用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 BAFS的疑問
go

BAFS的疑問 [複製鏈接]

BAFS
BAF(A)
BAF(BM)
是否獨立成3科來考DSE?
   1    0    0    0

我見有啲學校係考BAFS,有啲分別考BAF(A)、BAF(BM)。。。

未來呢 d 野冇人知,不過 A 同 BM 係 elective modules,有 d 學校只會教其中一個,有 d 學校有機會兩個都教,不過傳統成績好嘅學校多數都係教 A 多於 BM。

bbforever 發表於 18-12-27 12:33
我見有啲學校係考BAFS,有啲分別考BAF(A)、BAF(BM)。。。

之前見HKpapa發出的表,我才有此疑問。

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 22:40
未來呢 d 野冇人知,不過 A 同 BM 係 elective modules,有 d 學校只會教其中一個,有 d 學校有機會兩個都 ...

唔該Ruby~

我問過BAF(A)、BAF(BM),只可2選1修讀,因為這兩個的課程係有部份重叠的。
我唔明BAFS課程又係啲乜呢?是否泛指BAF(A)或BAF(BM)。

回覆 bbforever 的帖子

有重疊,但唔係太多地方重複。Econ 都有 elective modules,只不過少人提咁解。
BM 更多係 theory 野,主要都係背書,冇記錯的話,會計方面識 Depreciation、income statement 同 balance sheet 就夠應付,佢地有學 Pure risk、Public liability insurance 之類。A 係真係好需要計數,要學 Absorption rate、Reconciliation Statement、Realisation 之類。如果有學 DSE 課程嘅 A 的話,大學 Year 1 同部份 Year 2 Accounting 課程可以輕鬆應付。我老師更加係話「Year 1 基本上可以完全走堂」。

你可以睇一睇考評局嘅 Exemplar,BM 嘅題目全部都係essay 咁答,A 學生冇學過。A 嘅題目清一式計數,BM 同學冇學到咁深入。

1998Ruby1998 發表於 18-12-28 01:02
回覆 bbforever 的帖子

有重疊,但唔係太多地方重複。Econ 都有 elective modules,只不過少人提咁解。
唔該Ruby,妳咁詳細既答覆

bbforever 發表於 18-12-28 00:50
唔該Ruby~

我問過BAF(A)、BAF(BM),只可2選1修讀,因為這兩個的課程係有部份重叠的。

我剛剛上考評局網頁看過,BAFS 只有一科,在2015開始分為兩個 Streams ,即是會計及商業管理。

部分中學自己分拆出來列表,有些歸類為一科, 你附上的表列是 hkpapa852 在學校年報的(emoji)編,他只是如實分別列出來。

去到分 Streams ,多數是有 common cores,即是兩者最要讀,然後再分 Streams ,不是重覆了。

我又為教育局平反一下,BAFS 最初已經是 common core 加 兩個 streams,是因為按中學校要求才炒埋一碟,教育局怕教唔哂,因為太多了,但校長傾向教多些,事實證明教唔哂,先再分 streams。

Yanamami    發表於 18-12-29 21:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-29 09:16
我剛剛上考評局網頁看過,BAFS 只有一科,在2015開始分為兩個 Streams ,即是會計及商業管理。

部分中學 ...
Thanks,又令我知多一點點~
我以前中學會考年代商科班係分account 、commerce來各自獨立成一科。
‹ 上一主題|下一主題