用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會問班主任咩問題以得知仔女既排位及點揀中學? ...
go

大家會問班主任咩問題以得知仔女既排位及點揀中學? [複製鏈接]

如題!學校巳不再公布學生名次了,只知A,B,C,D或E。究竟仔女係咩位置?自行應該點揀呢?唯有向班主任問啦,問咩問題最容易得到清晰答案呢?

大家可以分享下嗎?

我會問:以往幾年,同亞女一樣成績既學生派到咩學校?
   4    0    0    0

傻妹 發表於 19-1-4 16:42
如題!學校巳不再公布學生名次了,只知A,B,C,D或E。究竟仔女係咩位置?自行應該點揀呢?唯有向班主任問 ...
更加值得諗既係,學校點解唔再公布學生名次,透明度低咗,一般得一個可能。

回覆 王家爸爸 的帖子

即成事實亦無能力改變,諗都無用。

傻妹 發表於 19-1-4 16:50
回覆 王家爸爸 的帖子

即成事實亦無能力改變,諗都無用。
係呢啲情況下,問老師以往幾年同名次既學生派到咩學校,未必有太大參考價值。因為嗰啲好可能係學校未變寶物以前既派位資料,情況變咗。

回覆 王家爸爸 的帖子

可能係學校未變寶物以前既派位資料??唔明!可以解釋下嗎?

傻妹 發表於 19-1-4 17:01
回覆 王家爸爸 的帖子

可能係學校未變寶物以前既派位資料??唔明!可以解釋下嗎? ...
我既意思係學校對成績變得突然唔透明,好可能係成績突然變差咗,所以唔可以用透明仍然高時(即係成績未變差之前)既派位資料去估計突然唔透明之後(即係成績已經變差之後)既派位。

王家爸爸 發表於 19-1-4 17:20
我既意思係學校對成績變得突然唔透明,好可能係成績突然變差咗,所以唔可以用透明仍然高時(即係成績未變差 ...
誤會左了,我女學校一直都係小五,小六不公布名次既。

傻妹 發表於 19-1-4 17:28
誤會左了,我女學校一直都係小五,小六不公布名次既。
如果一直都係小五、小六唔公布名次,咁問返老師係唯一既方法。

有直屬中學?

如題!學校巳不再公布學生名次了,只知A,B,C,D或E。究竟仔女係咩位置?自行應該點揀呢?唯有向班主任問 ...

係咪兩間爭一間中學果間,係既就好似以往都係咁喎~~~

問返師姐仲實際, 衣車老師不嬲都唔會講。

揾日放lunch或放學去中學部門口, 揾D師姐攞料。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 19-1-4 18:34
係咪兩間爭一間中學果間,係既就好似以往都係咁喎~~~
SHCC?

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-1-4 18:39

衣車怕成績好個批走左嘛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王家爸爸 發表於 19-1-4 18:49
SHCC?

衣車呀~~~

但係連自己既名次都唔知道,分數同ABCDE可能反映試卷深淺多過小朋友既排名,所以問返師姐都未必有太大作用。

唔使去中學部,都知道係收B1/2生啦~~~

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-1-4 18:49
SHCC?

請自行解讀

ilyrd    發表於 19-1-4 19:55
mama_papa    發表於 19-1-4 19:48
王家爸爸    發表於 19-1-4 18:54
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王家爸爸 發表於 19-1-4 18:51
但係連自己既名次都唔知道,分數同ABCDE可能反映試卷深淺多過小朋友既排名,所以問返師姐都未必有太大作用 ...

成日係EK見到一條值得反思既問題:
請問自行,校長有無暗示會收?

實情,收左既可能會話有吖。但又實際D,呢條問題係咪應該去問唔收果D呢~~~

王家爸爸    發表於 19-1-4 19:40

mcl203 發表於 19-1-4 18:57
成日係EK見到一條值得反思既問題:
請問自行,校長有無暗示會收?
其實係 sampling bias,假設校長面試完咗對個個學生都講「再見,希望九月見到你」,又假設學生以為呢句話係暗示,咁如果我去問啲已經收咗既學生,答案一定係「有暗示」。然後啲家長就話結論係:有暗示收既就會收。

王家爸爸 發表於 19-1-4 18:51
但係連自己既名次都唔知道,分數同ABCDE可能反映試卷深淺多過小朋友既排名,所以問返師姐都未必有太大作用 ...

問下D師姐其他同學咩Grade成功跳船, 跳去邊
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題