用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2018/19英藝n,有無將入讀/讀過既交流一下,謝 ...
go

2018/19英藝n,有無將入讀/讀過既交流一下,謝 [複製鏈接]

小女今年入n班,大家有無心得分享下?
   1    0    0    0

UP             ^^

回覆樓主

我小朋友讀過N班,返學開心,放學返來成日唱歌(emoji)

回覆樓主

我仔返過大埔英藝,幾好的,學識幾多野,由其係英文同數字,返得好開心,日日都喜歡返學

好易入到,細仔都吾洗waiting

n班預左學唔到咩野,學到當bonus,主要學自理能力,我小朋友讀果年就無幫手戒片啦!與家庭步伐不同,好難同步戒。
老師年年轉,睇下好不好彩,有其他班開學三四個月就轉了3次班主任。
普通話老師亦經常轉,調走去其他分校或離職的都有,有時無上普通話堂。
學校最強係返學時,門口企出來眾位外籍老師,連的士司機都咁講。
讀落就知道真相,傳聞無錯。
好商業化,從來不會講真實情況給家長知道,問學業就實話ok、幾好、唔錯… 回家自己問問就知係咪真係學識。

mschan66 發表於 18-12-26 02:03
n班預左學唔到咩野,學到當bonus,主要學自理能力,我小朋友讀果年就無幫手戒片啦!與家庭步伐不同,好難同 ...

請問k班有無轉校?

無轉,用了2年時間去看清楚一切,加上有職員離職過料,搞清楚來龍去脈及証實一切疑慮。考直私,有些要交2年成績表,即k1 & k2,有些只需交1年k2。真係有學校問一位同學,為何k2要轉校…

mschan66 發表於 18-12-26 22:13
無轉,用了2年時間去看清楚一切,加上有職員離職過料,搞清楚來龍去脈及証實一切疑慮。考直私,有些要交2年 ...

多謝你寶貴回應!好難搵到人同我分享呢個學校!
請問除左行政,小朋友兩年學業方面有得著嗎 ?

兩年是K1&k2 ?轉校是重讀k2 還是k3?
最後成功考到心儀直資嗎?

回覆 Camilksky 的帖子

學到英語口語不錯,也靠小朋友天賦和興趣,因為有同學到k3係講不出完整英文句子的,但頗多同學也能對答。學業成績一般,我沒有谷中英文認字,所以考不到直資,考到幾間私校。有幾位同學都是直資waiting,1st round未聽見有直資offer。

沒有重讀呀,由N班一直讀上去。

相信York, SC, LH, KV都比它強。有舊老師說過York教的phonics是正宗phonics。

回覆樓主

我覺得幾好,深但唔谷,小朋友學到幾多要睇個人資質,整體來說小朋友返學好開心。依家放緊聖誕假都話好掛住老師,幾時可以返學。中間轉過一次net老師,影響唔係太大。家長唔需要參與太多,我自己作為家長覺得比較輕鬆,但對一啲好想了解學校嘅家長來講可能唔係你杯茶。

開初都為了無需家長參與而鬆一口氣,啱晒我這種唔谷、當托兒所既家長(孩子越大,想法會變,加上嚴重比較文化,慢慢令人改變、追求)。學校的確唔谷,無谷過,教得深,無要求一定要識,要識既,多數由家長谷、家長教、補習。校內成績好既,Top 3,都係家長教,出面有補習等等。我小朋友果班,有2位同學,開學至今,每次默書,一個字都無默過,都無問題架!(最離譜既都未講)

有弟妹來讀的家長反映,本來名列前茅的畢業生,升小第一年成功食老本,試想想有何影響…

K3小朋友完全識講學校內所發生的事情,我小朋友說: "老師教我們,只會講一次,唔會問我們明唔明﹑識唔識,老師講完一次,我們就抄白板上的答案到功課簿的橫線上,就做完了"。這是現今的上課情況,仿如二﹑三十年前的小學填鴨式教法。

近2年,每年老師走了七至八成,一開學就面目全非,新請的是新畢業,舊的又老油條,每月例牌請病假。更有班主任一開學就講,教埋今年唔做!

每年班主任都揀人建議留班,不反抗的就乖乖留班,反抗的可以照升。

而且老師偏袒學生的情況好嚴重,你的小朋友好叻既,就會受到老師愛戴,經常被挑選答問題(全班只有三四位),其他的積極舉手,但不得老師喜愛的,只能坐冷板凳。試想想,你希望你的小朋友在這種學習環境和氣氛之下生存嗎? 也真的有全班最叻的媽媽為此而沾沾自喜,因為壓倒性跑出。(因為我小朋友不是全班TOP 3,做父母的會明白)

n班只是好基礎,上年開始,K1/NC多了用校本課程,比我小朋友以前只用longman elect係深左好多,上課有聽書的都能看圖讀出,再深層次就要靠自己了,那才是見真章,這是班主任不會告訴家長的事實,到年尾誰有獎盃,實力高下立見。有獎盃的家長大多低調處理、不張揚,到時自行打聽。

有關偏袒情況,再舉一例。上年開始,連續2年,英藝主辦的英藝聯校英文朗誦比賽,只有英藝學生參與,每班只有幾位被班主任揀選參加,由教自己班的外籍老師培訓參加自家內部比賽,有參加的小朋友,每位都有獎(分冠亞季軍)。

根本校內好多人都不知道有這個比賽,無打算比無份參加的人知道,而受寵的top 3,一班只有3位,換言之,無份的人佔大多數,這是小眾活動,成件事收得密密實實。insiders vs outsiders? 反映出什麼?大部分小朋友,不被重視是事實,喺學校心目中,主角得幾位,其他只是閒角而已。一直以來覺得很黑暗,此例足以說明之。

回覆樓主

原來有舉辦朗誦比賽,所有級別都有得參加嗎?成績Top3同呢類聯校比賽,對搵學校其實有冇幫助

Top 3 喺大抽獎派位結果唔好時,找學校幫忙,校長會打電話去區內津小幫手叩門。

至於朗誦比賽,只是校內小眾活動,不是公開具認受性的比賽,唔覺有用。知道K2 & K3有份參加 (因同自己有關),無問到K1有無啊.

在讀家長可以唔理學校係點,唔關自己事,真的嗎?難道唔關自己小朋友事?小朋友係用家,每天身處其中,耳濡目染,難道真的可以獨善其身?

學校管理層採用的管理方式看似無關,但所引申出的校本文化,如何指引老師回應家長提問,教學指引,有事發生時如何處理,都與各位在讀小朋友有關。

有投訴時,校方只想息事寧人,處理手法是安撫和耍走家長,問題並沒有解決。

為免得罪家長,涉事的對方家長可能根本未獲校方通知,除了事情會重複發生外,對方小朋友亦錯過了改正的機會和時機,豈不是害了小孩子?

往後再分享實際例證。

mschan66 發表於 19-1-3 14:54
在讀家長可以唔理學校係點,唔關自己事,真的嗎?難道唔關自己小朋友事?小朋友係用家,每天身處其中,耳濡 ...

除左行政好亂之外,你覺得老師有愛心嗎?
會出下力令家長放心嗎?

厚此薄彼現象好多學校都會出現,只係唔會做得太明顯!做家長當然希望老師會一視同仁,但表現出眾的小朋友一定會被留意及受寵!我暫時只聽到有幾間Happy school 做到既,私校真係唔知邊間!

回覆樓主

有幸係沙田讀過一年N班,怕左呢間學校⋯⋯

行政亂,校長又不知所謂!

Camilksky 發表於 19-1-4 09:07
除左行政好亂之外,你覺得老師有愛心嗎?
會出下力令家長放心嗎?

我小朋友讀嘅私幼,小班教學,老師好有愛心。 老師,校長,無教過我小朋友嘅老師,學校姨姨,可以認到所有學生,叫得出他地個名。 感覺好好。
‹ 上一主題|下一主題