用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到教育局的信
go

收到教育局的信 [複製鏈接]

今天收到教育局的信表示, 貴子弟已有某某私校取錄,是否仍參加大抽獎?我仍想抽奬,是否剔「會打算派位」,而對已收私校仍沒影響?謝謝

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

tococoa 發表於 18-12-25 01:18
今天收到教育局的信表示, 貴子弟已有某某私校取錄,是否仍參加大抽獎?我仍想抽奬,是否剔「會打算派位」, ...

收得呢封信,即私校已將學生名單交去教育局,要教育局話返俾私校知邊個有抽獎
咁學校點唸,你要問返學校了

tococoa 發表於 18-12-25 01:18
今天收到教育局的信表示, 貴子弟已有某某私校取錄,是否仍參加大抽獎?我仍想抽奬,是否剔「會打算派位」, ...

你註冊了嗰間私校係咪唔俾抽獎?

回覆樓主:

你選了參加派位,教育局會通知私校,至於私校會點處理,就間間唔同,你最好瞭解清楚你果間嘅做法先。
我選咗放棄派位,費事煩。

HauMiranda 發表於 18-12-25 02:00
你註冊了嗰間私校係咪唔俾抽獎?
最緊要知道你有offer那間私小,可不可以比你抽奬。
例如如果是民生,你參與大抽獎,民小便當你放棄民小offer, 將你放入waiting list 行列之中計算。又例如九龍塘宣道,講明可以抽獎,即使你去抽獎,也不會影響/不會失去宣小的學位,所以可以放心繼續抽獎。

Charlotte_mom 發表於 18-12-25 01:22
收得呢封信,即私校已將學生名單交去教育局,要教育局話返俾私校知邊個有抽獎
咁學校點唸,你要問返學校了 ...

最好問返教育局確認會否通知私校。可email等佢black and white 覆你。自己問清楚,知道都好不用估。

醒目開學勳章 王國長老

哈哈爸爸 發表於 18-12-26 16:02
最好問返教育局確認會否通知私校。可email等佢black and white 覆你。自己問清楚,知道都好不用估。
...

問學校,唔係問教育局
學校至係決定點處理學位果個
‹ 上一主題|下一主題