用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔 B3 中, 沙田如何選? 求意見
樓主: Finana
go

女仔 B3 中, 沙田如何選? 求意見 [複製鏈接]

Finana 發表於 18-12-26 00:28
現在先煩惱的自行分配學位, 我看她的成績, 中英 合格, 【 獨欠數學不合格 才累到她 跌咗咁多名次,唉.... ...

無論天主教、基督教甚至佛教,都只是一個信仰導人向善,學校亦唔會强迫學生入教,最重要係間學校好合小朋友讀,不過我亦唔建議你自行揀覺光,因B3中機會很微。
回正题,B3中博青年會真係窄窄地,估計陪跑多。梁文燕較熱亦有難度,楊葛其實唔差,成绩都唔弱架估計都多人搏。樓主自行想搏或考慮陳階 + 梁文燕/楊葛。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-26 00:46
無論天主教、基督教甚至佛教,都只是一個信仰導人向善,學校亦唔會强迫學生入教,最重要係間學校好合小朋 ...

這3間是哪間banding 較高呢? 學校分析叫我們揀學校收生標準來決定, 如果真的要選一間b3b, 還有冇那一間較好呢? 請問學校製作了一個證明書是否都可提交呢? 中學的profolio是否不用要封面? 只要交齊資料便可以?

回覆樓主:

請問各位知道林大輝中學 網站上有派表日期說明一月中面試, 是否沒有截止日期?現在還能報名嗎?  我都是膽粗粗搏一搏 選校選到頭都痛

Finana 發表於 18-12-26 01:31

這3間是哪間banding 較高呢? 學校分析叫我們揀學校收生標 ...
個人意見,去到B2中或以後嘅學校,再去讨論哪間banding較高意義不大,反而應該睇下校風,有咩活動同支援,家長心儀邊間及小朋友喜歡邊間仲實際。
自行若論收生方面
楊葛成績佔40%.面试30%.品行20%.活動10%.
陳階成績佔50%.面试20%.品行20%.活動10%
梁文燕成績佔30%.操行10%.活動/服務/獎項10%.面试50%
自己分析下,另外除直资外,大部份中學都不用交profolio,只须填申請表並附上證書副本。

Finana 發表於 18-12-26 01:34
請問各位知道林大輝中學 網站上有派表日期說明一月中面試, 是否沒有截止日期?現在還能報名嗎?  我都是膽粗 ...
林下年1月面試嘅應該係11月時報名,現在應該已截止,你留意下中間時段會唔會再招生,否則就要等到明年7月派位後再去叩門。

回覆 BOBO1229 的帖子

Super bad

natashiaeriko 發表於 18-12-26 13:53
回覆 BOBO1229 的帖子

Super bad

校風或是成績?
我曾在校附近觀察
不是太差

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-26 13:46
林下年1月面試嘅應該係11月時報名,現在應該已截止,你留意下中間時段會唔會再招生,否則就要等到明年7月派 ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題