用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS   [複製鏈接]

一開帖初期, 兩間學校的用家一早已經比了意見, 究竟樓主最後選了邊間?

Deleted

lovely_meloci 發表於 19-1-3 14:52
讀DJGS,通常人哋就會話:嘩你囡囡好叻喎。
讀MPS,如果唔係叩門入,係抽獎入,通常人哋就會話:好好彩喎

唔係瓜,MPS最Top果批學生 和 DGJS最弱果批學生 差不多,願聞其詳~~~

mcl203 發表於 19-1-3 15:11
唔係瓜,MPS最Top果批學生 和 DGJS最弱果批學生 差不多,願聞其詳~~~
...

原來DGJS收左既~~~

...
我都想知真係咁??  x 2

Felix223 發表於 19-1-3 15:26
我都想知真係咁??  x 2

可能要等最少7年先知得清楚D~~~

mcl203 發表於 19-1-3 15:28
可能要等最少7年先知得清楚D~~~
咁..我會看你比的意見係最真實

...
我反而想知dg有幾多狀元係都係由DGJS升上去果班小學生而吾係外來生?

QQfishs 發表於 19-1-3 15:58
我反而想知dg有幾多狀元係都係由DGJS升上去果班小學生而吾係外來生?

咁DSE成績又同小學無太大直接關係既,追逐想當年可能又係自我感覺良好啫。又聽聞,DG原校生普遍強於外來生,SPCC就相反~~~

mcl203 發表於 19-1-3 16:07
咁DSE成績又同小學無太大直接關係既,追逐想當年可能又係自我感覺良好啫。又聽聞,DG原校生普遍強於外來生 ...

因為DG出名係四圍吸收學校,比我感覺即食總比自家培養更有成果,就好似奧運會好多外國選手都係中國人面孔。一路以來大家都太神化幾間學校,但就忽略真正培養原屬源頭學校,所以正正由dgjs學校自家培養既dg畢業狀元我想知有幾多比例。

QQfishs 發表於 19-1-3 16:26
因為DG出名係四圍吸收學校,比我感覺即食總比自家培養更有成果,就好似奧運會好多外國選手都係中國人面孔 ...

有邊間中學唔吸學生先~~~

剛剛過去升中一的 MPS 學生中,最 top 嗰批去了 DGJS and SPCC 升中,請不要用「最差和最好的理論比較」來衡量 MPS students 和 DGJS students. 她們各有所長,對一班努力的學生是不公平

當的直資中學繼續保持在考公開試成績優異,個移民潮是不會改變。

Virginia_Arare 發表於 19-1-3 17:40
剛剛過去升中一的 MPS 學生中,最 top 嗰批去了 DGJS and SPCC 升中,請不要用「最差和最好的理論比較」來 ...
始終津校是隨機抽籤入,私校或直資是經過篩選。質素必然係有差異。

Deleted

cccbaby 發表於 19-1-3 23:36
始終津校是隨機抽籤入,私校或直資是經過篩選。質素必然係有差異。
以前我都覺私校直資經篩選質素比較好,但經歷身邊吾少人經所謂篩選其實係人仕關係而被選中,我就開始對所謂神校質素有質疑,吾代表你讀神校就一定好過津校學生,每間學校都有叻同吾叻既人,著某一間學校校服吾代表你比其他小朋友優勝。

QQfishs 發表於 19-1-4 09:10
以前我都覺私校直資經篩選質素比較好,但經歷身邊吾少人經所謂篩選其實係人仕關係而被選中,我就開始對所謂 ...

同意,所以vote for MPS, 因為係天主安排,讀書始終靠自己

cccbaby 發表於 19-1-3 23:36

我們還是等等樓上網友既分享,為何DGJS和MPS學生成績為何如此之大差距吧~~~

一間坊間評為Band 1A既英中,以自己小學部學生為主力,況且差距如此之大,或許我們可以猜想一下,其他官津小學既學術水平可以如何??

若只憑篩選就可以有如此差距,那麼都係等佢7-8年後再作確認,可能準確少少~~~

mcl203 發表於 19-1-4 10:09
我們還是等等樓上網友既分享,為何DGJS和MPS學生成績為何如此之大差距吧~~~

一間坊間評為Band 1A既英 ...

我唯一可以肯定,如果兩間小學既學生都參加升中統一派位,MPS考最尾個位應該都會派得好過DGJS考級一既學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-4 10:31
我唯一可以肯定,如果兩間小學既學生都參加升中統一派位,MPS考最尾個位應該都會派得好過DGJS考級一既學生 ...

,仲有以我少少理解,DGS 和 SPCC 既不少尖子目標唔係咁遠大既,係會留守到中學完結,目標唔係世界級一流學府,只係土製香港既大學啫,専業走放洋路係無著數~~~

可能又令網友未入讀已一再失望~~~
‹ 上一主題|下一主題