用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心私小升中
樓主: rinarina
go

聖心私小升中

babysharky 發表於 19-10-8 11:30
中下遊點解唔升返聖心中學?

因為唔敢博,驚返唔到,跟住就唔知碌咗去邊間。亦都有覺得去到都讀得太辛苦,不如搵間適合自己嘅。其實如果呢六年小學覺得辛苦嘅小朋友,再上書院都會慘,好fed up. 今年比較後嗰啲都去到唔錯嘅直資,比着大家都會先take offer唔想博,又會認為讀得更加開心輕鬆。

中學千祈唔好讀,師資好X,不斷摧毀小朋友學習興趣,包你同小朋友都後侮一生!! 入去真係要後果自負!! 唔信問下現時家長,相信冇一個會推薦。

c94905138 發表於 19-10-28 00:58
中學千祈唔好讀,師資好X,不斷摧毀小朋友學習興趣,包你同小朋友都後侮一生!! 入去真係要後果自負!! 唔信 ...

請問可否分享多些關於師資

回覆 c94905138 的帖子

可以講多少少嚟聽下嗎?

[/url

Poyau 發表於 19-10-28 18:45

請問可否分享多些關於師資

唔想講喇,因為呢期好流行文革式批鬥, 費事畀啲玻璃心針對, 而且我個女已經轉咗學校喇, 你最好搵一啲現在讀緊的家長問一問你就知道㗎啦。

c94905138 發表於 19-10-28 20:13

如果學校不適合,離開會是最好的選擇。

咩學校都有人鍾意有人唔鍾意,能力同性格夾到學校就如魚得水,唔夾唔適合,小朋友就好慘慘了。好幸運,我女6年碰到的都是好老師,只返左2個月中學但已返左小學2次去探老師了。by the way, 我前兩日至同ex 私小家長傾開讚私小黃修女改用進展性評估代替一般測考週。好多中學都有密集式quiz and test等,私小女上到中學好快已適應了,因為同小學差不多。每次範圍唔多,習慣溫下書。

sheffield 發表於 19-10-31 15:11
咩學校都有人鍾意有人唔鍾意,能力同性格夾到學校就如魚得水,唔夾唔適合,小朋友就好慘慘了。好幸運,我女 ...

囡囡是上了書院還是去了其他中學?