用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 有冇人後悔俾小朋友讀根德園?
樓主: encl.design
go

有冇人後悔俾小朋友讀根德園?

回覆樓主

老實講選學校要睇適唔適合小朋友,有些小朋友比較喜歡坐定定去接受知識,有些小朋友喜歡自己探索,所以不能一概而論。我自己比較選擇重英語同不吹谷的教育環境,所以KV 不是我杯茶。

encl.design 發表於 19-1-6 00:41
如題

不單不後悔,而且很滿意。 身邊朋友也都這樣説。

當然好學校不代表適合所有家庭及學生,這是簡單的道理。

KV is a great school, has lots of experience in teaching children in both academic and personal development. Self-discipline is the main problem faced by most of the children who cannot adapt to the KV environment. Teachers are very keen in teaching students. They also discuss with parents if their children do not perform well. In all, my kid learnt a lot from this school.

其實 , 讀得私幼間間都會谷 , 有D會用傳統手法谷 , 有D會用洗腦方式谷 , 我諗家長反而要考慮自己小朋友性格適唔適合D 間幼稚園會比較好。

如果小朋友外向好動 , 讀 KV 可能會比較好 , 因為 KV 可以訓練到小朋友係適當的時間要更守紀律 , 但係如果小朋友比較內向怕羞 , 就應該選擇一D教學模式比較活動少少的學校 , 比小朋友更多機會同其他小朋友有互動的時間 , 同表達自己 , 如果唔係將來考小學小朋友怕羞到不得了就會好蝕。

本人不是 KV 用家 , 小朋友只係讀 YORK , 不過可以話你聽 YORK 都好谷 , K1 每日有一樣功課 , 亦要寫字同認字 , 每學期完都有測驗 , K2 要寫兩字詞語同串英文生字 , 做功課同做卷亦已經好習慣的事 , , 但係我見小朋友返學開心同壓力不大的。

無後悔讀KV , 我同女女都仲好掛住呢間學校
唔覺得學校會太谷或 太嚴
因為學校訓練小朋友係自律
小朋友自律 好自然會自己練習
(除非你要求次次一定100分另計,不過我無)
大時大節學校也一片喜氣洋洋
記得有一年,學校專登請"比卡超"來跟小朋友慶祝呢~
放心讀♡

利申:
大仔另一間一條龍,
細女升 K 時考到哥哥那間,
結果憑KV 成績反而考到哥哥一條龍既小學(其實仲難,因為得好少位),
但最終無讀,因為兩個小朋友性格唔一樣,
事實上都無決定錯
KV打好個底,上會小學好好多

encl.design 發表於 19-1-6 01:12
Discipline 係好好(因為成套小學system 放左落幼兒園。。。我聽講咋)但小朋友冇sc/lh 咁presentable

所 ...
我女女又唔會喎,佢KV畢業,宜家間小學都成日要求小朋友做presentation 或者類似既課題,
佢又無咁既問題♡

回覆樓主

如果小朋友當年繼續留係以前PN間幼稚園,無轉去根德園讀K1,我肯定會後悔。

MrsPerthLiu 發表於 19-1-7 21:01
我元朗都冇校車,我都係準備搬屋咋

有保姆車呀,我小朋友坐緊

回覆樓主

我都唔buy催谷型教育,童年應該係開心嘅,無論讀邊間幼稚園,家長取向好重要。小朋友讀KV返學3個鐘頭學下知識,紀律,同其他小朋友相處,放學後半小時內做完功課,就玩、食、睇卡通,有學畫畫、游水,生活就係咁簡單,好開心。

SNOWPUI 發表於 19-2-8 13:50
無後悔讀KV , 我同女女都仲好掛住呢間學校
唔覺得學校會太谷或 太嚴
因為學校訓練小朋友係自律
Totally agreed
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊