用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人已收到聖道迦南的取錄?
go

請問有無人已收到聖道迦南的取錄?  

隔離post有人話已收到取錄, 想知有其他人已收到取錄通知嗎? 謝謝!

smartcash 發表於 18-12-21 11:20
隔離post有人話已收到取錄, 想知有其他人已收到取錄通知嗎? 謝謝!

估不到你住中西區,連這間九龍Band 3直資都報考。

回覆 tpmon 的帖子

[reply]回覆 tpmon 的帖子[/reply]

我朋友同我講係band2喎, 校風好同埋英中, 咁我有去open day睇下。我覺得佢地理念好好喎, 同埋學生都好主動有禮, 當然您唔可以同B1尾B2頭的直資比較啦。但睇完我覺得佢地好過B2的官津喎。

smartcash 發表於 18-12-21 13:50

我朋友同我講係band2喎, 校風好同埋英中, 咁我有去open day睇下。我覺得佢地理念好好喎 ...

我在官塘區聽到是Band 3。最多比佢Band 2尾。

但要過海每天花咁多交通時間讀這間非Band 1尾/2頭直資,我就不會咁做。

真是band3嗎......
因亞仔似係文科人, 佢數唔得, 所以先搞到變B2, 加埋如果答卷要用中文......好似無咩選擇, 就算鄧鏡波, 維官都係得phy, chem, bio先有英文, 又無history讀....我都唔知點幫佢選校....

回覆樓主:

東九龍那批一線直資如匯基(東九龍)和官塘福建中學收就話值得每天過海唧。

smartcash 發表於 18-12-21 14:03

真是band3嗎......

有冇報將軍澳播道那些? 起碼是好D (不是Band 1)的直資。

有報但機會唔高, 得50個位....福中衰左啦, 始終B2中

認識幾個小朋友入讀成績都是band2尾 都是英文偏強 中文數學稍弱 又認識一位英文不太強的band2中沒有 被取錄 我估學校整體都是band2尾附近

回覆樓主:

你唔熟九龍和新界的學校,小心小心那些又要比學費,讀完比人話讀Band 3的學校。

沙田林大輝都是這類別。

謝謝提點。總之真係好煩!

smartcash 發表於 18-12-21 14:21

謝謝提點。總之真係好煩!

考東區漢華好過啦!

好的, 謝謝! 我考慮下

我朋友同我講係band2喎, 校風好同埋英中, 咁我有去open day睇下。我覺得佢地理念好好喎 ...
信自己睇到的, 比D 信心.  (利申我以前係附近居住)

回覆 masterunion 的帖子

謝謝您, 不過都要收先有得諗。

我都有同感

回覆 smartcash 的帖子

好似以前有唔好新聞但學校今年申請表寫住要主科全B和操行B
有朋友個仔,數學C,12月頭遞,但未收到電話面試

adelewong070726 發表於 18-12-21 19:51

好似以前有唔好新聞但學校今年申請表寫住要主科全B和操行B

我覺得佢地好想,同積極去搞好成績。同埋open day時,佢地真係老師、學生、學生家長都好上下一心咁幫學校。所以幾impressed.

我都有聽,自己覺得佢哋好有heart,成日聽到人哋分banding,我唔係好識,但其實仲有多方面考慮,例如:學校有多方面機會俾小朋友嘗試?會唔會谷?小朋友受唔受到壓力?學習氛圍?講真如果band 2去咗band 1學校,成日墊底,個人冇哂自信,都冇乜意義?
其實每間學校各有特點,不是要揾最好的學校(因為何謂最好最top,因人異以),應該是搵最適合小朋友學校,等佢可以發掘潛能發揮所長!
阿仔學校校長都係咁講

今年出世率比上年多咗2000幾人,如英中派位競爭應比上年大,所以直資英中都多人in