用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試
樓主: jumpjl
go

港同面試   [複製鏈接]

siumachu 發表於 19-3-10 14:06
經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 cr ...

同意!其實學校不應該揀咁多學生3in,頭兩次in已可以基本搵啱人選,第三次揀100人以下足夠了,現在俾家長感覺喺搵學生陪跑咁,而且3in完到今天未收過email, 學校可以再做好啲

MCLIAN    發表於 19-3-11 13:45

醒目開學勳章 王國長老

rainwater 發表於 19-3-10 22:03
回覆 siumachu 的帖子

去年我們一共in了4次添,最後嗰次是in獎學金,淨係填表都花了不知多少時間,要sell ...

雖然我係港同家長,我都明你感受
叫得見獎學金,理應有篩選過,認同咁上下水平吧。如果唔係收,就唔好叫人黎4次見獎學金啦.....除非面試結果真係好出乎預料啫
希望小朋友入到心儀學校啦

醒目開學勳章 王國長老

siumachu 發表於 19-3-10 14:06
經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 cr ...

本來,面試係得兩輪
申請人數多了,時間唔夠用,所以有以下方案:
1. 全見,但面試內容cut一半
2. 全見,面試拆兩半(即而家做法)
3. 面試照舊但揀人

學校揀左2,所以由以前兩輪變三輪。在學校立場,頭兩輪即以前一輪,一定唔夠comprehensive,明白家長奔波,但學校咁見亦唔係無原因

至於揀得多人見第三輪、見埋四輪最後唔收.....我都同意有改善空間

回覆樓主

其實明白學校有學校的難處,只係希望如果不太難安排的話至少可以出封email講返係reject or waiting; 起碼有個安慰(如果係waiting)或可以死心(如果係reject)

haihaimom    發表於 19-3-11 16:23

唉,今日有一間直資offer, 但小兒又鍾情港同。
因為我知呢排都會有神校再陸續俾offer, 諗住打去問下有冇reject or waiting list 。點知回應我位員工話今次收生已經完結,如果想扣門嘅,7月份再睇學校網頁,再提出申請。我問,會否再一次interview? 還是從3in 嘅人選裡揀?員工答我係要再in 多次!!!!!!
我真係頭都痛埋,再嚟多次? 哈,神校都有reject letter, 點解港同咁唔清唔楚?抽飛又抽飛好好玩咩? 我地一開始報得呢間,成績同誠意都唔會太差,為何大抽獎後再俾其他一大堆人扣門,都唔考慮下我地呢4xx 3in 嘅學生?唉,真係對呢間學校好失望

愛狗mama 發表於 19-3-13 22:23
因為我知呢排都會有神校再陸續俾offer, 諗住打去問下有冇rej ...

好多人口中說好有誠意,但當有一間更好的收,就變了對果間有誠意(只是舉個例子)
學校都會保障自己,有得選擇當然慢慢選擇。
更何況叩門可以考筆試,各大學校仲唔考到各小朋友眼都突……
如果可以限定學生只可以面試3間直資,就不用太折磨了(emoji)

因為我知呢排都會有神校再陸續俾offer, 諗住打去問下有冇rej ...

即係就算由現正到四/五月有人放都唔會call waiting而係留返d位七月俾人扣門?

回覆 phlee 的帖子

我沒有問這個問題,不如你明天打電話問,再話返俾我知?

愛狗mama 發表於 19-3-13 22:48
回覆 phlee 的帖子

我沒有問這個問題,不如你明天打電話問,再話返俾我知? ...

唉算啦,之前我都問過話不會再出通知,七月可扣門;但又有其他人問又話三月頭會出信講reject/waiting; 一時一樣,都唔再問了⋯⋯

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-3-14 00:42
會唔會有第二輪admission?

就係七月再報(扣門)囉!即係其實無waiting呢一回事⋯⋯

回覆樓主:

唉,個外藉老師問,點解成績咁好會考慮報我地學校,以為有機,原來又係落空亦無任何音訊

Ak112318 發表於 19-3-14 08:55
唉,個外藉老師問,點解成績咁好會考慮報我地學校,以為有機,原來又係落空亦無任何音訊
...
最怕呢的情况,喜歡學校理念,所以報讀,你認為我達標咪收囉,唔可以"假設"我有更好便唔嚟讀,所以唔收.

其實學校/家長各有立場, 學校揀甘多人3rd in, 一定有佢原因.   
我記得上年港同校長講過,  有份入2nd in 的, 佢地已經排晒次序.  一路都有直資出offer, 所以都有機會一路有人註冊咗又放棄.   直資有deadline 交收生名單的, 是4月中.  即係4月中之前, 都仲有機會. 同埋, 上年有講過, 註冊咗又放棄的, 係緣盡.  如果有3rd in, 但無offer, 7月去叩門, 學校係會參考之前interview 的資料.

以上是上年聽到的資料.

[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

醒目開學勳章 王國長老

ch-cheung 發表於 19-3-14 16:27
原來港同有扣門?

不嬲年年都有

扣門會否又再in 3次?

入港同真是難過大人見工

回覆樓主:

其實唔一定等到7月,一知唔收已經可以寫信扣門。

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題