用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試
樓主: jumpjl
go

港同面試   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 14:23
不是挑機
明白家長心情,但其實收唔收email話你在waitlist,重要嗎?
無offer,咪就係waitlist囉,status ...
"但其實收唔收email話你在waitlist,重要嗎?"

=>個人認為有好過冇 , email也可, 這是一點尊重和交帶。

MCLIAN 發表於 19-3-1 14:31

=>個人認為有好過冇 , email也可, 這是一點尊重和交帶。
明你感受,無waiting 都可以出封信交帶一句: 現正進行final , 留意通訊,亦歡迎之後叩門⋯⋯etc 之類。

MCLIAN    發表於 19-3-1 17:50

MCLIAN 發表於 19-3-1 14:31

同意。 我地都係in 到第三次, 雖然最後我小朋友未能成為佢地學生, 但我覺得, 佢地可以出個email 俾去到third in 但又無offer 既小朋友, 通知一句。 總好過不了了知。

hkitty09 發表於 19-3-1 16:15
同意。 我地都係in 到第三次, 雖然最後我小朋友未能成為佢地學生, 但我覺得, 佢地可以出個email 俾去到 ...

昨天問咗三月頭會有waiting or reject 通知

MCLIAN    發表於 19-3-1 17:49

主人168 發表於 19-3-1 17:44
今年有改善

主人168 發表於 19-3-1 17:44

咁得意,我昨天問佢又話唔會再有email通知嘅....唔知係咪太多人問學校改變主意....(emoji)

phlee 發表於 19-3-1 18:26
咁得意,我昨天問佢又話唔會再有email通知嘅....唔知係咪太多人問學校改變主意....(emoji)
...

可能喺。學校可能覺得要做好啲啦

phlee 發表於 19-3-1 18:26
...

我估可能有留意EK

回覆樓主:

各位未有offer嘅收到email未呀?我仲未有收到!

artroboy 發表於 19-3-1 17:51
今年有改善

盤生意緊係要做好d,如果唔係出年小人去in 點算!

gl 發表於 19-3-10 10:12
各位未有offer嘅收到email未呀?我仲未有收到!

未.....

經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 create noise。尤其是in 了2次應該心中有數,位得幾十個,有需要final再in 咁多人嗎?之後又無任何通知交代。

我不是無offer就批評學校,只是覺得有改善空間,下次可以steamline in 的次數和人數,家長學生為升中頻頻撲撲多月好辛苦的。

siumachu 發表於 19-3-10 14:06
經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 cr ...

明白家長心情, 像港同這類不論是小學或中學報讀人數都高企之熱門學校, 需要一連串繁複的考核都是可以諒解的, 畢竟收的只是小數,  大部份報考的家長心情都與你一樣, 唯有等待下一個更好的OFFER吧!

siumachu 發表於 19-3-10 14:06
經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 cr ...
是否有方法可以最多2次面試? 當然, 在學校角度, 過左第一面試再做第2面試, 可以花少D時間見不必要的學生, 又唔會漏左符合要求的學生, 但要學生在這段中學面試高峰期去學校3日, 的確辛苦了學生及家長.

回覆樓主:

只是一個11,2歲的小朋友,要面臨三次面試的壓力,而且通過學校的多次測考,不多不少已足夠反應學生的能力,是否真要要通常三次面試才收生,真的有待商榷。

回覆 siumachu 的帖子

去年我們一共in了4次添,最後嗰次是in獎學金,淨係填表都花了不知多少時間,要sell自己吖嘛,深思熟慮才下筆,累不累?累呀!但你想入間學校就要付出,正因爲多人報、位又少,學校要惜售,睇清睇楚才比offer,甘先公平嘛。其實,到現在還沒offer,打定輸數好的,但冇收reject,即係仲可能有一線希望,或者7月吧。

雖然三次interview對小孩與家長來說是勞心勞力,但三次面試的objective十分清晰,不單止讓學校,同時亦讓家長了解孩子是否合適讀港同。
Third in 時副校曾講過三月頭有機會再有offer。我想始終還有一些直資未出offer, 四月前或許有人會抽飛,機會仍然存在。而且七月仲可能有另一輪musical chairs 會展開,當日我也有問過是否七月會有扣門位,所以有心報讀的話,還有機會啊!

其實in 3 次當然辛苦,但是連很多小學也in 3次,有些甚至4次5次,咁有得in 是否多一個希望?

73662710 發表於 19-3-10 22:51
其實in 3 次當然辛苦,但是連很多小學也in 3次,有些甚至4次5次,咁有得in 是否多一個希望? ...

小學都要 in 3, 4次? 邊間?

如果俾西方國家教育部聽到, 可能又話影響小童心理成長.

回覆樓主:

https://topick.hket.com/article/2046176/%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%B0%8F%E4%B8%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E5%AF%A6%E6%88%B0%E3%80%80%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E9%A6%96%E8%BC%AA%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E7%8E%A9%E3%80%8C%E7%B3%96%E9%BB%90%E8%B1%86%E3%80%8D
‹ 上一主題|下一主題