用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 粉嶺呂明才 vs 浸會大學附屬幼稚園
go

粉嶺呂明才 vs 浸會大學附屬幼稚園 [複製鏈接]

粉嶺呂明才pm,浸幼am,想問下各位邊間學術好D?有冇用家分享一下?
   0    0    0    0

回覆樓主

謝謝你分享,我亦是在比較學術上那間能夠好一點,因為最終都是想出返沙田或九龍上小學,銜接得好免得之後要追得辛苦。

回覆 cherie109 的帖子

香港浸會大學附屬幼稚園,

畢業生報考一條龍學校——香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學擁有優勢

https://www.sundaykiss.com/24959/名校手冊/幼稚園概覽/香港浸會大學附屬幼稚園-一條龍優先入浸大/

粉嶺呂明才是北區心目中的神校級幼稚園,但另一間報王錦輝有優勢。要看你將來想以15分20分25分報津校,還是想搏直資私小。

我囡用分數報津小係冇優勢,佢唔係首名子女,最多都係加5分宗教分,所以必須要出去考

你有其他小朋友,如果係津校,囡囡可以直入必收啊!何需大費周章?有宗教分都有優勢,大家同分,會揀同宗教。

見過本身好叻,加上家長有方法培養的小朋友,亦有家長勁谷既小朋友,見證到成功無僥倖,家長功勞,功不可沒。

浸幼

回覆樓主

無知一問,其實粉呂同外面嘅呂小有無聯繫?

回覆 mschan66 的帖子

就是哥哥的津小不理想,所以想為妹妹多考慮一下

回覆 maggie196 的帖子

沒有聯繫,有就已經不用多想了

我覺得,你可以睇下升小資料,了解邊間合適。
粉呂啲家長係偏向小朋友讀返官津校,聽唔少考到私校(一線私校),都要叩門入返官津小學(熱門目標係八舊、寶舊、一呂同沙呂),而粉呂學生叩門能力都幾強,因為學校係好重視學生打好學術基礎同實力。

回覆 cherie109 的帖子

哥哥讀緊小學,就有教材在手,可以舖路先。
目標是津小嗎?聽說津小叩門比考直私更難,有些要做卷,未必有得in。
如果經濟上負擔到,大部分人會以私校做backup,是公認的合理做法 (利申:已回覆教育局不參加大抽獎)

你去小一選校,找木綿樹的帖,本來她分享過成功叩門(神校級)和訓練方法,然後deleted,說會重post,留意下。

回覆樓主:

粉呂同五旬節關係友好,如果打算讀津校,讀粉呂已足夠,浸幼唔太值得咁遠車程出去讀

我希望囡囡出沙田或九龍區上小學,至於津小定直私到時都會去考,考到再選擇,因為佢係有創意但同時亦好有自律性的小朋友,所以我唔想因為催谷而埋沒咗創意,因為自由而冇咗自律。
‹ 上一主題|下一主題