用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-1-22 07:37
我仔初小時星期一至五無學課外活動,但每日都好多功課,因為佢哋學校出名多功課。後來到高小,好似係四年 ...

以前佢每天放學都有一個活動要在外上堂,後來發現佢做事實在太慢,做埋功課再活動埋就連佢自己的free time都無埋,所以把所有活動改了去星期六,等佢平日做完功課都有番d時間。但對佢做事慢改不了,我知佢都有改進少少,但都係要不停提,佢係提一句,快少少,唔夠一分鐘又跟住佢自己慢的速度,提佢提到我自己都覺得煩,唔知仲可以點改善

回覆 MrBeast 的帖子

鄰居個仔6、7歲時,成日比一個同校的肥大百厭同學蝦。鄰居個仔係溫柔、文靜型,佢父母知道後用盡辦法,有軟(帶嘢食一齊分享、同佢父母約play date一齊玩)有硬(同佢父母講、和學校投訴、當面confront佢,叫佢唔好再蝦人),全部都無用,無兩日就故態復萌。
直至個男仔一個暑假多運動壯咗,佢想蝦佢就大聲凶番佢,件事先至解決。

Elenalan 發表於 19-1-22 09:24
佢有睇鐘架,甚至食飯都有望鐘,但唔知點解就係快唔到。當佢已睇住個鐘,就夠鐘就想喊,好大壓力咁,作為 ...

我完全明白你的感受,我果個好似一隻法國的蝸牛,可能在法國生活係無問題的,但無奈卻在香港生活

IloveJJ 發表於 19-1-22 11:05
就係要free time都無,佢先會快。佢而家無課外活動,有無free time先? 你又轉返做平日課外活動,等佢了解 ...

佢知道的,我用過好多不同方法,鼓勵,獎罰,日鵝夜鵝,打罵都試過,可能係性格或能力問題,佢確實係做咩都慢手慢腳,見佢忙足成日,跟住達唔到標連一些free time都無就要趕住訓,跟住又loop另一日,實在太慘,之前試過收起佢喜歡的事或物都唔得,我都覺得不是態度問題,有想過只能接受,但都會不停找方法去解決

Elenalan 發表於 19-1-8 13:52
佢係細B, underweight & underheight, 仲扣量?
我現在係限佢食30min, 但最後食唔哂(通常剩1/3-half)要餵!  ...

我果位小朋友又係好瘦,但佢係咬左好耐,都話吞唔到,所以食得好慢

Elenalan 發表於 19-1-8 16:14
全班一個,果個咪就係我女囉  
我女幼稚園已經自己執書包,自己睇題目做功課,所以佢根本好獨立 ...

完全一樣,我果個呢d係自動波,可以獨自完成。同埋佢平時早上起身,一叫就起,從不會懶床,唯獨係做事慢,做任何事情都慢,速度又是異於常人

S-Kwok 發表於 19-1-8 17:13
我仔都係難搞之人,慢世魔王,永遠都係最後一個執完書包。
有分析過、教過,都無改善。
但有一次成功經驗 ...

這個幾好

kwokbobo 發表於 19-1-22 11:32
我完全明白你的感受,我果個好似一隻法國的蝸牛,可能在法國生活係無問題的,但無奈卻在香港生活
...

我女都係法國人,食一啖食物,明明就咁放入一口一啖食左,都要分幾啖慢慢嗒
HK真係唔適合佢生活

kwokbobo 發表於 19-1-22 10:56
以前佢每天放學都有一個活動要在外上堂,後來發現佢做事實在太慢,做埋功課再活動埋就連佢自己的free time ...

完全一樣,提一句快少少,但下一分鐘又自動回復慢速
我就好似火警廣播咁,不停重複又重複提佢走火警喇喂!!

kwokbobo 發表於 19-1-22 11:55
我果位小朋友又係好瘦,但佢係咬左好耐,都話吞唔到,所以食得好慢

我女成日話d菜葉咀嚼唔到,成日要吐番d渣。佢差不多1.5歲先識用飲管,唔知係咪咀嚼肌問題,但佢講嘢又好叻,歲半已講完整句子。

回覆樓主:

上星期家長日,班主任話已經set埋timer幫我女計時去執書包,但都唔係次次work! 阿女係好努力去達標,搞到好緊張
老師已經好好,連呢d事都幫手照顧

MrBeast 發表於 19-1-22 08:54
對常嗰d係家長還拖
最重要是教小朋友分析形勢,大隻過你當然三十六著,拍心口得把口咪同佢鬥下大聲 ...

係架,有啲家長自己都未能控制好情緒,何況小朋友,咪成日打鬧,覺得少少唔公平就報服、還拖。

我教仔從小到大都叫佢哋千其唔好動手,逞一時之勇以為自己好叻其實係最蠢,精人出口笨人出手,你出手無論你幾有道理都已經輸曬,遇事要識保護自己同揾人求救。
真人真事,我仔中一就试過比人蝦打左佢一巴,當時佢冇還手事後有向老師求救,结果當然係佢冇事個同學有事啦。

retriever 發表於 19-1-22 09:15
打或不打,可能講緊兩個極端,亦有爭議性。

鬧呢? 你又點睇?

我话唔鬧你都唔信啦
鬧一定會,但我從不因成績而鬧,只會著重態度。

ar_mak 發表於 19-1-22 15:00
首先都係分拆番開,係能力上做唔到,定係時間上做唔到. 如果係能力上唔得而走去拖,時間表就當然冇用啦.

不是能力,我口頭問左佢點做先,佢講啱d答案比我知,咁我知佢識做,我就走開做其他野,set個timer比佢做,但佢就超慢,超晒時好幾次先做完,功課係佢自己做,唔識先問我的,而佢通常都是自己完成,所以不是能力問題
‹ 上一主題|下一主題