用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 OLE真係對入大學甘重要?
go

OLE真係對入大學甘重要? [複製鏈接]

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人意見,除非勁到可用咩推薦計劃,否則一切都係分數決勝負(個別科目亦會較著重面試)

OLE—般無乜用……

mama12321 發表於 18-12-21 17:27
仔成绩普通,参加足球班一星期2日,由於足球班練習影响補習。我提議下年S5唔好参加足球班,用多些時間在讀 ...

OLE 學校都會儘量幫你哋安排,唔一定要自己參加活動。
大學最重要都係睇dse成績。

夠時分就得

醒目開學勳章

仔成绩普通,参加足球班一星期2日,由於足球班練習影响補習。我提議下年S5唔好参加足球班,用多些時間在讀 ...

我女中學乜都無玩,夠分,就入到大學,入到大學先玩餐飽

香港升小、升中、升大,都係分數行先,除非你勁到可以入港隊之類,否則 OLE 完全幫唔到你。

話分兩頭。OLE 對入大學無嘜幫助,但對個人成長好有幫助。

你仔得翻一樣課外活動,都要剝奪埋佢?你想佢做一個對人生一點感覺都沒有的人嗎?
一星期至踢兩日都唔比?唔好甘殘忍。

就算佢唔踢波,聽你講去補習,都唔會系情願;甘搞法,成績唔會變好。

Yanamami    發表於 18-12-23 13:30

我仔同你仔講的一樣,我也想知!

OLE要自己搞咩?都是學校安排的吧。 OLE五大範疇,老實就算你仔乜嘢都唔做, 學校一定作到啲嘢比佢,點會空白?

OLE對升學真係冇乜實在幫助,但人有我有,中學唔會建議學生留空吧。反而OEA做得好好,JUPAS會出CO,仲有bonus points。

JustAParent 發表於 18-12-23 13:32

OLE要自己搞咩?都是學校安排的吧。 OLE五大範疇,老 ...

OLE有多方面的,運動只是其中一種,其他應該是學校老師安排。

教育局搞新高中課程,出發點本來不錯的,但大學收生的時候,又怎能OLE行先過求學就是求分數的本土學制,到 tie breaker 都會用 面試分勝負,OLE是飯後甜品!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

唔好話我衰(係身邊家長/同學第一身感受)
部分老師,為左自己面子、跑數、學校增光,聽到同學話停OLE專心讀書,就會落晒嘴頭話OLE點重要點重要,一定要繼續比賽攞多d獎云云
係,真係勁嘅,對升學係有幫助,但真係真係咁多人可以靠呢d食糊呢?

Charlotte_mom 發表於 18-12-25 13:56
部分老師,為左自己面子、跑數、學校增光,聽到同學話停OLE專心 ...

其實,大家係咪mix up左OLE同OEA呀?OLE都會冇?

花盡時間用在補習,OEA 同 OLE 覩乏善足陳啦。

幾難諗下....

Charlotte_mom 發表於 18-12-25 13:56
部分老師,為左自己面子、跑數、學校增光,聽到同學話停OLE專心 ...

好明顯果d係校隊中坚份子啦……話唔埋當初都係因為佢地强体艺(作為其中-个收佢既因素),家下点可以俾你話退就退?校隊会青黄不接吖~
‹ 上一主題|下一主題