用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學校長幾時會收到教育局的小六學生次第排名?? ...
樓主: Jessy
go

中學校長幾時會收到教育局的小六學生次第排名?? [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-12-29 23:20
no lar. 我今年去過2間直資中學簡介會, 2個校長都講明睇教育局次第排名。
有家長打去問了edb也說不提供,可以再問吓。另外有些直資上個月已給offer,,edb也做不切次弟因為有些學校仍在考呈分試

richy 發表於 18-12-29 23:31
有家長打去問了edb也說不提供,可以再問吓。另外有些直資上個月已給offer,,edb也做不切次弟因為有些學校仍 ...

有D直資中學早出offer咪冇睇, 唔代表全部直資中學唔睇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-29 23:33
有D直資中學早出offer咪冇睇, 唔代表全部直資中學唔睇。

我記得中學校長同我講,有直資會睇。

看了幾間直資網頁收生要求也沒有寫會看教育局次弟。但資助的差不多間間有寫。記得在九月時聽教育局講座說只給次弟津和官校參考。可以打去教署問吓。不過比唔比直資也不需太介懷。

IloveJJ 發表於 18-12-30 01:06
我申請嗰啲直資全部寫會睇喎!
再研下先

richy 發表於 18-12-29 23:31
有家長打去問了edb也說不提供,可以再問吓。另外有些直資上個月已給offer,,edb也做不切次弟因為有些學校仍 ...

之前聽過講座,直資係有權問EDB攞。可能EDB唔會主動比直資,但直資有要求攞,EDB係會比。所以3月出offer的直資應該係會睇個排名,但之前出offer的直資就應該冇睇。

richy 發表於 18-12-29 23:04
老師說edb不會給次弟直資和私校只會提供津校官校。直資收生要求也沒有提及會参考Edb次弟。 ...

答我嗰個係教育局嘅官員, 總之無論官津定直資,都有權向EDB申請手上applicants既rank order,  但出到rank order 要喺3月X號之後,並且只會俾一次

假如有一千人申請 ,學校拎到的Rank order,只係手上申請人的由1-1000的排名, 學校係唔會知道學生在全港的準確排名的

我仔女讀嗰間直資, 講明rank order佔xx%

‹ 上一主題|下一主題