用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band1男自行選校
go

沙田band1男自行選校   [複製鏈接]

各位好

第一次呈分band1a,第二次呈分band1c,自行選校沙田蘇浙,沙田官立適合嗎?如試培英和呂明才是否太進取機會不大?謝謝
   3    0    0    0

alen2870 發表於 18-12-20 20:25
各位好

第一次呈分band1a,第二次呈分band1c,自行選校沙田蘇浙,沙田官立適合嗎?如試培英和呂明才是否太 ...

或許自行  

1. 呂明才
2. 沙蘇 / 沙官

elbar 發表於 18-12-20 21:24
或許自行   

1. 呂明才

我都會進取選校
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

各位好

第一次呈分band1a,第二次呈分band1c,自行選校沙田蘇浙,沙田官立適合嗎?如試培英和呂明才是否太 ...

應該按小朋友能力心態喜好選校,好多家長話要進取,但如果吾合適入到都吾系好事

王家爸爸    發表於 18-12-21 15:03

回覆 angiehouse 的帖子

其實這個都是我在煩惱的問題,佢小六前成績一直都係Band1a, 但小六呈分就跌得好緊要,小六前好多時都係級十幾名,有時可以級頭十,小六第一次跌到級45,都唔知係一時失手,問佢佢話盡佐力了,不過小六係開始愛玩些,溫書唔以前認真,所以都唔知點撿學校好些

回覆 mrs.so 的帖子

我都想進取,不過好多學校收生標準,教育局Rank order已佔了五成,如果成績唔係好好,只靠面試,好多時都係陪跑的機會高些

回覆 elbar 的帖子

我都係這樣想,呂中成績占比低些,或者可以博一搏

alen2870 發表於 18-12-21 10:31

Just try it, don't be afraid.

alen2870 發表於 18-12-21 10:31

係咪2間呂小? 如不是, 自行入機會真少

回覆樓主:

進取一試係要同孩子共識選校

呢刻你心態掙扎係正常,但你既心態可能全香港升中家長一樣想法,所以必須要同孩子一起取捨,正如成績不及你孩子理想反而進入了區內競爭學位激烈既英中,你或會後悔自己今日既選校。

我就係好例子,我好有把握首輪,大抽獎及叩門,我亦感恩叩門時拎住乙一出九龍沙田五間心儀中學成功取錄,我唔係曬命,我細寶係Sen ,所以升中前我已經做好幾手準備,亦要一家人接受所有結果。

各位好

其實從你講既資料,無可能判斷到培英和呂明才是否太進取,機會大細就更難講。
想真係攞到有用意見,需要知道:
你既呈分 Band 1A、Band 1C 係點得知既?
小朋友朋友既性格係點?
小朋友自己鍾意邊幾間?
老師有無建議?

mrs.so 發表於 18-12-21 15:01
進取一試係要同孩子共識選校

呢刻你心態掙扎係正常,但你既心態可能全香港升中家長一樣想法,所以必須要同 ...

尤其係網上有些人仔女會係競爭對手,通常都會講到你仔女會好困難什至冇可能,心理上就好易動搖

alen2870 發表於 18-12-21 10:30
回覆 mrs.so 的帖子

我都想進取,不過好多學校收生標準,教育局Rank order已佔了五成,如果成績唔係好好, ...
我都覺得升中應該揀程度適合既學校。自行階段太進取,只會浪費咗個機會。

elbar 發表於 18-12-21 15:12
尤其係網上有些人仔女會係競爭對手,通常都會講到你仔女會好困難什至冇可能,心理上就好易動搖
...

認同,家長打心戰。

王家爸爸 發表於 18-12-21 15:13
我都覺得升中應該揀程度適合既學校。自行階段太進取,只會浪費咗個機會。

...

當然啦!

無可能B2生太進取揀競爭力強既津官英中,不過事實的確太多家長無了解升中遊戲玩法。

mrs.so 發表於 18-12-21 16:02
當然啦!

無可能B2生太進取揀競爭力強既津官英中,不過事實的確太多家長無了解升中遊戲玩法。
講得啱,事實的確太多家長唔太了解個升中遊戲點玩法。真係見過幾個B2生(二、三線學校既前三分之一)誤以為小朋友係B1C,揀兩間津官英中,之後當然係派得好差。

王家爸爸 發表於 18-12-21 15:10
其實從你講既資料,無可能判斷到培英和呂明才是否太進取,機會大細就更難講。
想真係攞到有用意見,需要知 ...

讀九龍城區小學
Band1a,band1c是學校提供,從過去學校派位推估而來。
因為家住沙田,所以中學想回沙田就讀。
阿仔個性不算特別外向,也不是特別內向,不是自動自發型,需人push。
睇過培英沙浙阿仔都幾中意。老師話九龍城區轉沙田,banding不會往下掉,以該考慮的學校都可以

EMMA88 發表於 18-12-21 14:28
係咪2間呂小? 如不是, 自行入機會真少

唔係呂小,我以為自行唔受連繋小學影響

alen2870 發表於 18-12-21 16:47
讀九龍城區小學
Band1a,band1c是學校提供,從過去學校派位推估而來。
因為家住沙田,所以中學想回沙田就讀 ...
如果係學校從過去派位推估而來,咁好可能係九龍城區既B1B水平。如果想返沙田讀,又真係可以進取啲。九龍城區轉沙田,一定唔會跌 banding(邊緣人甚至可能升)培英、沙浙有機會。

alen2870 發表於 18-12-21 16:47
讀九龍城區小學
因為家住沙田,所以中學想回沙田就讀 ...

升中選校真係唔一定要進取,除了看小朋友成績外更要考慮孩子態度同自我管理能力,小學同中學可以有好大分别,若孩子自我管理能力弱,切忌揀太大自由度嘅學校。樓主提到小朋友要人push. 咁沙蘇同沙官都啱你,兩間都有啲谷,沙蘇话動多但若成績唔達標亦會强制補课,適合要人督促嘅小朋友入讀。
‹ 上一主題|下一主題