用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛讀中一成績
go

剛讀中一成績 [複製鏈接]

我想問升中一是否有過渡期,比較難適應,好多人合格已經好叻,係咪甘恐怖架,尤其係band 1個d仲難追,要幾時先會追得返呢
   16    0    0    0

係你仲將个standard定係小学个位啫~自己中学时,50分及格,60分-般,70分好唔錯,80以上好叻……小学讀四科,中学用英文学习十科八科,唔通你仲expect佢地科科9x分?諗番自己中学时係乜成績?

某程度上係,家長同仔女都要擺脫以前「科科 9X」嘅概念,因為級一果個都未必做到呢個效果。

可以參考下 DSE cut off 分數,中文 65 分已經 5 或以上,英文、數學 80 分,歷史 70 分,理科 80 分已屬 5*。

醒目開學勳章 王國長老

以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神
60 偷笑
70 好彩
80 開心
90 嚇呆
100 發夢

kat0318    發表於 19-1-22 08:51
黎小宝    發表於 19-1-18 16:42
草原    發表於 18-12-23 12:01
b3410    發表於 18-12-23 11:50
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-23 01:21
以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神

同我而家既要求一樣
哲哲寫真 哲哲私相集

我小朋友今年剛讀B1英中,第一次U T除左L S半班不合格,包括我小朋友,因在之前L S未有小測過,亦冇做過past paper,在問答題扣左好多分,但佢好快已摸索到老師要求,在上星期L S第一次的小測巳8X分,其他科UT大多數同學都合格的,部分科目有同學满分,我小朋友大部分科目8字頭、9字頭至满分,不是咁恐怖。不過每個人適應力不同,班中亦有同學祗有一科合格,但大家都有六年時間可追上。

咪咪2007 發表於 18-12-21 22:52
我想問升中一是否有過渡期,比較難適應,好多人合格已經好叻,係咪甘恐怖架,尤其係band 1個d仲難追,要幾 ...
其實好睇小朋友既個別情況,個個人唔同。

我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩岩合格, 但排名超後, 我囡小學平分均一向9X, 級10名內, 佢今次數學考得咁差, 佢一D都無唔開心,  其他科成績都好一般, 英文仍然高企, 但佢由小學到而家中學成績咁大倒退, 佢完全唔覺有問題(因D朋友成績話比佢跌下佢會緊張,因睇唔到), 叫佢補數又唔肯, 放完假就考試喇, 佢仲係懶懶閒, 踢幾腳先肯郁一下, 仲要發晒爛渣, 你地有無咩IDEA, 我應點做? 我應要好似小學咁LEAD住佢温? 定再次放手?

P.S. UT我試過全放手, 成績不俗, 應考大約中間或高DD (但其實佢無乜温)

29XX86 發表於 18-12-23 18:46
我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩 ...

要睇小朋友性格,我全放手兼冇補習,但我小朋友對自己要求好高(平時都有時hea下),U T佢不算勤力温習,出來的成績我自己就幾满意,佢就唔多满意,所以近排佢已自己開始為考試勤加温習。如果有小朋友需要人推動的,家長提點下亦可。

回覆樓主:

過渡期一定有,但時間長短分別很大,一般不是錯配的話一個學期可以適應。

持之以恆 發表於 18-12-23 19:43
要睇小朋友性格,我全放手兼冇補習,但我小朋友對自己要求好高(平時都有時hea下),U T佢不算勤力温習,出 ...

我就係聽好多小學家長講佢地仔女都有改變, 佢地就算以前成績一般的, 都開始識緊張自己學業, 但我囡暫時仲未睇到佢有讀書的心, 次次叫佢温書就發忟, 我好深信, 如我唔逼佢温, 佢絶對唔會主動温.

29XX86 發表於 18-12-23 18:46
我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩 ...
小學數學基本上係背步驟,小朋友小心就得;中學要理解,所以好唔同。放唔放手,其實好睇小朋友。以你講既情況,你唔放手,佢會發晒爛渣,你可以唔放嗎?

王家爸爸 發表於 18-12-24 09:47
小學數學基本上係背步驟,小朋友小心就得;中學要理解,所以好唔同。放唔放手,其實好睇小朋友。以你講既情 ...

琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真係超憎數學. 同埋, 佢唔知係咪獨囡, 我琴日就有另一個體會, 佢可能唔太介意温書, 但佢想我坐佢隔離, 佢想我係睇書或做其他野, 佢唔忿氣我睇手機, 因佢覺得好唔公平, 點解佢要温書, 我就可以玩手機, 所以, 我都儘量改, 佢温書, 我睇書, 我覺得佢咁樣會好好多.

29XX86 發表於 18-12-24 10:12
琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真 ...

佢溫書關阿媽咩事,我成日都同阿仔講你而家讀緊既野我以前已經讀晒,我拎起佢本數做得仲快過佢,佢即刻冇野講

王家爸爸    發表於 18-12-24 17:11

mansum92 發表於 18-12-24 14:37
佢溫書關阿媽咩事,我成日都同阿仔講你而家讀緊既野我以前已經讀晒,我拎起佢本數做得仲快過佢,佢即刻冇 ...

咩方法都要試, UT試左全放手, 唔得, 就要改方法, 我見好多CASE, 唔MON住, 第日救唔返的.

29XX86 發表於 18-12-24 10:12
琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真 ...
有乜禁唔公平?阿妈讀中-時咪一样做紧你而家做既野,仲要幫手阿婆做家務添……只不过早你廿幾年做啫~有乜禁唔公平?同佢講廿幾年後,佢亦可以做番你而家做紧既野~我女考UT時我試過去旅行添,唔公平喎~

Yanamami 發表於 18-12-24 16:52
有乜禁唔公平?阿妈讀中-時咪一样做紧你而家做既野,仲要幫手阿婆做家務添……只不过早你廿幾年做啫~有乜 ...

咁又錯喇, 我細個無讀書的, 讀C片, 我當然唔會咁同佢講喇. 所以, 我唔想佢捕我後塵.

29XX86 發表於 18-12-24 16:55
咁又錯喇, 我細個無讀書的, 讀C片, 我當然唔會咁同佢講喇. 所以, 我唔想佢捕我後塵.
...

小学時你都係禁多年督住佢温書?

Yanamami 發表於 18-12-24 17:00
小学時你都係禁多年督住佢温書?

係架! 我身邊8成家長都係咁架喎! 有2成唔洗, 1係勁人, 1係成績好差果批.
‹ 上一主題|下一主題