用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘 VS 將軍澳
樓主: SSL
go

觀塘 VS 將軍澳 [複製鏈接]

SSL 發表於 18-12-29 16:48
回覆 sinsinlo 的帖子

有朋友都提議王華湘同呂潤財。我仔讀德兆嘅。自行又要諗埋報唔報體藝,兩間自行又話 ...
景嶺適合讀書型,英文要求高,功課量亦相对地不少!用家体会是B1中 学生会跟得比較輕鬆些,B1尾会非常吃力,按孩子能力及性格選校会合適些,不要盲目相信博高一線!孩子小学B1尾的同学在景嶺,因追不上而要留班或轉校的也少哦!

回覆 TLHE 的帖子

同意。可以自行試將官,觀官,蒙民偉

hkpapa852 發表於 18-12-29 18:53
兩區都係各得一間B2A水平既中學,其餘區內只有B2B/C水平既中學

請問觀塘區邊間真係有B2A水平? Thanks

hagupit 發表於 18-12-29 20:08
請問觀塘區邊間真係有B2A水平? Thanks

呂郭碧鳳

hkpapa852    發表於 18-12-29 22:45

elbar 發表於 18-12-27 12:22
仁濟醫院王華湘中學   
elbar, 請問你這些資料在那個網頁找的?

wylee815 發表於 18-12-30 13:07
elbar, 請問你這些資料在那個網頁找的?

喜歡將軍澳道或許自行首選 景嶺  

elbar 發表於 18-12-30 13:17
喜歡將軍澳道或許自行首選 景嶺
elbar, 我是想問以下資料, 可在那網頁找到?
仁濟醫院王華湘中學

2019/2020 學年擬開設科目:                                                         中一至中三
以中文為教學語言::                                                         中國語文、中國歷史、體育、視覺藝術、家政、設計與科技、健康管理與社會關懷、普通話
以英文為教學語言::                                                         英國語文、數學、經濟
按班別/組別訂定教學語言/校本課程::                                                         通識教育、電腦與資訊科技、歷史、音樂、綜合科學、「企業、會計與財務概論」

港澳信義會慕德中學

2019/2020 學年擬開設科目:                                                         中一至中三
以中文為教學語言::                                                         中國語文、中國歷史、普通話、體育、音樂、視覺藝術、宗教教育、生活教育科、專題研習(初中二)
以英文為教學語言::                                                         英國語文、綜合科學(初中一及初中二)、數學
按班別/組別訂定教學語言/校本課程::                                                         綜合科學(初中三)*、 設計與應用科技(初中一及初中二)、普通電腦、科學探究(初中一及初中二)、思維教育科(初中一)、企業會計與財務概論(初中三)、生活與社會*、歷史*、地理*
* 有英語延展教學活動。

wylee815 發表於 18-12-30 13:32
elbar, 我是想問以下資料, 可在那網頁找到?
仁濟醫院王華湘中學

https://www.chsc.hk/ssp2018/sch_list.php?li_id=2&district_id=8&lang_id=2&frmMode=pagebreak

elbar, 多謝提供.

醒目開學勳章

christy2011 發表於 18-12-29 20:05
回覆 TLHE 的帖子

同意。可以自行試將官,觀官,蒙民偉

我仔係1B
無課外活動,無特異功能
問佢邊間心水又答唔到
我考慮緊好唔好自行試下tko 迦密
近啲
~ 神的恩典夠我用~

christy2011 發表於 18-12-29 18:32
回覆 SSL 的帖子

景嶺程度接近1b成績,都好谷下,反而囝囝怕不怕辛苦吃力?
我仔都唔係勤力讀書嗰隻,而且還比同齡的幼稚。我預左佢升左中一就算要重讀都未必是一件壞事,只是驚佢入一間唔合適的學校。因為以佢性格,入一間勁既學校,當然會讀得辛苦啦;但入一間水平較低的學校,相信他又會自動調節至更低水平。所以好麻煩。哥哥讀緊聖言,咁自行好唔好填呢? 雖知佢成績未及水平,但我不知道以"遊戲規則"為本,應不應該填?
至於景嶺及將官,我沒有特別喜好,什至比較喜歡將官,因為較近屋企。只是關心哪一間會較多人爭啫。

回覆 SSL 的帖子

如德兆2A生可自行將官/觀官/蒙民偉/呂郭

大抽獎就保守D

christy2011 發表於 19-1-2 13:40
回覆 SSL 的帖子

如德兆2A生可自行將官/觀官/蒙民偉/呂郭

那慕德及王華湘算是B2學校? 聽說王華湘也很多人爭。呂潤財和這兩間比較又怎樣?

lailaiha 發表於 19-1-1 23:02
我仔係1B
無課外活動,無特異功能
問佢邊間心水又答唔到

不妨一試

回覆 SSL 的帖子

呂潤財只是Band 2中 程度

回覆 SSL 的帖子

王華湘應該介乎1c~2a中學,保守d自行就一間1c  另一間王華湘

christy2011 發表於 19-1-2 20:50
回覆 SSL 的帖子

王華湘應該介乎1c~2a中學,保守d自行就一間1c  另一間王華湘 ...

回覆 SSL 的帖子

27/12 個期親子王有公佈上年部份中學自行申請人數, 你可以上網睇下作參考

christy2011 發表於 19-1-3 09:01
回覆 SSL 的帖子

27/12 個期親子王有公佈上年部份中學自行申請人數, 你可以上網睇下作參考 ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題