用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選
樓主: herryluk
go

band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

THX    hkpapa852  ,問老師點選好,老師一句話KO左我,九華最好手頭鬆些,因為好多付費活動,所以考慮最後都係何文田迦密,謝謝

del

herryluk 發表於 19-1-14 14:51

THX    hkpapa852  ,問老師點選好,老師一句話KO左我,九華最好手頭鬆些,因為好 ...
九華好多付費活動?

老師擺明怕死勸退你囉...... 你試吓去中學交流區問吓九華家長

一間一級至少120人而校內有至少1/3 B1學生既小學, 連排名級5既學生都叫佢唔好去試九華, 唔怪得學校永遠無進步了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

herryluk 發表於 19-1-14 14:51

THX    hkpapa852  ,問老師點選好,老師一句話KO左我,九華最好手頭鬆些,因為好 ...
樓主請勿因活動付費而不考慮九華, 因為付費活動全部都是可選擇參與, 而且豐儉由人。加上九華有強勁津貼, 學校搞的海外交流團費用堪稱是價廉物美。論 DSE 成績, 或許迦密比九華暫勝一籌。但論對男孩的訓練, 全人教育同擴闊視野, 我相信在九龍區只有幾間中學可與九華匹敵。

回覆 IYY 的帖子

謝謝,我都明白,因為小朋友對迦密有情意結,

herryluk 發表於 19-1-10 14:15
回覆 IloveJJ 的帖子

小六至中二

你意思系ket 要小六至中二考才有用?

IYY 發表於 19-1-14 15:19
樓主請勿因活動付費而不考慮九華, 因為付費活動全部都是可選擇參與, 而且豐儉由人。加上九華有強勁津貼, 學 ...

想請教還有哪幾間在男孩訓練比較好?

回覆 LeeCC 的帖子

九龍區: LS, DBS, 九華

IYY 發表於 19-1-14 16:25
回覆 LeeCC 的帖子

九龍區: LS, DBS, 九華

全部都系我高攀不起的學校

LeeCC 發表於 19-1-14 16:38
如果不能靠學校, 就從家教入手, 訓練一個自信, 遇強愈強的 charming boy 出來。

不過我知道講就容易, 我自己兩個仔仔, 大B 已脫離我魔掌, 全自動發揮小宇宙中; 但細寶寶仍像一塊膏貼, 一舊舊咁, 踢極佢都仲係停在我掌心休息。

LeeCC 發表於 19-1-14 16:38

你兒小學同我兒小學剛好相反。
小六開學我問班主任自行揀聖X好唔好,佢話反而建議我一個好進取的自行組合!

yuenkw 發表於 19-1-14 20:52
小六開學我問班主任自行揀聖X好唔好,佢話反而建議我一個好進取的自行組合 ...

每個小朋友特質性格不同,我仔不適合進取

LeeCC 發表於 19-1-14 22:10
每個小朋友特質性格不同,我仔不適合進取

我想講,有d嘢你唔試過,你係唔知自己原來係做得到嘅!

LeeCC 發表於 19-1-14 16:20
你意思系ket 要小六至中二考才有用?

ket 係適合小五至中二程度考嘅啫

yuenkw 發表於 19-1-14 20:52
小六開學我問班主任自行揀聖X好唔好,佢話反而建議我一個好進取的自行組合 ...

反而我個仔一心一意想入聖言 ,參觀個九華加密張祝珊 ,都話有得揀嘅揀返聖言

herryluk 發表於 19-1-14 22:48
反而我個仔一心一意想入聖言 ,參觀個九華加密張祝珊 ,都話有得揀嘅揀返聖言
...

你又啱,最緊要自己+小朋友鐘意,始終我哋都係塘邊鶴、花生友!

喇沙同九華我都去過踢波,九華個球場真係一流

herryluk 發表於 19-1-14 22:47
ket 係適合小五至中二程度考嘅啫

小四考左,是否都可以放portfolio ?

yuenkw 發表於 19-1-14 22:23

我想講,有d嘢你唔試過,你係唔知自己原來係做得到嘅!

都係,不過都要睇小朋友本身特質和能力

回覆樓主:

其實我都有「應否進取d?」的疑惑。我囝成績屬Band 1 top, 自一已交SJC。自二我仍猶豫中,打算報聖言(同區最top), 但又有人話如搏搏九華, LS.
‹ 上一主題|下一主題