用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有得選,大家會選直資中學定政府學校好? ...
go

如果有得選,大家會選直資中學定政府學校好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

直資定政府,大家點選?

讀緊直小,有直中可上。

但大家會繼續上直中定轉返去政府中學?
   0    0    0    0

回覆 seavl 的帖子

我同你情况有D唔同,我囡係有直中(津中),其實我一直係想佢讀津中,但早前考咗D直資,囡轉口風想讀某間直資,我同佢講人地未話收你喎,佢一面認真答我,如收我,我可唔可以去讀。用家係佢,我C6話考到就跟佢意思去讀啦!

好明顯係要睇下边间直資同边间津中比較啦!相信唔同比較会有唔同答案。

2jkidsfather    發表於 19-1-7 15:17

醒目開學勳章

熱媽 發表於 19-1-7 10:56

我同你情况有D唔同,我囡係有直中(津中),其實我一直係想佢讀津中,但早前考咗D直資, ...

我囡無物所謂,佢其實唔太Like直屬中學,可能比較傳統中學,我地兩老都唔太喜歡。阿囡所以都有此感覺。其他同學仔就打算直上。

阿囡可能一向比較獨立,無話一定要跟上中學同其他同學仔一齊。

所以我地話有其他中學收你先算,不過都交左好幾間直資,又打算交自行,到最後可能玩叩門。

簽名被屏蔽

我地津小有能力果班囡想考出去,你囡間直小就話想直上,但直小相對津小理應競爭力都高D,要考入一般津中難度不大

seavl 發表於 19-1-7 10:43
直資定政府,大家點選?

讀緊直小,有直中可上。
好睇直中係邊間,目標既官中又係邊間。

醒目開學勳章

熱媽 發表於 19-1-7 11:42

我地津小有能力果班囡想考出去,你囡間直小就話想直上,但直小相對津小理應競爭力都高D ...

但最終都係玩叩門。

因直屬中學大機會收,又好似唔簽又無保障。最多玩叩門

醒目開學勳章

jli008 發表於 19-1-7 11:24
看大人及孩子心態,大人是否盲目那種,孩子是否跟同學什樣走就什樣走.  首要先看家庭是否富裕, 其次看孩子在 ...

有考出面出名直中,但相對阿囡的成績唔係最勁的人,所以應該未必有把握。另外有報保良局兩間直資,未見未知。

阿囡最重要係學校有女童軍,其他佢無物考慮因素。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-7 12:21
好睇直中係邊間,目標既官中又係邊間。

津中未決定落實,可能:藍田St Paul,跑馬地St Paul,大坑真光,鰂魚涌嘉諾撒

直中:觀塘區直資

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

jli008 發表於 19-1-7 13:00
普通二線學校出來的都一樣可以做到, 不要看輕自己孩子能力,現在不是最厲害不代表將來不是,當然出名直中可能 ...

醒目開學勳章 王國長老

seavl 發表於 19-1-7 12:45
官中未決定落實,可能:藍田St Paul,跑馬地St Paul,大坑真光,鰂魚涌嘉諾撒

直中:觀塘區直資

如果唔like傳統中學,仲揀呢d?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直資小學想外闖的話,要先留意
1. 學校有無呈分
2. 小心估計孩子係咩banding,在岩banding 嘅學校之中,有無適合。見你揀呢幾間,但你話孩子唔係最top,即自行好有機會落空,要十分肯定維持到b1位置至好出公海。否則放棄直上到時派位又失準,就好頭痕

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-7 14:19
直資小學想外闖的話,要先留意
1. 學校有無呈分
2. 小心估計孩子係咩banding,在岩banding 嘅學校之中,有 ...

有呈分

應該係B1A-B人,因佢成績唔係全A人,所以我唔覺得係勁人。

我亦知道直屬直資中學好大機會收,所以自行只可以當練習Interview,最多最後玩叩門津校。
‹ 上一主題|下一主題