用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得 VS 真光小學
go

聖彼得 VS 真光小學 [複製鏈接]

小女其實有真光幼稚園的OFFER(私校), 大機會上到真小; 亦有其他學券幼稚園OFFER, 無風無浪可跟哥哥入ST. PETER

聖彼得: 哥哥讀緊, 必收生; 但小女就唔知讀唔讀得好, 升中要等派位. (津校免學費)

真光小學: 7成機會上中學, 中學BANDING好, 升大學數字亦好 (私校, 要6-7萬/年)

唔知點揀, 求意見.
   3    0    0    0

audrey.lai 發表於 18-12-20 23:43
小女其實有真光幼稚園的OFFER(私校), 大機會上到真小; 亦有其他學券幼稚園OFFER, 無風無浪可跟哥哥入ST. PE ...

如果錢唔係問題,便坑真。在真小即使名次是大約70%,亦極大機會上真中。聖彼得派位亦好好,但名次在大約70%的學生,未必派到像真中級數的中學。讀坑真幼有多d機會了解一下真小,真係唔鍾意便升小時讀聖彼得

小女其實有真光幼稚園的OFFER(私校), 大機會上到真小; 亦有其他學券幼稚園OFFER, 無風無浪可跟哥哥入ST. PE ...

我想問問聖彼得係咪好谷?

回覆 audrey.lai 的帖子

真小去到三年級也要全力以赴去讀書,頭70%上真中?其實都要學生個隨機no. 靚先係頭70%,因爲只是聯系中學,而且因為私校,個個家庭資源充足,小孩子分數好接近,其實考40名至50名內也不容易。總之個結局係到小三小四也要開始追,如果係working mum,我會揀St Peter, 免費,升中又好,自己冇時間教都可以用d錢去功課班。不過如果full time mum, 自己有時間教,不用補習,選真小也很好的。另外,本身係坑真幼,上小一的適應會係好d。小一,小二學術係淺的。St Peter吾清楚。

rinarina 發表於 18-12-21 07:57
回覆 audrey.lai 的帖子

真小去到三年級也要全力以赴去讀書,頭70%上真中?其實都要學生個隨機no. 靚先係 ...

真光用自行位收真小學生,所以先有70%上真中,另外仲大10-20%去其他band 1學校

真光

聖彼得。
中西區女校不錯。

可能你女兒好讀得書呢

回覆樓主:

俾得起學費一定坑真。坑真算係較輕鬆校,正常教學速度,初小功課量唔多,測考都冇刁鑽,暑假冇功課。灣仔 Band 1 位充足,Band 2 亦有選擇。中西冇 Band 2 女校,要填南區學校。

回覆 rubywylam 的帖子

ST. PETER是谷, 但無傳聞咁恐怖, 每日7-8樣功課(連改正), 但如果同學專心既, 1小時內可完成功課.
另每日必須做網上功課, 唔做俾老師寫手冊.

我當年的情況跟你有點類似!

妹妹都有坑真幼offer,及其他私幼/卷幼offer,
而家姐讀緊SPPCS,妹妹是必收生!

爭扎了很久,最後我們選擇了卷幼給妹妹!

睇媽媽想吾想兩兄妹讀同一間小學,St. Peter名氣大,學生學術成績又好,而且津校免費,中西區校網升中亦很好,2兄妹可以一齊讀方便照顧,學校考試日期又一樣,方便温習,阿哥同阿妹又有相同話題,媽媽又熟悉學校要求。缺點是可能比較谷!

坑真幼小都要比學費,會吾會係家庭嘅Concern,要計計!當然坑真小升坑真中機會亦好大!

回覆樓主:

女仔我會揀真光

bigfacekam 發表於 18-12-22 08:09

我當年的情況跟你有點類似!

如果錢是考慮因素,我會先睇下仲有冇其他女龍券幼offer, eg聖心,st. Clare, 如果有當然take女龍券幼,到時自行揀st. Peter, 再決定升女私小定跟哥哥!

如果冇,可以先讀3年坑真幼,到時有坑真小offer,及自行st Peter, 之後再決定繼吾繼續上坑真小!

bigfacekam 發表於 18-12-22 08:58
如果錢是考慮因素,我會先睇下仲有冇其他女龍券幼offer, eg聖心,st. Clare, 如果有當然take女龍券幼,到 ...

如果要自行,不能揀聖嘉勒
聖嘉勒幼稚園有私小直升offer係唔可以自行的

回覆 bigfacekam 的帖子

中西區升中網唔好....對男仔黎講,幾乎係天地之別。

1998Ruby1998 發表於 18-12-22 19:30
回覆 bigfacekam 的帖子

中西區升中網唔好....對男仔黎講,幾乎係天地之別。
宜家講緊細妹播

回覆 mannewliv 的帖子

對女仔,都係好少少,情況都唔太樂觀。

1998Ruby1998 發表於 18-12-22 21:56

咁請問邊區先較好? 灣仔區12網?

回覆 sweetpotatou 的帖子

東區,多唔同 Banding 嘅中學選擇,各間小學升中業績接近,美中不足係男仔都係差少少,同埋唔多 Band 2 英中。灣仔其次,要入到果間熱門學校先好。

sweetpotatou 發表於 18-12-23 00:56

咁請問邊區先較好? 灣仔區12網?

灣仔區,入唔到有中學嘅小學,升中選擇其實麻麻

mannewliv    發表於 18-12-28 17:24

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-12-22 21:56

有幾唔樂觀?
‹ 上一主題|下一主題