用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女 YWGS
樓主: gigayan
go

英華女 YWGS   [複製鏈接]

babycute2009 發表於 18-12-28 14:31
請問音樂方面如何? 有中西樂團嗎?

School Orchestra

The School Orchestra, led by Miss Wong Siu To, boasts 40 members from S1 to S6. Consisting of the strings, woodwinds, brass and percussion sections, the orchestra practises every Friday after school. Apart from performing on its own, it accompanies the choir on special occasions, such as Speech Day and Christmas Service. To celebrate the school’s 115th anniversary, the School Orchestra played a prominent and indispensable role in the musical The Nightingale. It was both a challenge and a precious opportunity that every member treasured.

http://www.ywgs.edu.hk/language-arts

思澄爸爸 發表於 18-12-28 14:04
所謂成績好,是否級頭1-10名之類?

阿女咁形容佢嗰班,個個都係學霸,坐佢前面隔離左右級-、二内,好多人級三,都有級十,彩數佢嗰班有好多九龍区學生,離島都有-兩個,全部都好勤力,因為吾到你吾勤力
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我有時早出門,呢幾年經常見倒英華女學生由西環綫地鉄站约好一齊搭地铁過海,好文静有禮,第日呢班學生我未必見倒了. (好幾間女學生都係藍色長衫只能認校徽).

hopelo 發表於 18-12-28 14:25
回覆 ucw 的帖子

我估睇成績為主。她的運動不是太強,今年籃球和排球的學界及打緊的精英賽也其他普通學校 ...

排球 藍球 羽毛球 游水 都係D1,唔叫弱吧。當然冇直資咁強,但以津校收生 自主能力計,要成績取平衡,都好唔錯啦!

利申我對學界認知少,阿女唔係這類人。

zitaeric 發表於 18-12-28 15:06
阿女咁形容佢嗰班,個個都係學霸,坐佢前面隔離左右級-、二内,好多人級三,都有級十,彩數佢嗰班有好多 ...

一樣。阿女話身邊好多小學都係級10內

kirstyau 發表於 18-12-28 15:15
一樣。阿女話身邊好多小學都係級10內

好奇一問,囡囡與同學們會攤出成績講以前小學的名次嗎?純好奇,無意挑釁

suzuki12 發表於 18-12-28 15:21
好奇一問,囡囡與同學們會攤出成績講以前小學的名次嗎?純好奇,無意挑釁
...

佢地講開,自然會講,邊個咩成績其實吾係咩秘密,良性競爭

suzuki12 發表於 18-12-28 15:21
...

開學初會講下邊間小學黎,名次閒話咁講,講完就算。阿女過後都唔會記得邊間小學打邊間小學。

hopelo 發表於 18-12-28 14:25
回覆 ucw 的帖子

我估睇成績為主。她的運動不是太強,今年籃球和排球的學界及打緊的精英賽也其他普通學校 ...

打緊‘精英’賽,可以參賽既中學點會係普通學校呀~~~

zitaeric 發表於 18-12-28 15:25
佢地講開,自然會講,邊個咩成績其實吾係咩秘密,良性競爭

明白,謝謝回覆!咁佢地自行入/ 抽獎入嘅囡囡會不會已經 2 分左?始終band 1 頭 跟 band 1 內,相信能力距離應該相差都幾大

zitaeric 發表於 18-12-28 15:06
阿女咁形容佢嗰班,個個都係學霸,坐佢前面隔離左右級-、二内,好多人級三,都有級十,彩數佢嗰班有好多 ...

請指教。

同區非直屬小學的 band 1 女生,大都放 ywg 做乙一。
她們一定有些是 band 1B 學生,未必考級三內。
佢地在 ywg 的成績會否比下去❓

PS# 我女因為有直屬中學,一向只打算自行時選 ywg, 但又覺得放棄乙部的抽獎機會,好似浪費了。。。

mykate 發表於 18-12-28 15:32
請指教。

同區非直屬小學的 band 1 女生,大都放 ywg 做乙一。
分野在中三那年

2jkidsfather 發表於 18-12-28 15:37
分野在中三那年

意思係中三都追唔到,就係追唔到?

還是,中三會明顯睇到抽入/自行學生的分別?

Thanks.

mykate 發表於 18-12-28 15:32
請指教。

我地跨區自行,有直中,乙一都係直中,始終當日入讀小學係諗進可攻退可守,play safe!

不過中西區不嬲都係幸福既一群,但要諗埋乙一唔中會去邊。

kirstyau 發表於 18-12-28 15:25
開學初會講下邊間小學黎,名次閒話咁講,講完就算。阿女過後都唔會記得邊間小學打邊間小學。
...

,我果位小朋友從來都唔知D同學來自何方,何況級名次,佢話唔會問,大家亦唔會提~~~

回覆樓主:

抽獎部份冇分band 1a,b,c , 任何 band 1 都有權抽,當然自行級頭-定有個人之處,成績係出眾。起 YW 讀書-定要好勤力,中-小測係幾密同多,要適應,考試範圍亦多,要好自律,工課量正常

kirstyau 發表於 18-12-28 15:41

我地跨區自行,有直中,乙一都係直中,始終當日入讀小學 ...

因為中西區有 band 1 女校,放乙二/三都中....我見同區其他小學的 band 1 女生都好博。

mykate 發表於 18-12-28 15:39
意思係中三都追唔到,就係追唔到?

還是,中三會明顯睇到抽入/自行學生的分別?
抽入/自行不是分別出學生的主因。
入讀後的讀書態度,再加天資,努力等才是主因。

中三要選科,總有人選不到心水科,難道還跟抽入/自行有關?

2jkidsfather 發表於 18-12-28 16:02
抽入/自行不是分別出學生的主因。
入讀後的讀書態度,再加天資,努力等才是主因。

冇錯

選校除佐成績仲有其它因素
學費、交通、校舍、活動…
當然踏入青春期朋輩影响力更大
所以校風、校長老師係非常重要
YW 係女校中相對較嚴同素樸

mykate 發表於 18-12-28 15:44

因為中西區有 band 1 女校,放乙二/三都中....我見同區其他 ...
"中西區有 band 1 女校,放乙二/三都中"

Are you referring to St Clare? But they should have limited seats for girls other than their primary session.
‹ 上一主題|下一主題