用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
樓主: momo333
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

December_baby 發表於 19-1-9 13:41
拉開小小問,邊間既品德教育做得好d?
品德教育

呢個係家長既責任

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

December_baby 發表於 19-1-9 13:41
拉開小小問,邊間既品德教育做得好d?

我相信兩間都好,我亦欣賞CKY。港同既家校合作係令我好滿意既,老師好主動,講過知道高小同學有玩社交媒體,如果家長發現佢哋有問題,都可以反映俾老師知,一齊解決。

Charlotte_mom 發表於 19-1-9 10:16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3692579
以上帖係詳細討論,圖中係其中一位在 ...

就咁睇無乜嘢呀,都幾正面

回覆 saltato 的帖子

親身去看完段片,你會好驚小朋友會從港同變“港童”,我係擔心片中小朋友的做法係學校所默許的價值觀。我對港同唔了解,但知道是很多家長讚許的學校。只係單純就段片談論感受。

Happy2gether11 發表於 19-1-10 00:43
回覆 saltato 的帖子

親身去看完段片,你會好驚小朋友會從港同變“港童”,我係擔心片中小朋友的做法係學校 ...

非傳統學校的學生可能會比較活潑、敢言,因爲學校唔會成日話呢樣唔得、嗰樣唔比。如果你介意條片,希望自己小朋友循規蹈矩、一言一行都不失優雅,傳統學校可能是較佳選擇。

回覆樓主:

因為一班學生人數多, 傳統就容易控制秩序; 但最理想教學, 是少班, 活動式。

兩間學校都有去過、了解過,也觀察過學生。
傳統學生始終比較靜、被動,課程上港同係同一般傳統有大分別。老師都是本地的。

Cky 學生一般感覺較醒目,外向型,學校設施非常好,面試過程與其他直資真的非常不同。。有活動有語境,小朋友都非常投入。

有人會棄女拔去cky , 但未聽過棄女拔去港同。

用心了解就知兩間學校不同。

jojosesame 發表於 19-1-10 07:50
傳統學生始終比較靜、被動,課程上港同係同一般傳統有大分別。 ...
Cky 係私校

傳統學生始終比較靜、被動,課程上港同係同一般傳統有大分別。 ...
Cky 係好多外藉老師嗎?語境如何?我見學生都是本土,應該不是國際學校?

港同老師不全是本地的
有幾個net,有啲pth,
但數目當然不及ib學校多
但一定比大部分非ib學校多
Net除左教書唔做admin野所以比較難見
而pth老師有做但外表睇唔出

我無聽過人放棄dgjs入港同,
但我識人亦聽過其他人放棄spccps入港同

都係果句,其實兩間學校係蘋果同橙既比較
資源上cky實在好得多,
如果唔計金錢,係兩樣唔同既野,好難比

0712-1703 發表於 19-1-10 08:27
Cky 係好多外藉老師嗎?語境如何?我見學生都是本土,應該不是國際學校?

好似60% NET, 要用家確認一下

回覆樓主:

HKUGA dse results, 校方寫得好清楚, (上網頁可睇到). 值得讚。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我相信好多家長心目中,CKY已係一間國際學校(雖然唔正式係,但學習路線係),所以放棄本地elite school揀CKY唔奇 (夠膽講句,負擔得起有幾多家長唔考國際一心只考慮CKY?)

而港同,點講都係一間本地學校,只係一間教法無咁傳統嘅本地。如果同本地elite school比,當然有距離。想做到最top,probably唔會揀港同。有無人棄elite school揀港同,有嘅。我女果個年代(已讀緊大學)嘅同學中,有人棄聖心、SSG而揀港同,咸魚青菜各有喜好而已。

Charlotte_mom 發表於 19-1-10 10:58
我相信好多家長心目中,CKY已係一間國際學校(雖然唔正式係,但學習路線係),所以放棄本地elite school揀C ...

好多人揀CKY 而唔揀國際學校的原因是科中文。

醒目開學勳章 王國長老

Dtw 發表於 19-1-10 12:26

又係,呢方面同弘立好似

Dtw 發表於 19-1-10 12:26
揀CKY唔揀國際學校?
好既國際學校你估咁易入到,咁易有得俾人揀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

點解唔會?識有人放棄ESF入Cky,因為想小朋友中文學好D

hkpapa852 發表於 19-1-10 12:42
揀CKY唔揀國際學校?

我的回覆是回應 Charlotte_mom 那句 「夠膽講句,負擔得起有幾多家長唔考國際一心只考慮CKY?」。所謂揀,包括揀考國際學校定考CKY。因爲國際學校小學一般比CKY 早一年入學,其實要一早揀考唔考或讀唔讀國際學校。因爲中文科的關係,有人會揀唔考國際學校,但考CKY。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Off topic: 如果CKY vs ISF 呢?

hkpapa852 發表於 19-1-10 12:42
揀CKY唔揀國際學校?
我覺 IS 既難係另一種難法,但大部份由家長主導,例如:錢、從小提供 native English speaking environment、早系K1入定 IS、passport,而且部份IS由K直上P,year 1先入係位少。相對於考傳統直私,要睇小朋友消化到幾多、嘔到幾多出來比 interviewer,家長好難控制
‹ 上一主題|下一主題