用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主住港島,如冇經濟考慮,妹妹可考龍幼backup,港島仲有大把國際學校,應該吾使為妹妹操心,第時可能考到埋spcc,咁就恭喜恭喜!但如果好似56樓講果d借錢都嚟讀,將來吾係飛上枝頭,DSE只係緊緊夠入U, 仲要借落周身債,咁揀間津校嘅結果可能都係一齊到終點。

利申,我囡冇考嚟2間神級小學,因為係超細b實陪跑,唸住repeat下年先報,但意外地今年抽到神津,以註冊, 冇機會好似樓主VS   

貝兒妹妹 發表於 18-12-26 20:39
樓主住港島,如冇經濟考慮,妹妹可考龍幼backup,港島仲有大把國際學校,應該吾使為妹妹操心,第時可能考到 ...

借錢讀就絕對唔值得!
津校都好多好學校,恭喜你抽到神津,真係如中大獎!
家庭經濟可負擔女兒讀DGJS,但係因為始終用20分可以抽中MPS,真的感到非常感恩,而妹妹又可受惠,所以到現在也不能割捨。
大女真的很喜歡DGJS,其中一個原因是她的好朋友也跟她一起考入,兩個女仔都好開心。所以我也很難作出選擇!
謝謝大家的回覆!

homesim 發表於 18-12-25 22:16
樓主其實吾難揀,考慮下經濟,地點,世襲嘅好處,妹妹點鋪排,生活上時間點分配去哉培,handle到就dgjs, 放 ...

大女是上進型,她的性格適合DGJS.
多謝你的意見,我也要詳細考慮!

3hearts 發表於 18-12-25 18:59
MPS coz it is  good and free, also both kids same school. easier

這是我最想選擇MPS的原因。
但家人持相反意見,說抹殺了大女的努力!

CherChar 發表於 18-12-25 17:35
我兩個女讀同一間津小,的確兩姐妹的話題很多,家長處理學校事務又方便好多。

不過你心裡面會否覺得dgjs比 ...

先生喜歡DGJS多於MPS

nicoleloud 發表於 18-12-27 14:39

如果你老公喜歡,女又喜歡,經濟又冇問題,咁應該㨂dgjs啦!始終呢個機會難得。

至於妹妹,就要再安排過,你就辛苦少少。努力啲,或者妹妹都可以入埋dgjs呢!

我識幾個dgjs女仔都讀得好開心,放心take offer吧!

回覆樓主:

如果家姐喺dgjs讀得好好, 名列前矛, 收妹妹嘅機會好大, 放心

咁你問下先生如之後DG唔收妹妹最後冇咁好彩妹妹要讀啲冇咁
Top嘅學校,有冇問題?
如果okay接受到, 咪gogogo 羅

這是我最想選擇MPS的原因。
但家人持相反意見,說抹殺了大女的努力!

其實樓主只係唔捨得抽中咗嗰份運氣啫, 我睇唔出樓主有幾鍾意MPS, 利用宗教分抽就都仲要考慮, 咁即是唔係真教徒啦.

titma 發表於 18-12-27 21:31
其實樓主只係唔捨得抽中咗嗰份運氣啫, 我睇唔出樓主有幾鍾意MPS, 利用宗教分抽就都仲要考慮, 咁即是唔係真 ...

MPS可以帶挈妹妹
MPS 係happy school
MPS 有B1A中學
呢啲都係我喜歡MPS的原因

1162694sd 發表於 18-12-27 20:55

你囡為左考女拔,努力左好耐?練左18般武藝, 考好多cert ...

有offer 有運氣但不代表沒有努力,如果只是單靠運氣,自行+大抽獎絕對是。如果要練十八般武藝才叫努力,要考好多cert才叫努力,我實在不敢苟同。
本人只想理性討論DGJS及MPS兩間學校,以及現時面對的問題,謝謝回覆!

nicoleloud 發表於 18-12-27 23:28
有offer 有運氣但不代表沒有努力,如果只是單靠運氣,自行+大抽獎絕對是。如果要練十八般武藝才叫努力,要 ...

家長想輕鬆d,就mps.
家長唔介意再谷下妹妹,陪妹妹玩多次小一嘅,就dgjs囉!無論揀邊間都無得輸

其實我覺得世襲呢樣野係幫家長解決問題,所以入mps係家姐幫父母多過家姐幫妹妹啦

有offer 有運氣但不代表沒有努力,如果只是單靠運氣,自行+大抽獎絕對是。如果要練十八般武藝才叫努力,要 ...

好明白你現在的心情!考K個陣選邊間,我都有同一心情,怕自己選錯害咗女女!

我都係兩個女,妺妹都無姐姐咁「學術型」,姐姐明年考小,我都打算自行MPS, 也會考DGJS...

雖然我現在未有任何offer... 但我如果有你的運氣,我會選MPS...

你有宗教分,希望你也是有信仰的人,我相信20分天主都讓姐姐派到,或者,祂都覺得MPS比較適合佢。

當然大家都想選最好,不過我個人認為,沒有最好,只有「最適合」。我之前聽過校長分享,MPS的價值教育實在很吸引,坊間願意花咁多心機及資源教小朋友正確的價值觀實在好難得!(不是説DGJS沒有,不過MPS實在好用心機)

回覆樓主

可以考慮埋升中情况,DGJS 係一條龍100%升DGS, 唔知MPS 升自己中學會有幾多成?

回覆樓主

我覺得兩間學校都好好,但都同意樓上講應該揀「最適合」而唔係揀「最好」比小朋友,至於邊間較適合小朋友,我相信樓主比我地任何一個都清楚自己小朋友需要,相信自己嘅選擇

提外話想借位一問,因為1月都填表大抽獎啦,學校要報教署有幾多位抽,係咪即使樓主而家放MPS 個位,個位都只會留作叩門,唔會放喺大抽獎用?

DayCee 發表於 18-12-28 01:13
我覺得兩間學校都好好,但都同意樓上講應該揀「最適合」而唔係揀「最好」比小朋友,至於邊間較適合小朋友, ...

對,不會多了大抽獎位

titma 發表於 18-12-27 21:31
其實樓主只係唔捨得抽中咗嗰份運氣啫, 我睇唔出樓主有幾鍾意MPS, 利用宗教分抽就都仲要考慮, 咁即是唔係真 ...

//利用宗教分抽就都仲要考慮, 咁即是唔係真教徒啦//
呢句重點呀!

cylau2 發表於 18-12-28 07:54
//利用宗教分抽就都仲要考慮, 咁即是唔係真教徒啦//
呢句重點呀!

又唔好咁講,教會中好多朋友既子女都係讀其他宗教既學校
‹ 上一主題|下一主題