有成效?我囝囝會否有借口沈迷電子產品?假如最終發現私校唔適合,還有機會考到其他學校嗎?真係好煩惱!

你囝囝能夠自動自覺做功課已經好叻!我個仲係要等我放工,問佢做咗功課未,先捨得開始做功課。仲一定要set timer, 如果唔係就會做得好慢

BTW, 你小朋友又鍾意學校,又識到朋友仔,而你又唔介意成績,點解仲要諗轉校?除非會考慮轉間學習模式完全唔同嘅,如果唔係就間間都應該會有功課同考試壓力吧。希望你小朋友有調適後,就能加快小一適應期!努力、加油!

回覆 funEE 的帖子

我仔讀緊一間地區一線小學, 課程都幾深下, 我都係怕影響佢學習興趣同自信心, 所以我都想搵下資料, 睇睇轉校的可能性。不過其實local school 間間可能都差不多 !

回覆 comy 的帖子

一動不如一靜!
比我如果已經入咗一線,又唔係學校比壓力/小朋友情緒出問題,就繼續努力!

我見之前有家長分享過,默書成績會係屋企同佢用加分法去計!(每默啱一個字就有分,等小朋友唔使太沮喪)

我用咗好多方法去建立返我小朋友嘅自信!到依家先唔會每事否定自己先
當真係失去自信時,係要用好長嘅時間同心機去培養返。
‹ 上一主題|下一主題