用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 賜教: 寧波第二vs文理書院(九龍)
go

賜教: 寧波第二vs文理書院(九龍) [複製鏈接]

小女為B2A, 比較文靜, 英文一般, 以上兩間, 應如何如選擇.
   1    0    0    0

kiukiu 發表於 18-12-31 11:18
小女為B2A, 比較文靜, 英文一般, 以上兩間, 應如何如選擇.
B2A, 選聖母, 王華湘, 呂郭, 培道, 九真好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主小學在邊區讀,住邊區?

或許自行

1. 九真
2. 02

樓主小學在觀塘區

kaying126 發表於 18-12-31 14:29
樓主小學在觀塘區

按以上hkpapa852 建議的中學選校for Band 2A女生最好。

kaying126 發表於 18-12-31 14:29
樓主小學在觀塘區
觀塘區只得呂郭一間好多B1生去考既B2A中學, 所以自行更加要去外區闖

九龍文理書院, "傳說"係一間B2A中學, 但7年已來, 連半點DSE成績都唔提..... 而且已轉入九龍城區, 收生生源相信又會被CSK, 培道, 九真, 何官, 甚至胡兆熾所削弱, 恐怕成績更難有提升

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-31 11:31
B2A, 選聖母, 王華湘, 呂郭, 培道, 九真好D
hkpapa852,
不好意思, 由於有部份學校我不是太清楚, 全名是否聖母書院(黃大仙) 網評 B2A-B,
香港培道中學(九龍城) 網評 B1C, 九龍真光中學(九龍沙福道)
網評 B1B, 如有
錯誤, 盼糾正.
請問你所提這五間是否英中?

wylee815 發表於 18-12-31 16:36
hkpapa852,
不好意思, 由於有部份學校我不是太清楚, 全名是否聖母書院(黃大仙) 網評 B2A-B,
香港培道中學 ...
係, 不過3間都唔係全英中, 3間都只係B2A水平, 只有九真既DSE成績最接近B1水平

hkpapa852 發表於 18-12-31 16:42
係, 不過3間都唔係全英中, 3間都只係B2A水平, 只有九真既DSE成績最接近B1水平
...
多謝回答.

hkpapa852 發表於 18-12-31 16:05
觀塘區只得呂郭一間好多B1生去考既B2A中學, 所以自行更加要去外區闖

九龍文理書院, "傳說"係一間B2A中學,  ...

傳說。

九龍城B2無咩學校揀,選左九真培道陳瑞祺乙1乙2,胡兆熾乙3,通常都放文理試執雞

nicolemummy 發表於 18-12-31 16:57
傳說。

九龍城B2無咩學校揀,選左九真培道陳瑞祺乙1乙2,胡兆熾乙3,通常都放文理試執雞

如果九龍城區都叫無B2學校揀, 其實真係應該早D離開香港, 唔好留係香港讀書

hkpapa852 發表於 18-12-31 16:59
如果九龍城區都叫無B2學校揀, 其實真係應該早D離開香港, 唔好留係香港讀書
...

你睇返個學位表,B1 學校10+間, B3學校10+間,B2數埋就係呢6間,何陳真道胡五,其他外區。

nicolemummy 發表於 18-12-31 17:11
你睇返個學位表,B1 學校10+間, B3學校10+間,B2數埋就係呢6間,何陳真道胡五,其他外區。
...
B1學校較易評估, B2頭都易D評估, B2中尾同B3, 基本上都唔多公佈成績, 如何評估?

所謂10間B3, 又有幾多間係真B3?

唔去理解學校實際水平亂信坊間排名, 只能送上四字 (或一件毛巾): 祝君好運

官塘區 B2A 到大抽獎, 比較多學位抽, 除了呂郭(又多B1生選), 還有那間好建議?

wylee815 發表於 18-12-31 17:22
官塘區 B2A 到大抽獎, 比較多學位抽, 除了呂郭(又多B1生選), 還有那間好建議?
觀塘只有呂郭一間達B2A水平既官津中學.

其餘有開英文班既官津中學, 都只有B2B/C水平

hkpapa852 發表於 18-12-31 17:19
B1學校較易評估, B2頭都易D評估, B2中尾同B3, 基本上都唔多公佈成績, 如何評估?

所謂10間B3, 又有幾多間係 ...

除了Banding及所謂排名外,當年我係睇中學概覽,了解有幾多用英文,有幾多科“自選語言”,高中和初中語言,及高中的選科的。

我都多面睇的。文理真係有好多英文科目的。

hkpapa852 發表於 18-12-31 17:26
觀塘只有呂郭一間達B2A水平既官津中學.

其餘有開英文班既官津中學, 都只有B2B/C水平
hkpapa852,
由於選官塘區學位多D機會大D, 為了保險可能都會選回官塘區, 請問那間學校是B2B?

wylee815 發表於 18-12-31 17:32
hkpapa852,
由於選官塘區學位多D機會大D, 為了保險可能都會選回官塘區, 請問那間學校是B2B?
...

羅陳,寧二,寧波,聖安當
其實可能仲有,不過未發現到

nicolemummy 發表於 18-12-31 17:29
除了Banding及所謂排名外,當年我係睇中學概覽,了解有幾多用英文,有幾多科“自選語言”,高中和初中語言 ...
B2官津中學最大問題係普遍學生英文能力唔多好。
學生英文能力不夠仲開大量英語授課既科目,只會適得其反。
‹ 上一主題|下一主題