用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
樓主: momo333
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

pegma 發表於 19-1-5 08:41
明顯家長有問題

勉強讀IBDP, 冇幸福。

醒目開學勳章 王國長老

CherylChloe 發表於 19-1-5 09:47
Charlotte mom, 現在hkuga 還會替學生報名英國大學(參加UCAS), 準備personal statement 和面試嗎? ...

會,我仔中三,學校在準備選科時已提醒家長注意事項
例如想去美國要安排sat, which學校無支援
想去英國就要留意ucas好多科都要求睇3個electives所以唔好輕易drop科
考ielts又點,澳洲時間表係點,都有講過

之後一路讀就會安排其他升學有關家長會俾target家長

醒目開學勳章 王國長老

HM168 發表於 19-1-4 23:08
知道用家消息cky 臨考ib前狂補習費用6萬一個月,最後分數31 or 32 ,所以真的了解過先好揀是否要讀ib
...

無論讀咩學校,總有讀得好vs讀得唔好嘅學生
正如讀ib係貴,要補ib一樣係貴,呢條數要有準備

我老闆個女英國讀boarding school讀ib 一樣好大壓力,大到要停學+阿媽飛過去陪左成年。唔係讀唔到,係對自己要求高。最終大龍鳳左一場分數都好理想(咩試唔講分數丫咪傻啦)。未考前我老闆親自去香港某間補ib補習社踩場,(考慮叫佢返香港備試)見到滿滿6層樓全部課室,嚇到呆左

回覆樓主

反而我老公同事啲仔女喺呢幾屆不同年份都有人攞45分, 而且都冇出去狂補, 可能佢哋本身好叻

Charlotte_mom 發表於 19-1-5 10:10
無論讀咩學校,總有讀得好vs讀得唔好嘅學生
正如讀ib係貴,要補ib一樣係貴,呢條數要有準備

嘩! 仲大過學校。

assado 發表於 19-1-5 10:00
勉強讀IBDP, 冇幸福。
揀IB唔應該係為什麼優勢,而係學習模式,IB從一開始已講明係好 intensive。幾廿年前我係外國讀書時嘅中學未有IB,學習模式好接近;到我Sibling 有得讀IB,學校都千叮萬囑 IB 會好辛苦,我弟妹到捱過。香港個情況可能因為比國際學校嘅形象所影響,以為俾錢就可以行另外一條捷徑。
但IB 嘅模式真係比到好多樂趣及啟發俾啲學生。印象中當年唔知 TOK 定 physics 既題目係要學生做一部配合空氣動力學嘅單車,完成後攞去賽車場,同全省嘅學生一齊比賽,期間試過壞車要通宵維修,學過、未學過嘅知識都一併攞晒出嚟用,要搵教授攞了、做research、要團隊合作、要project Management、要 time Management。學生係好自發、好友樂趣地,吸收左好多校內校外嘅學識。

呢啲係傳統學校比唔到你嘅嘢

993rs 發表於 19-1-5 11:02
揀IB唔應該係為什麼優勢,而係學習模式,IB從一開始已講明係好 intensive。幾廿年前我係外國讀書時嘅中學未 ...

最终, 都是要看成績分數。

assado 發表於 19-1-5 11:50
最终, 都是要看成績分數。
所有野都係講分數,CKY、IBO 都講明係 intensive。但 IB 可以讓小朋友保持到學習既樂趣,何況 IB 只係將大學既學習模式搬到中學,唔係新野。
所以我話揀 IB係為學習模式,唔應該係因為「著數左」,反而 DSE 先有作為主流既優勢

Charlotte_mom 發表於 19-1-5 10:04
會,我仔中三,學校在準備選科時已提醒家長注意事項
例如想去美國要安排sat, which學校無支援
想去英國就 ...

Thanks Charlotte_mon
Very useful info

回覆樓主

可參考 CKY IB & IGCSE 成績。

http://cky.edu.hk/academic/ibdp/ibdp-results-2018/

http://cky.edu.hk/igcse放榜-蔡繼有學校誕15名10a狀元/

pegma 發表於 19-1-5 08:41
明顯家長有問題

但啲補習老師講,IB, 不少人一科一個老師補習, 六萬元不出奇,應該不止一個。

momo333 發表於 19-1-4 01:03
兩間也是很好的學校,一間最後兩年考IB 而另一間DSE, 兩個學制各有不同特色及難處,暫時沒有特別傾向任何一 ...

港同

HM168 發表於 19-1-4 23:08
知道用家消息cky 臨考ib前狂補習費用6萬一個月,最後分數31 or 32 ,所以真的了解過先好揀是否要讀ib
...

可能臨尾狂補習先搞到31/2分,無晒時間溫習~~~

mcl203 發表於 19-1-5 20:12
可能臨尾狂補習先搞到31/2分,無晒時間溫習~~~

之前預測的分數低,所以將勤補拙

HM168 發表於 19-1-5 20:21

Sorry , 我係講下笑啫~~~

HM168 發表於 19-1-5 20:21

知唔知佢IGCSE 咩成績?

mcl203 發表於 19-1-5 20:22
Sorry , 我係講下笑啫~~~

(emoji)(emoji)起碼可以參考不是人人適合IB

HM168 發表於 19-1-5 21:49
(emoji)(emoji)起碼可以參考不是人人適合IB

其實31, 32 分已高於全球平均分29.95分。

Dtw 發表於 19-1-5 23:15
其實31, 32 分已高於全球平均分29.95分。

同學仔親戚IB31分已有外國不錯大學收(當然唔係大家心目中要有全球排名嗰啲)

minibigmac 發表於 19-1-6 12:18
同學仔親戚IB31分已有外國不錯大學收(當然唔係大家心目中要有全球排名嗰啲)
...
咩叫無全球排名?

大部份大學排名榜都有至少全球200排名, 而香港有5間大學通常都能維持在Top 100內 (3大通常維持係Top 50內)

如果入咗D連200大都不入既大學, 或比香港個5間排名還要低既海外大學, 又係咪咁值得呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題