用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS, BPS, 英華 三選二
樓主: Ak112318
go

MCS, BPS, 英華 三選二   [複製鏈接]

YnnMa 發表於 19-1-7 10:49
回覆 austism 的帖子

所以只不過係BPS 撰人見,比人故到要乜野學生。 英華全IN,神秘少少,不過神秘得來又 ...

因為佢地要預咗最Top 那些女生會被著名直資吸走

austism 發表於 19-1-7 09:46
選BPS, 普通一缐小學要頭五才選比較隱陣有得interview.

自行入嗰班,全部都好勁。
好多小學每年都會選幾次班長,每次兩個,做過唔出奇呀

YnnMa 發表於 19-1-7 10:49
回覆 austism 的帖子

所以只不過係BPS 撰人見,比人故到要乜野學生。 英華全IN,神秘少少,不過神秘得來又 ...

咁間間學校都公開晒收生標準嘅,英華都講明50%睇成績,但起碼佢唔會只睇成績,仲有面試可以俾考生補救。不過我覺得,全IN太過浪費行政資源,亦較難認真interview篩選好學生嘅。

簽名被屏蔽

那就取決學校面試的模式和內容視否於短時間內能有效率去選出理想學生

eggmama 發表於 19-1-7 11:56
那就取決學校面試的模式和內容視否於短時間內能有效率去選出理想學生

對於呢類名校,報名人數往往接近1000,點樣一日內全部有效interview,真係好考學校管理同安排。有效嘅意思,係真係能夠篩選到成績可能差些少,但有潛能爆發嘅學生。

jli008 發表於 19-1-7 11:42
回覆 mannewliv 的帖子

但若不全IN也走失了有機會的學生,既不會衹睇成績用面試給學生補救,為何不全IN? 既 ...

咁你要問下BPS了

mannewliv 發表於 19-1-7 16:27
對於呢類名校,報名人數往往接近1000,點樣一日內全部有效interview,真係好考學校管理同安排。有效嘅意思 ...

咪又係可能最後睇住間小學,張成績表。面試可能只係睇下個學生,對辦就下一關~~~

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 19-1-7 18:16
咪又係可能最後睇住間小學,張成績表。面試可能只係睇下個學生,對辦就下一關~~~
...
講明成績次第佔一半,但有三成係面試分,其實都算幾大leeway。你講得啱,interview前其實學校心裡有數,見學生可能只係睇下佢有冇致命缺點或弱點。
老實講,小學成績好同差真係未必反映去到中學甚至大學嘅表現,我有唔少同學去到高小初中時仲懵吓懵吓,但之後發力,依家飛黃騰達了(唔係做生意嗰種)。
‹ 上一主題|下一主題