用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選
go

band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選   [複製鏈接]

band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選--順利天主教中學 , 觀塘官立中學,Ttko迦密,宣基 .謝謝
   2    0    0    0

herryluk 發表於 18-12-20 11:58
band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選--順利天主教中學 , 觀塘官立中學,Ttko迦密,宣基 .謝謝 ...

或許 自2 主恩  

我朋友叫順利天主教,但我心儀主恩,有冇理據支持呢?謝謝

herryluk 發表於 18-12-20 12:11

如真正Band 1A生,又不局限在觀塘/將軍澳,可考慮誇區去其他的區選自一/自二。

其他的區有很多選擇,比你列的中學更好。

回覆 herryluk 的帖子

2間晤同style學校順利多活動但banding 大約1c
迦密齋讀書但banding 1b

herryluk 發表於 18-12-20 11:58
band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選--順利天主教中學 , 觀塘官立中學,Ttko迦密,宣基 .謝謝 ...

列舉四間都不是Band 1A校,未必配得起你小朋友。

tpmon 發表於 18-12-20 12:38
如真正Band 1A生,又不局限在觀塘/將軍澳,可考慮誇區去其他的區選自一/自二。

其他的區有很多選擇,比你 ...
B1a不用在TKO,若不理地區可考慮中西,多選擇多位。

young8888 發表於 19-1-8 22:55
B1a不用在TKO,若不理地區可考慮中西,多選擇多位。

但樓主果個係仔喎,來爭KC only

真正B1A男,其實只會考慮3間男校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

herryluk 發表於 18-12-20 12:11
揀心儀果間。

hkpapa852 發表於 19-1-9 08:12

願聞其詳。

至於樓主果三間,以1A男黎講,除非係附近街坊,否則恐怕不會費神留意。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 19-1-9 08:12

你咁講法,小兒都未必係B1a,當年QC都只放自二,而自一則係間男女校。

little_yolky 發表於 19-1-9 08:24
揀心儀果間。

同意,揀心儀和合適的重要過其他。

自2誇區考慮選張祝/婦女

奥脫福 發表於 19-1-9 10:31
願聞其詳。

至於樓主果三間,以1A男黎講,除非係附近街坊,否則恐怕不會費神留意。
3間官津男校:

LSC, QC, SJC

如果考慮埋官津男女校:

九龍: 保一, QES
港島: 張祝珊
新界: 鄧顯, 林護, 曾肇添, 荃官, 沙呂, 李兆忠, 沙崇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝,信小男仔網上說是二線小學,學校前幾年都是張祝珊,,婦女已經好威,聖言已交表自1,所以另外幾間我都有些擔心

herryluk 發表於 19-1-9 16:29
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝,信小男仔網上說是二線小學,學校前幾年都是張祝珊,,婦女已經好威,聖言已交表自 ...
住TKO的話, 選迦密主恩吧!

實際上迦密主恩既DSE成績, 比觀塘區所有B1中學還要好

hkpapa852 發表於 19-1-9 16:33
住TKO的話, 選迦密主恩吧!

實際上迦密主恩既DSE成績, 比觀塘區所有B1中學還要好
明白,老師說出去闖闖,所以自1聖言,自2中婦/張祝珊  .(自2神校信心不足)
甲1 聖言2迦密,
1迦密

策略對嗎?謝謝

herryluk 發表於 19-1-9 16:59
明白,老師說出去闖闖,所以自1聖言,自2揀中婦/張祝珊  .(自2神校信心不足)
甲1 聖言2迦密,
乙1迦密
咁不如去試吓:

九龍區:

九華, 華英, 迦密

港島:
張祝珊, 中婦

以上中學, 其實無一間差過聖言

hkpapa852 發表於 19-1-9 17:12
咁不如去試吓:

九龍區:
信小5年全級第4,  6年全級第1, 自2係你會點選,謝謝
‹ 上一主題|下一主題