用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul第一輪面試收到信未?
樓主: fion_yinyin
go

St Paul第一輪面試收到信未?   [複製鏈接]

MCLIAN 發表於 19-3-5 13:31
Apply music or sports scholarship 的 , 而成績已肯定達標 , 會講得好白。如成績一般 , 雖項目達標,  但相 ...

謝謝回答,

可否問多句,已收到通知的是音樂/運動範疇,還是學術那條隊?

jaycee_mami 發表於 19-3-5 13:35
謝謝回答,

可否問多句,已收到通知的是音樂/運動範疇,還是學術那條隊?
不是學術那條隊

今年其實有得 in 的都好勁 , 聽說私小都有考得高的沒能面試。

hueyman    發表於 19-3-5 14:05

MCLIAN 發表於 19-3-5 13:48
今年其實有得 in 的都好勁 , 聽說私小都有考得高的沒能面試。
想問SPC是否好睇面試表現?因admission talk 說明30% ,而成績60%!感覺好像只睇成績。

回覆樓主

請問獲邀面試是否成績級20內?

Happychoy 發表於 19-3-5 14:58
想問SPC是否好睇面試表現?因admission talk 說明30% ,而成績60%!感覺好像只睇成績。 ...

但如果只睇成績,咁第一輪申請學術嗰條隊而又有得in的又為何要再喺GA in多次呢?所以我覺得面試都佔一定比重的!

Happychoy 發表於 19-3-5 14:58
想問SPC是否好睇面試表現?因admission talk 說明30% ,而成績60%!感覺好像只睇成績。 ...
當然就算成績好 , 都要有一般的表達能力 , 1月時面見應已略有眉目 , 所以有人收 call有表示。如成績未算前列 , 那就更要有好好的面試表現才能突圍而出。

以往都不需等到月尾才收信。

Veron081207 發表於 19-3-5 15:07
請問獲邀面試是否成績級20內?

我學校有d後過級20都有得in

回覆 MCLIAN 的帖子

我本人未聽過st Paul college 會call 人。我校上年同學攞埋scholarship 都係用信,同期出result,今年咁特別。真係獲獲新鮮,難以估計

Jcee 發表於 19-3-5 18:26

我本人未聽過st Paul college 會call 人。我校上年同學攞埋scholarship 都係用信,同 ...
據我所知, 早兩年都有收 call 的。

IYY 發表於 19-3-5 18:30
據我所知, 早兩年都有收 call 的。
係!只少五年前都有,不是新做法。主要通知你考到了獎學金,有full 或half scholarship 諸如此類。

咁咪好搞笑,in 封信係一次過叫你一月去in sports or academic scholarship...及二月的General interview...咁封信咪好得意。如一月in 完已call ,封信上面general interview 做乜用途。。啊,可能你所講個d優才封信根本得一月個次in...收了九成以上。真係難以想像各校的做法

Jcee 發表於 19-3-5 19:39

咁咪好搞笑,in 封信係一次過叫你一月去in sports or academic scholarship...及二月 ...
都要in兩次,如你説,未1月in時已通知1及2月要面試。

momin 發表於 19-2-25 11:35
我仔同校四個同學, 都安排在不同時段啊!

我覺得比組員搶住答都唔緊要, 自己表現出風度,禮貎重要啲. 阿仔話 ...
我仔學校分別915, 925, 930(我仔), 1030, 230, 仲有幾個唔知幾點....

YS_mommy 發表於 19-2-25 12:15
細路仔都係一張紙, 可能佢地家長叫佢地要突圍而出! 或且佢地以為咁係搶答至叻~ 唔知佢地可能學校無教? 唔 ...
我仔話佢個組有一個搶晒黎答, 佢自己答完時佢話佢有比機會其他同學答, 佢講完後問其中一位同學: 呢位同學你有咩議見....

JHsbb 發表於 19-3-5 20:37
我仔學校分別915, 925, 930(我仔), 1030, 230, 仲有幾個唔知幾點....
JHsbb, 那麼呀仔間學校都有六、七個同學面試,算多喇!

JHsbb 發表於 19-3-5 20:40
我仔話佢個組有一個搶晒黎答, 佢自己答完時佢話佢有比機會其他同學答, 佢講完後問其中一位同學: 呢位同學你 ...

咁細個就是一個獨裁者,蝦D同學仔。第日,一定俾佢玩曬!

YS_mommy 發表於 19-3-5 22:20
咁細個就是一個獨裁者,蝦D同學仔。第日,一定俾佢玩曬!
所以睇吓SPC要咩學生, 霸晒黎答,分分鐘扣分

JHsbb 發表於 19-3-6 02:07
所以睇吓SPC要咩學生, 霸晒黎答,分分鐘扣分

比佢搶答到但冇point 即係冇用,所以講咁多未必係好事,反而將自己弱點顯露出來。但係講到幾句但中point,呢d至係叻仔

回覆樓主:

在group discussion ,重點不在於講得多與小,而是能否做leader,不是講得多就是leader,反之是這人能否做到時間掌握洽當並帶領全組流暢傾談,提出結論。當然完全不表達意是不行的。當遇上有人霸住發言,老師會看其它組員如何應對,和跳出困境的方法和能力。
‹ 上一主題|下一主題