用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位問題
go

派位問題 [複製鏈接]

若隨機号碼較後,假設是Band,請問乙部選次熱門B1中學,放第一志願和放第三志願,是否結果都是一樣?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

假設係band 幾?!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

假設是Band1。將次熱門B1中學放後些乙三,不放乙一,結果也可派這中學? 決定因素(選擇權次序)主要是随機号碼而不是第幾志願?

mall 發表於 18-12-26 17:14
回覆 小曳人 的帖子

假設是Band1。將次熱門B1中學放後些乙三,不放乙一,結果也可派這中學? 決定因素(選 ...
當然随機號碼越前越好,但還要看所選學校(e.g. 第三志願)是否有足夠位。
如果其他人將你的第三志願,作他們的第一志願,然後派滿,那你未必可派入你的第三志願。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人覺得最重要嘅野,係你估唔到嘅:其他人點揀!
因為,可以有好熱門嘅學校,d人保守,排好後都仲有位.. (已同no.無關)
而你所講嘅次熱門,如果突然多人揀,乙一乙二已派完,到時就算你no. 幾好,乙三都唔到你!

當然,如果no.前,就已經中乙一啦!
恐龍家

同band計,係同時以第一志願跟隨機號碼次序排。派完第一志願後,未有學位嘅學生就再一次跟隨機號碼次序㨂第二志願,如此類推。
派晒俾b1學生後先到b2再到b3。

多數人想自行搞掂就係因為大抽獎無得估,就算edb有往年數據都唔代表今年學生一樣咁揀。

其實年年EDB個網站都有好清楚既Video解說統一派位既運作:

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... art1_clip3-CANT.wmv

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... art2_clip3-CANT.wmv

點解家長寧願上網煲劇/打機, 都唔去睇吓呢?

如果睇完呢兩個Video都唔明, 其實應該無人可以解釋到俾你聽了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題