用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY and HKUGA
go

CKY and HKUGA   [複製鏈接]

兩間也是很好的學校,一間最後兩年考IB 而另一間DSE, 兩個學制各有不同特色及難處,暫時沒有特別傾向任何一個學制。
兩間番學時間相若。
以上兩間學校如何決擇?

13    0    0    0

你住邊區?有冇打算搬?

momo333 發表於 19-1-4 01:03
兩間也是很好的學校,一間最後兩年考IB 而另一間DSE, 兩個學制各有不同特色及難處,暫時沒有特別傾向任何一 ...
HKUGA

兩間也是很好的學校,一間最後兩年考IB 而另一間DSE, 兩個學制各有不同特色及難處,暫時沒有特別傾向任何一 ...

如果打算中學出國留學CKY, HKUGA 是中文小學, 只有英文堂是用英文上, 其他科目全中文

讀港同日後想轉去讀國際課程,比讀CKY日後轉去讀本地課程較易適應
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

兩間都有offer?
兩間都唔易考喎⋯⋯

港同雖然係中文小學,小一時英文比較淺,但一路上一路深,感覺絕不比好多英文小學既英文差
而且資源都唔太差,一班三十人左右,低年級正常一個net教,但某些堂(英文閱讀)可以多達三個老師,應比大部分本地學校優勝
當然CKY資源可能更多

LinusYip 發表於 19-1-4 10:43
兩間都有offer?
兩間都唔易考喎⋯⋯

只有一年級有net 教, 我囡囡現在小三, 英文仲係唔深

bgirl11 發表於 19-1-4 11:04
只有一年級有net 教, 我囡囡現在小三, 英文仲係唔深

我諗深唔深唔同人有唔同睇法
但我囡二年班都係net

不過我都覺得大個啲用本地老師教英文可能更好
(當然個老師既英文唔可以差)

如果經濟不是問題,我會揀cky

始終ib 有制度優勢,也是世界潮流

兩間學校硬件上也有分別

sctatang 發表於 19-1-4 11:18

如果經濟不是問題,我會揀cky

對,IB香港及海外均認可,但論升學,DSE就只局限於香港的大學。若放眼世界,必定是IB。

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 11:56

對,IB香港及海外均認可,但論升學,DSE就只局限於香 ...

ib 可以non jupas 入本地大學,cky 本身的ib 成績也不錯。

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 11:56

對,IB香港及海外均認可,但論升學,DSE就只局限於香 ...

dse學生出國升學很多,怎会局限香港?

poonseelai 發表於 19-1-4 13:31
dse學生出國升學很多,怎会局限香港?

中國、台灣?請問那有大學認可?

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 13:44

有幾多大學認可DSE成績?

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html

海外著名大學唔一定100%認受, 不過係認受名單中, 我搵到呢D應該係叫有名既海外著名大學咁囉!

University of Cambridge
Yale University
King’s College London
University of Edinburgh
New York University
University of Melbourne
University of Sydney
Australian National University

話時話, LSC 同 QC 間中都有學生S6畢業就入咗 Ivy League, 唔知係靠咩資格入到既呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 13:44

直資中學學生果D海外CO係來自?唔係唔少用DSE預計成績申請咩? ~~~

hkpapa852 發表於 19-1-4 14:19
有幾多大學認可DSE成績?

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.htm ...

又唔夠你快~~~

大多家長, 連DSE同IBDP都唔瞭解就盲目追捧IBDP
只能祝君好運

又再講一次, 港同讀到S6, 一定可以考DSE, CKY讀到Y12, 唔一定可以考IBDP

hkpapa852 發表於 19-1-4 14:36
大多家長, 連DSE同IBDP都唔瞭解就盲目追捧IBDP
只能祝君好運

其實有能力既家庭又有幾多讀完中學先走?
如果中途走咁讀dse或ib基本上分別唔係真係咁大

但當然如果讀到畢業,ib認受性應該高啲,
但dse又未至於一文不值

我個人都會對ib加分,但學制不是決定讀咩學校唯一因素
如果係,咁都冇需要搵兩間唔同學制既比較

Btw,hkpapa唔係講過cky可以100%讀ibdp咩?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3420310

我都係同樣煩惱,唔知點擇好

LinusYip 發表於 19-1-4 14:42

其實有能力既家庭又有幾多讀完中學先走?
當年未有家長爆料, 話CKY原來Y10要篩選過先有得考IBDP

讀其實一定有得讀, 因為無得考IBDP個班, 其實都係要讀同考IBDP既科目, 只係無得考TOK/EE, 無資格攞IBDP呢個資歷

‹ 上一主題|下一主題