用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 心理壓力
go

心理壓力 [複製鏈接]

就快要交表,心理壓力很大怕策略錯自行失敗跌落統一時策略和運氯氣也差b1生派不到跌到好後好後,小朋友沒有動力去讀一間不適合和不喜歡的學校。今年小朋友是比較前幾年出生率最多的。成功機會不太有把握。這個遊戲認真不好玩。
   0    0    0    0

young8888 發表於 19-1-7 01:06
就快要交表,心理壓力很大怕策略錯自行失敗跌落統一時策略和運氯氣也差b1生派不到跌到好後好後,小朋友沒有 ...

自行可申請較好的博一博。

大抽獎排位選擇,則宜比自行較保守。

選校始終以用家為主導, 最重要是選一間她 / 他願意在那裡打拼 6 年的學校。個人認為, 孩子選入成績水平貼近的學校會較有自信和開心。

我比較沒有大志, 我讓孩子選了在中池做中魚, 見他輕鬆 keep 在級前 25% (不是級前 25 名, 別誤會), 低壓又開心, 仍能享受學習的樂趣, 我覺得他選擇是對的。

IYY 發表於 19-1-7 01:37
選校始終以用家為主導, 最重要是選一間她 / 他願意在那裡打拼 6 年的學校。個人認為, 孩子選入成績水平貼近 ...
請問介唔介意說是入了那間中學?

就快要交表,心理壓力很大怕策略錯自行失敗跌落統一時策略和運氯氣也差b1生派不到跌到好後好後,小朋友沒有 ...
自2祗要揀間好大机会入嘅,自1揀間有机会入嘅,唔会揀高一线,咁就会輕鬏D 㗎la

回覆 老周 的帖子

知易行難,自一想揀間牌面(只係牌面)上有機會入的,自二我同阿囡諗住揀間大些少機會入的中學,但今年人多咗,雖然政府話有櫈仔加,不過我區唔多。我同囡心水果2間,永世都係大熱,咁是否真係好似我咁諗!諗下一日又一日,好快已7號啦,轉眼又話10號,我地都好驚揀錯!

回覆樓主:

今天可以沒有動力去讀一間不適合和不喜歡的學校,明天也可以沒有動力去做一間不適合和不喜歡的公司,世事不如人意十之八九。

回覆樓主:

屋企附近兩間男校睇咗兩年,諗住終於可以報啦,阿仔忽然堅持要入區內大熱男女校。

咁放自行,另一自行亂咁報間高一線極高攀既,比多次機會統一派位博多次大熱男女校,其實真心驚,仔又黑仔開,希望順利。

壓力個個都有架啦,邊個考呈分试會冇壓力,將來考dse壓力咪仲大,生於競爭型社會,呢啲係無可避免。

其實只要孩子盡力,揀間合程度嘅學校,自行時唔貪心去高攀或揀晒啲熱校,基本上都唔會太難入。

熱媽 發表於 19-1-7 08:53
回覆 老周 的帖子

知易行難,自一想揀間牌面(只係牌面)上有機會入的,自二我同阿囡諗住揀間大些少機會入的 ...
其實大熱唔緊要,最緊要係知道以往自己名次,入到邊間學校嘅機會最大,就應該冇問題

簽名被屏蔽

呢個游戲真係難玩,進取衰了冇人可憐,保守得左放榜見到成績低過自己的搏到好學校又意難平。但心存僥倖搏高了入到又如何,擧家慶祝,周圍恭賀聲不絕,之後呢?那些以為入到即是上了岸,高攀了,跟唔上,轉頭又賴學校唔教書,老師懶,唔會諗當初是錯配。

制度問題,都無得避。

scooper 發表於 19-1-7 12:09
呢個游戲真係難玩,進取衰了冇人可憐,保守得左放榜見到成績低過自己的搏到好學校又意難平。但心存僥倖搏高 ...

名校有旨意家長會搞掂的潛意識,
但家長又旨意名校會搞掂。

IloveJJ 發表於 19-1-7 09:17
咁大壓力,就揀間易入啲既囉!
每個人唔同,有人大膽鐘意搏,有人保守鐘意安全,最緊要揀適合自己。

有家長問我九龍區有邊間好,我話你自己果區長天英華啦,隔離區九華啦,跟住佢話,呢d 好似麻麻地渦。
我話甘呀,男拔喇沙呀,佢好滿意我提議

你心裡都已經有答案,你就唔問我啦

回覆 scooper 的帖子

你這一段好精警,短短百多字就描述曬高小至初中的人心險詐、人情冷暖、人云亦云,厲害
我是護書簿

這遊戲就是成績好就有優勢。
中一學位分派就好似職工頭圍用膳……
高級(band1)先吃頭圍……吃淨到band2…骨頭餸尾就band3…

中英文這類要長時間浸淫的科先不說。
數學靠死做練習和操練就可以
常識靠讀得夠熟
說到底就是要勤力努力……

IloveJJ 發表於 19-1-7 15:19
咁佢個仔係咪咁叻先?
佢話band 1 中啦,甘我原先提議的學校都算中肯啦,不過佢睇唔上眼姐
‹ 上一主題|下一主題