用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 K2轉校/S位派位?點算好
go

K2轉校/S位派位?點算好 [複製鏈接]

呀女而家讀緊傳統k1 想試吓同佢k2轉happy 輕鬆d
但又驚有S位 唔知派唔派到...
有無過來人分享 S位排1or2年?
定排到有位幾時都要轉過去?
K2轉LL又好唔好?易唔易入/收唔收有遲緩學生?
而家我都登佢辛苦...定係下學期轉另一間傳統k1?唉
   0    0    0    0

JlIl 發表於 18-12-27 23:07
呀女而家讀緊傳統k1 想試吓同佢k2轉happy 輕鬆d
但又驚有S位 唔知派唔派到...
有無過來人分享 S位排1or2年 ...

我仔s位排左兩年幾,不過今年S位係快左的,因有新學校,另外派到就要讀,如果唔要就等同放棄,我未必會轉校,因當時我仔的能力比較弱,應該都無人肯收

Yukiruirui888 發表於 19-1-17 19:32
我仔s位排左兩年幾,不過今年S位係快左的,因有新學校,另外派到就要讀,如果唔要就等同放棄,我未必會轉 ...

請問你派了那一間,我的小朋友讀 K1 ,排協康會王崇傑排了一年多,今年應還未到,想轉排另一間希望今年入到,有把握應是要香港區,但又擔心交通時間較長,小朋友辛苦 煩惱中,唉

safasafa 發表於 19-1-18 22:22
請問你派了那一間,我的小朋友讀 K1 ,排協康會王崇傑排了一年多,今年應還未到,想轉排另一間希望今年入 ...

妳住邊區?幾時的排位?黎緊4月會派位,如果要轉中心,都可以開始轉了,真係都要考慮交通問題,接送,家長出席活動,另外可以問一下妳心意的學校大約有幾人畢業,自己可以博下

長沙灣協康

Yukiruirui888 發表於 19-1-18 22:30
妳住邊區?幾時的排位?黎緊4月會派位,如果要轉中心,都可以開始轉了,真係都要考慮交通問題,接送,家長 ...

住九龍灣,2017年10月排,最初唔識,只著重選近自己居地方,後來再睇清楚原來要排咁耐。睇過派位,將軍澳兩間排到 2017年1月,不知有沒有機會。香港灣仔協康會應是有把握的,但實在是比較遠,但又想小朋友早點派到,真的不知怎樣選擇好

safasafa 發表於 19-1-18 22:37
住九龍灣,2017年10月排,最初唔識,只著重選近自己居地方,後來再睇清楚原來要排咁耐。睇過派位,將軍澳 ...

或者妳在等多一個月,睇下有無得轉,因知道觀塘區黎緊有兩間新S位學校,耀能同協康,但幾時會通知就唔清楚,或者妳可以問一下妳負責的社工睇知道嗎

Yukiruirui888 發表於 19-1-18 22:45
或者妳在等多一個月,睇下有無得轉,因知道觀塘區黎緊有兩間新S位學校,耀能同協康,但幾時會通知就唔清楚 ...

我在網上也看到這個消息,但當我問負責的社工時,竟然連她自己也不清楚,哈。我告訴她才去查,最後告知有一間暫時只開 E位,S 位未有通知,我也想入番本區,小朋友和大人也不用為交通時間而煩惱。你的小朋友讀得如何,有進步嗎?

safasafa 發表於 19-1-18 22:53
我在網上也看到這個消息,但當我問負責的社工時,竟然連她自己也不清楚,哈。我告訴她才去查,最後告知有 ...

或者在等下,可能社署未update。
我仔讀得幾好啊!開心返學,學校上下都好好,如果妳決定讀協康,真係要考慮交通,因為協康要家長出席的堂數都多
我覺得有時候因為要快會選錯,都係考慮清楚會好d

Yukiruirui888 發表於 19-1-18 22:45
或者妳在等多一個月,睇下有無得轉,因知道觀塘區黎緊有兩間新S位學校,耀能同協康,但幾時會通知就唔清楚 ...
請問新的燿能係邊? 我ONLY 知多左間協康.

zhuyimin 發表於 19-2-22 11:16
請問新的燿能係邊? 我ONLY 知多左間協康.

系觀塘安泰邨,不過暫時只有E位,遲d才有S位

回覆 safasafa 的帖子

你好, 我也住九龍灣,。我在7/2017排, 個個都話我地今年機會好大, 所以我由排地區轉去排3間。你在10/2017都有機會, 你可以排觀塘區/黃大仙區和將軍澳區, 若以區排, 我諗你今年都應該有機會。
‹ 上一主題|下一主題