用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 吳國偉 vs 聖文嘉
go

吳國偉 vs 聖文嘉 [複製鏈接]

想問下如果救世軍吳國偉同聖文嘉中英文(荃灣),大家會點揀?
吳國偉就happy school,聖文嘉去面試時見老師好有愛心,氣氛好好,但雜費較貴

另外,弱弱一問,小一統一派位其實對你讀邊間幼稚園有無直接關係架?

多謝解答!
   0    0    0    0

millllim 發表於 18-12-30 09:42
想問下如果救世軍吳國偉同聖文嘉中英文(荃灣),大家會點揀?
吳國偉就happy school,聖文嘉去面試時見老 ...

兩間學校都唔錯呀!會唔會考慮埋交通同返上/下午班呢d因素?

統一派位同讀邊間幼稚園係無乜關係,但叩門就應該有d關係

guluball 發表於 18-12-30 14:51
兩間學校都唔錯呀!會唔會考慮埋交通同返上/下午班呢d因素?

統一派位同讀邊間幼稚園係無乜關係,但叩門 ...

甘知唔知叩門,兩間戰績邊間強d呢?

我見聖文嘉佢上年大比數去荃官,好似唔錯

回覆樓主

吳國偉無升小資料

我朋友經驗分享:
我朋友由吳幼轉聖文嘉,佢想入荃官,但派唔到 (荃官入到好多世襲,淨返4x個位仲未計超收),叩門海霸街,小朋友會自己睇書,有外補英文,普通話及數。
佢話叩門好現實,都係睇表現,睇英文,唔外補一定唔得,乜都假,唔係111一樣收我唔係當區,只係朋友講,希望可以幫到你作參考

kmbe 發表於 18-12-31 08:49
我朋友經驗分享:
我朋友由吳幼轉聖文嘉,佢想入荃官,但派唔到 (荃官入到好多世襲,淨返4x個位仲未計超收) ...

你意思係兩間個名或往績對派咩小學都無乜影響,都係睇外補幾努力?

因為如果係甘,我會prefer 吳國偉多d

kmbe 發表於 18-12-31 08:49
我朋友經驗分享:
我朋友由吳幼轉聖文嘉,佢想入荃官,但派唔到 (荃官入到好多世襲,淨返4x個位仲未計超收) ...

仲有我想問超收意思係咪即係收世襲(兄姊喺度讀梗)已經過左自行嘅數量,even 有宗教分(20) , 甚至父母畢業加宗教(25)都入唔到?

幼稚園的過往成績我沒問detail,答唔到你。
超收額年年都唔同,但有你講的情況,25分都唔係包入。
官校沒宗教分。
朋友話15分第一輪一定唔洗諗,即係第二輪等運到,沒運就預左叩門,叩門就預左學術,學術即係要外補。

回覆 kmbe 的帖子

幼稚園就外補...好痛苦....T_____T....雖然係鋪路...

回覆 millllim 的帖子

其實睇下家長的要求,有沒心儀小學,好多人都係N無,完全沒外補的,學位都一定足夠
‹ 上一主題|下一主題