用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-1-31 17:03
呢樣亦非甚麼創新思維,不少學生使用中~~~
老實講,記錄生字既效果我有啲懷疑。我自己當年就係用類似既方法讀英文,結果我既英文比中文差。我小朋友都係用類似既方法讀中文,結果佢哋既中文比英文差。所以我相信單純既閱讀,享受閱讀,更加有效。

mcl203 發表於 19-1-31 18:15

小朋友S2回家分享。佢同學今朝被老師鬧足成堂,一小息飛身去 ...
英文作文,仿作咪即係抄考,老師唔喜歡唔奇怪。但係如果係寫故事,開始時仿作,其實係最好既方法,原因係故事需要學名家既故事結構,尤其係中篇、長篇故事。

王家爸爸 發表於 19-1-31 18:21
英文作文,仿作咪即係抄考,老師唔喜歡唔奇怪。但係如果係寫故事,開始時仿作,其實係最好既方法, ...

講到去出書咁遠呀! ~~~

王家爸爸 發表於 19-1-31 18:21
英文作文,仿作咪即係抄考,老師唔喜歡唔奇怪。但係如果係寫故事,開始時仿作,其實係最好既方法, ...

果篇係仿,唔係抄。另一位同學果篇就係抄,但慶幸老師可能未睇過,但唔少同學睇過呢,一望就知~~~

mama_papa 發表於 19-1-31 17:46
等我試下答嘴,我個仔識1000個中文字/詞,完全明白點解,可以睇得明金老的作品,但叫他簡單寫封信 ...
寫封信俾校長,呢個係尺牘問題,同睇幾個本金庸無直接關係。

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-31 18:11
先回答我的提問,我再回答你
無人能對未來的事絕對保證,但我願付五十萬懸紅及組織免費旅行團。除此之外, ...
阿Sir:
你原先覆話"無分Band 1 唔 Band 1 , 是全部學生。",我都未想清楚要點答你就改了,咁你個powerpoint 是否用Band 1 做數據?

la 唔好屈我,由始至終都是你自已對當年中一新生和家長講的承諾,我講過我同港華完全無關,我只是好奇你基於甚麼理據咁講。

再者、唔好再強調"50萬"和"旅行團",好似全部都是你自已提出。

mcl203 發表於 19-1-31 18:23
講到去出書咁遠呀! ~~~
寫野最難係舖排,短篇得幾個人物,其實無難度,唔需要模仿其他作家。中篇、長篇,因為係多主線或者有主副線,主線、副線之間點舖排就真係需要先模仿,後創作。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-31 17:51
其實當時都被呢位老師打沉,兩老正想炫耀一番,即時想想,匆匆三兩句已有領會,果然非香港mode~~~
...
其實妳應該慶幸有個咁好的老師,"好老師"難求。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-31 18:26
寫封信俾校長,呢個係尺牘問題,同睇幾個本金庸無直接關係。
我都講佐阿仔識好多字,唔係有幫助嗎?

mama_papa 發表於 19-1-31 18:37
我都講佐阿仔識好多字,唔係有幫助嗎?
但係寫封信俾校長,係需要講格式,唔可以好似寫故事咁,自由發揮嗰喎。目前啲學校唔再有系統咁教尺牘,所以唔識寫唔奇怪。

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-31 18:35
無人能對未來的事絕對保證,但我願付五十萬懸紅及組織免費旅行團。除此之外, ...
阿Sir:
算了,我投降,我問你咁多次你都可以唔答,你一問我就要答,重要話我轉移視線。連咁簡單問個powerpoint是數據是否指Band 1你都拒絕答。

贊同你就,有提問就

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-31 18:40
但係寫封信俾校長,係需要講格式,唔可以好似寫故事咁,自由發揮嗰喎。目前啲學校唔再有系統咁教尺牘,所以 ...
我只是做個比喻,借用mcl2003個英文老師話"Good Reader 唔等同 Good Writer"。

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-31 18:46
Sir:

我在 #227已經答了你

"la 唔好屈我,由始至終都是你自已對當年中一新生和家長講的承諾,我講過我同港華完全無關,我只是好奇你基於甚麼理據咁講。

再者、唔好再強調"50萬"和"旅行團",好似全部都是你自已提出。"

就算你唔滿意,再問多100、1000次,我都只會咁答。

你比零分我算,我搵過第二個英文老師。

大量閱讀對作文唔係人人有用,我屋企嘅小朋友自細鐘意中英書閲讀,而且量大,鐘意金庸小說,睇咗無數次差唔多可以倒背如流,但中作真係廢廢哋,因為佢只記情節,冇留意文筆,好似領悟唔到更加講唔上靈活運用。

978212 發表於 19-1-31 18:54
大量閱讀對作文唔係人人有用,我屋企嘅小朋友自細鐘意中英書閲讀,而且量大,鐘意金庸小說,睇咗無數次差唔 ...
尤其係啲小朋友用速讀既方法睇。

回覆樓主:

我好唔明點解一定要用葉sir提出的方法Vocablearning 學習計劃〔現稱 SolidMemory 〕,我唔相信只得一個方法。

‹ 上一主題|下一主題