用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一個自行收生學業成績比分標準
go

請教一個自行收生學業成績比分標準

雖然每間中學不盡相同,但都想問下一般做法。例如學業成績占50分,有400個學生遞表。按照教育局次第,第一名當然50分,問題系最後第400名系唔系得0分?如果係甘,的確如有家長所講,學業成績已經決定左,因為面試成績好難有甘大差距。具體到沙田幾間學校,唔知有無相關資料:沙田崇真,蘇浙,林裘謀,沙官。因為小朋友屬band1尾,自行都要稍稍保守d。謝謝!

They are some sayings that they only tell the secondary school the banding of the students, not an actual ranking number. That’s why they need to know the rank position in the form in order to judge. Does anyone know if it is true?

回覆 ljason 的帖子

我的理解應該唔係咁計,是類似大抽獎咁計,係你本身小朋友 的成績計50%,然後其他獎項或其他條件再按比例計一個參考分數出來。比如學業佔50%,操行佔10%,獎項佔20%。面試佔20%,咁計起來就是小朋友學業90分*50%=45,操行A =9,獎項如果多國際性的大概15,面試表現很好有18,咁就計比重分為87。然後用呢個比重分來排名收生.就算其他三項同樣優秀,因為學業成績比重最高和變數最大,所以基本上都是學業成績決定排名的了

ljason 發表於 19-1-1 23:24
雖然每間中學不盡相同,但都想問下一般做法。例如學業成績占50分,有400個學生遞表。按照教育局次第,第一 ...
學校會向教育局攞一份申請人既呈分次第,自行收生所講既學業成績一般就係呢個呈分次第既排名。需要知道學校只知道排名,唔知道排名之間既差異,亦都唔知道從第幾個開始係B2。

雖然每間中學不盡相同,但都想問下一般做法。例如學業成績占50分,有400個學生遞表。按照教育局次第,第一 ...

我既認為,學業成績佔50%,佢無話就算呢400個你成績最好,會俾足50分你喎。最差果個亦未必係0分,可能都係50分。自行收生條件,都係參考下算啦,該中學想收你既,佢哋一定會計得掂D分~~~

學校自訂既準則,點解你認為EK既會員會知道呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樹熊MA 發表於 19-1-2 12:07
回覆 ljason 的帖子

我的理解應該唔係咁計,是類似大抽獎咁計,係你本身小朋友 的成績計50%,然後其他獎 ...
我唔相信有啲sense既老師會用操行A+=10,操行A=9,操行A-=8,咁俾分,原因係有啲小學比較嚴,唔容易攞A,有啲幾乎個個都A。

王家爸爸 發表於 19-1-2 12:26
我唔相信有啲sense既老師會用操行A+=10,操行A=9,操行A-=8,咁俾分,原因係有啲小學比較嚴,唔容易攞A,有 ...

操行其實可以甘計,因為無排名。但就唔知成績點計,最差位可以有幾多基本分,定系得0分

人云亦云mode。。
唔知係咪一般做法,但有學校係計rank.
例如,呈分1-5名 係50分,6-10名係49分。。。
實際上,知黎無乜作用,成績排名高就係高。唔會因為計算方法由高排名變左低排名。
但學校收唔收,就唔只睇成績分數。要明白自行相對公平,但亦可以好唔公平。

回覆 王家爸爸 的帖子

所以每間中學暗地裡都有每間小學既branding

ilyrd    發表於 19-1-2 14:42

回覆 王家爸爸 的帖子

這個只是當舉例來說明我的理解。不過其實學校應該是先睇教育局比的排名次第,然後差不多成績嘅同學再看面試同獎項來擇優取錄。