用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs銀禧vs沙崇vsQE
樓主: BBchrischris
go

迦密vs銀禧vs沙崇vsQE   [複製鏈接]

BBchrischris 發表於 20-1-4 13:43
回覆 sylsylwen2007 的帖子

請問知不知道今年沙培DSE 成績呢

沙培2019年DSE成績如下:

3322: 88.7%
整體2+: 99.4%
整體3+: 91.4%
整體4+: 61.9%
整體5+: 19.1%

https://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

boyboy2006 發表於 18-12-27 20:13
根据仔反映,大部分老師都好温柔,學校(emoji)面都有好多活潑好動的同學仔。我仔係超級多咀型
...

請問你的小朋友上年是用什麼成績入迦密的?是否沒有全級頭十的名次,報迦密是否有些進取?

Poyau 發表於 20-1-4 13:58
沙培2019年DSE成績如下:

3322: 88.7%
請問有迦密的成績嗎?

Cliokohonda 發表於 19-1-3 09:12
請問沙崇叩門有什麼條件?如有申請自行或跨區等?

直接報自行啦

1998Ruby1998 發表於 18-12-25 02:38

Band 1A 去銀禧有點兒「委屈」喔,銀禧應該係 Band 1C 左右。之前爬文見到有人 open day 同學生溝通,唔少都表示自己係 Band 2A 生入。

個人認為,"銀禧"屬B1b英中,若然學生屬B1c成績要响"自行階段"順利被取錄應該機會很微。

另外,每年銀禧簡介會都係派出中二級"通才班"即精英班所有同學幫手做接待和企响走廊駐守課室內外位置及主動向參觀嘅家長們講述銀禧的情況,當中亦有家長用英語問學生問題,學校有見及此便派出中二英文較好嘅"通才班"同學仔作招待,固應該沒有機會隨隨便便找個同學仔傾計就是B2a學生,而且屬多數人,當然,服務生中是否絕對沒有B2a學生存在就唔敢講,因為我都唔知,但肯定嘅係服務生講解員是中二級通才班之學生。

YmOra 發表於 20-1-4 15:27
個人認為,"銀禧"屬B1b英中,若然學生屬B1c成績要响"自行階段"順利被取錄應該機會很微。

另外,每 ...

以佢 DSE 表現,你高估左佢。估點都機會大過其他三間,表現好過佢,應該多 1A 會揀佢,但銀禧應該少啲 1A 自行。 往年亦係有人可以偷雞抽獎入。

little_yolky 發表於 20-1-4 14:41
直接報自行啦

係呀……
自一沙崇,自二沙循。

YmOra    發表於 20-1-4 16:02

1998Ruby1998 發表於 20-1-4 15:32

以佢 DSE 表現,你高估左佢。估點都機會大過其他三間, ...

認同呀!迦密或沙崇或QE無論响DSE表現或自行收生都會比銀禧出色。

個人認為,銀禧响自行階段會以B1b為最主要客源,亦會有部份B1a學生但不會比B1b學生多。

至於,去到大抽獎階段,無論銀禧也好;迦密也好;沙崇也好,都同樣會收到B1c學生,因為大抽獎只要屬B1組別且隨機號碼夠靚就會想搏一搏抽入B1a或B1b中學。

我在銀禧都有見過B2a學生响大抽獎時抽入銀禧,但人數真係十分少,我唔敢推薦B2a或B2組別學生搏銀禧,因為偷雞入到的學位數目不足以令我可以出力咁力推。加上,出生率不斷上升,我唔知幾時會無"偷雞位"食,我認為是否有偷雞位食好視乎該年有多少jm心儀銀禧,而這個數字風向就係最難估算。

hkpapa852 發表於 18-12-29 19:24
何必捨近取遠?曾呂崇培比QES以外既選擇好

你意思係曾呂崇培同QES 成績差唔多?

回覆樓主:

朋友仔話沙崇在DSE平均成績在全港是頭幾位,應該高過QES

apap08 發表於 20-1-5 08:52
朋友仔話沙崇在DSE平均成績在全港是頭幾位,應該高過QES
沙田頭幾吧
全港頭幾有
LSC,  QC,  DBS,  DGS,  GH,  HY,  曾記, 林護, 鄧顯,MCS...

QES早兩年話DSE考得幾好

不過都係果句,學校整體成績同自己子女成績不一定有個等号。

Joe8889 發表於 20-1-5 09:21
沙田頭幾吧
全港頭幾有
LSC,  QC,  DBS,  DGS,  GH,  HY,  曾記, 林護, 鄧顯,MCS...

我指出DSE overall. 神校有IB和其他

apap08 發表於 20-1-5 09:26
我指出DSE overall. 神校有IB和其他

朋友話沙崇都未及沙曾呂,傑出校友仲小過沙官,前身是跟五育同级中學……

PS: 我今年有揀沙崇,因為朋友的仔女是在港島讀書。

Joe8889 發表於 20-1-5 09:21
沙田頭幾吧
全港頭幾有

荃官,沙呂,保一,藍田st paul ……

其實QES 連續三年人均Lv5 都有3 .
沙崇係未有……

BBchrischris 發表於 20-1-4 14:20
請問有迦密的成績嗎?

迦密2019年DSE成績如下:

33222: 96.6%

中文4+ 72%
英文4+ 86%
數學4+ 72%
通識4+ 74%
主科4+: 76%

https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2019/11/CSS-school-pamphlet-2019.pdf

回覆 Poyau 的帖子

非常出色啊

bbexpect 發表於 20-1-5 00:33
你意思係曾呂崇培同QES 成績差唔多?
曾和QES成績相近呂崇較其餘幾間好

培英較迦密遜色
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呂崇較其餘幾間好 請問是哪幾間?如以成績計
是曾/QES - 呂/崇 - 迦密 - 銀禧嗎?

謝謝

BBchrischris 發表於 20-1-5 11:31

呂崇較其餘幾間好 請問是哪幾間?如以成績計
呂崇較迦密和銀禧好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果迦密和聖羅撒呢?
‹ 上一主題|下一主題