用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人一心諗住入津校,只係搵直資試自己實力? ...
樓主: mypineapple
go

有無人一心諗住入津校,只係搵直資試自己實力?   [複製鏈接]

hinhei 發表於 19-1-6 02:45
我就係比朋友捉咗去報咗一間直資話攞經驗,本嚟我哋都一心只睇津校,到 secondin都係話收都唔會讀!
點知 ...
所以唔好咁老定,讀個個真係會無啦啦一百八十度轉駄==唔會啦.....呀仔知我地讀唔起

IloveJJ 發表於 19-1-7 09:46
咁如果講「情願」,我就情願俾直資,但唔駛補習啦!
但要考慮讀唔讀直資,真係要考慮自己細路情況,課外活 ...

我始終覺得..好既官津數目一定多過直資中學LOR.....

IloveJJ 發表於 19-1-7 09:53
咁當然要用同一檔次比啦!例如:皇仁 vs SPCC咁。如果用播道同聖約瑟比,就梗係唔俾啦!
...
其實呀仔一直級頭三.....而家.小五, 但我同C6點都冇想過考直資....SPCC都係咁話....校長同我地分析過所謂傳統名校同地區名校......我BUY地區名校多D  LOR.

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-1-7 09:54
咁如果真係讀唔起,咁又的確無得講。不過好多家庭,又唔至於俾唔起2、3000蚊既,咁先煩。
...

YES......講緊六年學費呀.....個六年會發生咩事都冇人知.....仲要而家大學畢業都係搵得少...我要PLAN埋自己退休的生活當然我年紀大...同大家想法會好不同

1998Ruby1998 發表於 19-1-7 09:33
你唔係一向有請嗎?定係果個係普通話老師?
無呀, 我哋住無雷公咁遠, 外國人唔鐘意嚟, 所以一直都係去小組NET咋。家姐話, 班男仔好曳, 好嘈, 不過, NET唔理既。一當其實講唔到5分鐘英文。

asweetmom 發表於 19-1-7 09:12
為何大寶沒有一份呢?
老師好多學生, 未有咁多時間, 咁緊係俾細寶先啦, 佢嚴重D丫嘛。大寶有上小組NET, 頂住一下先啦。而且依家呈分時期, 都係一動不如一靜好D。不過如果老師有時間, 長遠我都想俾大寶上, 1:1始終係好D, 食少D都要。

位老師一嚟到屋企, 望一眼第一句就話:哇, 你哋好多書喎, 你做乜職業架?

mianyang_99 發表於 19-1-7 10:02
YES......講緊六年學費呀.....個六年會發生咩事都冇人知.....仲要而家大學畢業都係搵得少...我要PLAN埋自 ...

我都同你想法相同,六年學費,咩交流活動,樂器,樣樣洗錢,還要長老生活和醫療,我地自己退休計劃,唔係睇眼前呢刻俾唔俾得起幾千學費

LeeCC 發表於 19-1-7 07:56
我見身邊好多小朋友食米唔知價,例如:聖誕去韓國滑雪會埋怨父母點解唔帶佢去日本歐洲滑雪,阿邊個邊個同學都去左日本歐洲加拿大滑雪,點解我地唔可以去?
其實就因為父母從來無同小朋友講屋企情況。

哈!哈! 阿女一直知道屋企家境如何. 佢尋日預先同我講, 中四以後嘅暑假唔好安排咁多暑期活動, 佢要打暑期工搵錢買野. 尋日同佢吹水傾阿媽年代點搵暑期工(係工業村啲工廠見街招請暑期工,就咁行入去見就即刻請架喇), 我叫佢兩年後真係做暑期工, 去老麥、炸雞店...做, 佢卻話想學以前表哥表姐暑期工去油站入油

LeeCC 發表於 19-1-7 10:54
我都同你想法相同,六年學費,咩交流活動,樂器,樣樣洗錢,還要長老生活和醫療,我地自己退休計劃,唔係 ...
EXACTLY......而家梗係OK啦~

IloveJJ 發表於 19-1-7 11:23
咁傳統名校好多時成績都唔及地區名校,而且好多都要靠自己,所以的確唔係個個喜歡。最緊要選適合自己的。  ...
咁傳統名校好多時成績都唔及地區名校.......正是

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-1-7 11:24
係架,呢樣的確係要諗,尤其是而家人長命咗,醫療費用又大咗,生既細路又少咗,即使我有叫啲仔將來要負擔 ...
即使我有叫啲仔將來要負擔家用......呢樣我真係預左冇啦....佢養得掂自己, 好彩娶到老婆已經夠~

‹ 上一主題|下一主題