用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
樓主: March
go

完全唔識教   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-21 18:24
好似相反,自己仔俾人打就教佢打番人嘅就聽得多

beat them at their own game 先可 gain respect.  好似ai 交對方用粗口祖宗十八代唔通仲同佢講道理咩。
ps 介紹 wonder 本書

MrBeast 發表於 19-1-22 08:43
beat them at their own game 先可 gain respect.  好似ai 交對方用粗口祖宗十八代唔通仲同佢講道理咩 ...

問題係有啲家長死要面,一見自己小朋友好似比人蝦就會教佢還拖,真係見唔少。

Elenalan 發表於 19-1-22 07:45
我女就係咁,我老公叫我放棄(係放棄d功課,唔係個女),等佢欠交,等佢俾老師追交,唔好勞氣! 呢幾日又還原 ...
好似釣魚咁,有時拉下有時放下,拉得太緊斷絲就空手回

MrBeast 發表於 19-1-18 15:03
老人家的確係咁,最中意打針,藥到病除
立干見影,小朋友都係咁諗,打完就唔洗見住你個影 ,係咪好 ...

唔好見係老輩講法就睇小!

老輩智慧,隨著年紀,你可能慢慢會體會,正如古書聖言老八故。。。

“棒頭出孝子,慈母多敗兒”

完全漠視,與按著字面解釋去做,同樣不知所謂。其中真髓要慢慢體會。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-22 08:46
問題係有啲家長死要面,一見自己小朋友好似比人蝦就會教佢還拖,真係見唔少。
...
對常嗰d係家長還拖
最重要是教小朋友分析形勢,大隻過你當然三十六著,拍心口得把口咪同佢鬥下大聲law,仲有要教小朋友控制自己情緒,大聲都要有理

MrBeast 發表於 19-1-18 12:36
eq 題:你們估下小朋友prefer 被打定鬧?

呢個係偽命題。

問下細路PREFER 打機定做功課。

問下細路PREFER食朱古力定食飯。

父母係要去LEAD,唔係跟小老板指點。

早幾年柯文哲做台北市長,話尊重民意,大大小小事務攪IVOTE,被人批評:樣樣都盲跟民意VOTE,我駛鬼你做領導咩!

MrBeast 發表於 19-1-22 08:54
對常嗰d係家長還拖
最重要是教小朋友分析形勢,大隻過你當然三十六著,拍心口得把口咪同佢鬥下大聲 ...
an eg

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180530/58257467

Elenalan 發表於 19-1-22 07:45
我女就係咁,我老公叫我放棄(係放棄d功課,唔係個女),等佢欠交,等佢俾老師追交,唔好勞氣! 呢幾日又還原 ...

自己為自己負責,係最根本最現實的方法。

retriever 發表於 19-1-22 08:59
呢個係偽命題。

問下細路PREFER 打機定做功課。
relationship management 101: 同理心

retriever 發表於 19-1-22 09:02
自己為自己負責,係最根本最現實的方法。

佢唔係態度問題,佢可能真係能力問題
既然做父母已出盡法寶,唯有交俾學校。

Elenalan 發表於 19-1-22 09:05
...

你指什麼能力?

學科能力?自制能力?

掛住看校外?

retriever 發表於 19-1-22 08:52
唔好見係老輩講法就睇小!

老輩智慧,隨著年紀,你可能慢慢會體會,正如古書聖言老八故。。。
咁我都會同自己小孩講:不聽老豆言吃虧在眼前

retriever 發表於 19-1-22 09:11
你指什麼能力?

學科能力?自制能力?

時間管理差(對時間冇概念),做嘢好慢,上堂唔專心(老師感覺,但其實佢只係多手又鍾意周圍郁,坐唔定)

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-20 13:40
打往往只是家長發洩自己情緒,增强自己地位同優越感,對於性格倔強嘅小朋友其實更難教。
孩子就是父母一面 ...

打或不打,可能講緊兩個極端,亦有爭議性。

鬧呢? 你又點睇?

而家有D 父母真係唔想唔捨得鬧細路,怕影響親子關係云云。

Elenalan 發表於 19-1-22 09:05
...

last weekend 咁啱我們 番看 like stars on earth.  story line doesnt apply to u 但對白可能會有啟發

MrBeast 發表於 19-1-22 09:15
last weekend 咁啱我們 番看 like stars on earth.  story line doesnt apply to u 但對白可能會有啟發 ...

thanks!

Elenalan 發表於 19-1-22 09:14
時間管理差(對時間冇概念),做嘢好慢,上堂唔專心(老師感覺,但其實佢只係多手又鍾意周圍郁,坐唔定)
...

你試下要做事情(譬如:做功課,沖涼)事前事後記下時間。

久而久之佢自己會睇到快左定慢左,最起碼係有睇鐘既習慣。

唔睇鐘,時間管理從何談起。

retriever 發表於 19-1-22 09:18
你試下要做事情(譬如:做功課,沖涼)事前事後記下時間。

久而久之佢自己會睇到快左定慢左,最起碼係有 ...

佢有睇鐘架,甚至食飯都有望鐘,但唔知點解就係快唔到。當佢已睇住個鐘,就夠鐘就想喊,好大壓力咁,作為家長唔通仲用打鬧和懲罰? 可能你家沒有慢世魔王,無法想像。

jli008 發表於 19-1-18 08:30
回覆 retriever 的帖子

我個人認為教育孩子是不需要打, 這容易令孩子有以暴易暴觀念慢慢種起來,將來感覺打 ...

謝謝理性討論。

不打教仔,對我係一理想既境界,有D 似共產主義。教女機會大D,教仔渺茫D。當然,最後又睇點先算係成功。因為打唔打完全在手,唔打亦能養大無礙。

同意,細路係會學,即父母用什麼方法有效(或給人壓力讓對方就範),久而久之,細路亦會學懂。

之但係,你教仔有否用試呃呃騙騙技倆(特別細路年紀小時),你又會否讓他知道在騙?!

‹ 上一主題|下一主題