用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【芬蘭教育】從小自決能力 全校齊幫SEN實踐真正共融! ...
樓主: BK_Milk
go

【芬蘭教育】從小自決能力 全校齊幫SEN實踐真正共融! [複製鏈接]

Vanadium 發表於 19-1-6 15:43
其實講到底,要有芬蘭教育就要去芬蘭,或將香港變到似芬蘭 (但無可能)。

同樣,要有英美教育最好去英美, ...

只有亞洲地區研究?當英美也研究中國,亞洲的時候,在全球化識熱的時候,呢D咪固步自封囉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

幾時香港人均住宅面積可以做到同北歐接近,就可以認真考慮芬蘭教育制度。或者父母返工放工時間,福利制度可以做到,教育也可以。
富裕程度只是一個方面,資源/文化/生活方式太多因素。

JustAParent 發表於 19-1-5 19:51
有十億仲點會輸晒呢。誠哥退休記招已經答咗你,依家所有有錢人都有wealth management團隊睇住,傻仔都唔會 ...
如果不是控制式去比梅媽, 我敢講一早已經敗哂 !

subb 發表於 19-1-7 17:42
如果不是控制式去比梅媽, 我敢講一早已經敗哂 !

所以我話財富管理服務係好有用既

b3410 發表於 19-1-7 08:49
幾時香港人均住宅面積可以做到同北歐接近,就可以認真考慮芬蘭教育制度。或者父母返工放工時間,福 ...

我覺得土地多少反而唔係重點。芬蘭巨大財富其實好大部份係冷戰時佢作為蘇聯西歐橋樑所累積,至於林業現代化手機發展等已是後話。呢點同香港作為中國西方橋樑發跡相似。只係芬蘭香港制度上,走上完全相反既路。芬蘭係福利社會,崇尚平頭教育,學校不受政府干預,老師地位亦非常高。至於香港,唔駛我介紹啩。

芬蘭教育為世人認識,全因為PISA卓越成績和NOKIA神話,但今日都被亞洲國家取代。講有錢,北歐債務問題已經大到影響全球股市,除非特區政府萬億全部倒落海,否則我寫包單,香港長遠都會有錢過芬蘭。

問題只係,你想唔想香港行福利主義?你信唔信精英教育對整體社會最有利?你覺唔覺得眾(學)生平等? 當其他人唔掂時你會等佢幫佢,還是自己跑快D?

JustAParent 發表於 19-1-7 21:26
我覺得土地多少反而唔係重點。芬蘭巨大財富其實好大部份係冷戰時佢作為蘇聯西歐橋樑所累積,至於林業現代 ...

香港由上世紀 3%入二大,到八大加二三間私大,遙距課程不計其數,仲未計副學士,你話香港教育「平等」左幾多?

將來繼續更平等定開倒車?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

JustAParent 發表於 19-1-7 17:52
所以我話財富管理服務係好有用既

唔算因爲財富管理服務有用,係因為呀梅不一並比所有錢梅媽有用。

這不能叫做「呀梅比哂財產梅媽」。因為梅媽除每月十萬,她無權運用財產。

shadeslayer 發表於 19-1-7 22:09
香港由上世紀 3%入二大,到八大加二三間私大,遙距課程不計其數,仲未計副學士,你話香港教育「平等」左幾 ...

好彩你仲識係平等兩個字加個括號,明知答案就咪鬼問啦  

JustAParent 發表於 19-1-7 21:26
我覺得土地多少反而唔係重點。芬蘭巨大財富其實好大部份係冷戰時佢作為蘇聯西歐橋樑所累積,至於林業現代 ...
今時今日,我覺得福利主義好喎!反正遲早俾人瓜分,早啲用晒佢唔使眼冤。

akys 發表於 19-1-7 23:33
今時今日,我覺得福利主義好喎!反正遲早俾人瓜分,早啲用晒佢唔使眼冤。
...

哈哈,我同意你,感同身受既。

不過,你唔看小看我地偉大既特區政府。轉福利社會?好!不過先加你一兩倍稅。之後都係福利新香港人     

JustAParent 發表於 19-1-8 08:07
哈哈,我同意你,感同身受既。

不過,你唔看小看我地偉大既特區政府。轉福利社會?好!不過先加你一兩倍 ...
冇你咁透徹添,仲諗住快啲用晒啲錢可以攤大手板問中央攞。

樓主的文章重點,之前回應者完全無視,有點可悲。

文章藉一直資校副校長的口,去借其到訪芬蘭的經驗,評價其教育制度與教學模式,使讀者了解芬蘭如何幫助SEN學生。

或許昔日科目精英還是放不下一己身段,只說香港教育系統完全做不來的事項,例如大學全面免費教育,給予SEN學生同等的被取錄機會;學校教師等學生無期追上課程指定水平,教師無償工時為個別SEN學生補習;教師可無視公開試要求而為SEN學生進行教學設計而無需被問責,SEN學生有study-life balance因而能愉快學習等。

他並沒有說匯基做了多少,或將能做多少。

當然,老問題還是教育局中能重視和對學製改變的官員有多少?
‹ 上一主題|下一主題