用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做 ...
樓主: Dylanli2017
go

小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做 [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 19-1-1 21:20
題目如圖。9成人都話要知道水原本既體積先做到。我用左其他方法,如果省略小數位,水晶球體積大約是113cm3, ...

改返先
又改
我答會係 133cm3 同 33cm3.
水晶球(a)2cm 波(b)子1cm(實際數值唔重要)
體樍比例 4:1
(12b+water)-(9b+water)=100ml(cm3)
B=33cm3
A=133cm3

3a - (2a + b) = 10ml

有無得計呢

ilyrd 發表於 19-1-2 13:40
唔,咁就要愛國的,轉華為啦

係係,用iphone思想不正確,下次換電話我一定唔再用iphone

vestzs 發表於 19-1-2 13:42
回覆 LeeCC 的帖子

我都認為應該都係咁, 小六都係教簡單代數, 唔洗想太多吧

我個只系小五,我理解小五要求答案就只系這樣

我唔知小六要咩答案

worldcat 發表於 19-1-2 13:43
水晶球(a)2cm 波(b)子1cm(實際數值唔重要)
體樍比例 4:1
按你的邏輯,點解體積比例系4:1,唔係8:1?

rulerL 發表於 19-1-2 13:51
係係,用iphone思想不正確,下次換電話我一定唔再用iphone

LeeCC 發表於 19-1-2 14:04
按你的邏輯,點解體積比例系4:1,唔係8:1?
因為我睇錯間尺。。

worldcat 發表於 19-1-2 14:14
因為我睇錯間尺。。
用間尺量個水晶球同彈珠咁你攞5**喇,真心佩服,再一次證明,野就死嘅,人就生嘅,幾時都要食腦.

6年級, 我會簡單地計算
1L = 1000ML = 1000cm3

圖1, 三個水晶球, 而杯內有900ML, 即900ML 除3 = 300ML, 即每個水晶球係300cm3

圖2, 已得知水晶球係300cm3, 而杯內有800ML, 即800ml 減兩個水晶球600ml, 彈珠就係200ml, 即是200cm3

angiecarl 發表於 19-1-2 14:41
6年級, 我會簡單地計算
1L = 1000ML = 1000cm3
你同2jkidsfther一樣,的水嘅體積變咗零. 條數3個unknown,我懷疑樓主幅相漏影(b)下面一句:假設水原先容量是..升

ilyrd 發表於 19-1-2 14:51
你同2jkidsfther一樣,的水嘅體積變咗零. 條數3個unknown,我懷疑樓主幅相漏影(b)下面一句:假設水原先容量是. ...

我唔用手機,用電腦睇終於可以load到張相出來啦。

喺三個未知數下(水晶球、彈珠、水),而再無進一步資料提供,咁我睇呢條題目嘅答案最後都只會係代數,唔可能計到個確實數字出來。(我認同#7樓LeeCC嘅說法。)

又唔見咗樓主.

worldcat 發表於 19-1-2 13:43
改返先

唔好意思,我又唔明點解係16:1?

LeeCC 發表於 19-1-2 15:13
唔好意思,我又唔明點解係16:1?
之前4:1係啱。
用間尺量,水晶半徑係波子兩倍,半徑乘半徑乘派係圓體積,所以水晶體積係波子4倍。

ilyrd 發表於 19-1-2 14:32
用間尺量個水晶球同彈珠咁你攞5**喇,真心佩服,再一次證明,野就死嘅,人就生嘅,幾時都要食腦.  ...
懶人要計數快,就要搵工具幫手。

worldcat 發表於 19-1-2 15:37
用間尺量,水晶半徑係波子兩倍,半徑乘半徑乘派係圓體積,所以水晶體積係波子4倍。
...
嗱,即係咁,我提議你平時有你的小朋友自己做數好喇,你唔好教佢地,我估會好的.

ilyrd 發表於 19-1-2 15:48
嗱,即係咁,我提議你平時有你的小朋友自己做數好喇,你唔好教佢地,我估會好的. ...

見到改到甘,我都唔敢再追問落去啦

worldcat 發表於 19-1-2 15:37
...
你確定半徑乘半徑乘派係圓體積?

相似的圖形, 如果線段長度比係1:R, 面積比則為1:R^2
相似的立體, 如果線段長度比係1:R, 體積比則為1:R^3

但無論如何, 這題目作為小六題目肯定有問題, 還是別花心機了~

setom 發表於 19-1-2 19:59
你確定半徑乘半徑乘派係圓體積?

相似的圖形, 如果線段長度比係1:R, 面積比則為1:R^2

我雖然唔記得formula 系乜,但體積一定系3個數乘埋的,才得出cm3 這個單位。以球體來說,即係半徑的3次方乘constant

所以最初佢話比例是半徑比例2:1和體積比例4:1時,我問點解唔係8:1

當佢話半徑比例4:1,我心裡認為體積比例是64:1,但佢又改,又大條道理,我都唔想再問落去。

回覆 LeeCC 的帖子

每1ml=1cm3 900ml=900cm3. 量杯底部是圓形,圓柱體體積是底面積x高。即底面積是可以是25,50或100cm2,高是36,18或9cm. 而如圖顯示,每個水晶球高度是3格,即是直徑為12,6或3cm.然後用球體體積公式,只有直徑是6既時候附合要求而冇矛盾(12cm直徑計出來一顆水晶球已經904,3cm直徑計出來是65,太細,仲點減100去求彈珠體積)。知道直徑就求到水晶球體積,然後就求到彈珠體積。
‹ 上一主題|下一主題