用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?
樓主: smartcash
go

請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?   [複製鏈接]

當然,如果樓主小朋友真係興趣在歷史,第日大學都想讀,咁就真係要幫佢揾間有開班嘅中學.重應該鼓勵佢添.

ilyrd 發表於 18-12-21 15:44
冇错,我屋企一個鍾意西史,一個鍾意中史.我同佢地講我中西史都鍾意,不過要背咁多野去考試,你地林清楚,鍾意? ...
我仔同我細個一樣,鍾意揾啲歷史書裡面唔合理既地方或者疑點,所以當興趣可以,去大學研究歷史都可能可以,但係考試會考就未必掂。會考有標準答案,唔係辯解到就得。

王家爸爸 發表於 18-12-21 15:55
我仔同我細個一樣,鍾意揾啲歷史書裡面唔合理既地方或者疑點,所以當興趣可以,去大學研究歷史都可能可以, ...
所以我話要"背",好大鑊.

IloveJJ 發表於 18-12-21 16:06
點解我上次去參觀中學,個高中生話我聽,高中讀歷史唔係要背,係要分析,所以難好多既?
...
两樣都有,有的要你引述相關史實.咁呢的唔背成段,預備考試都要背的points.就算分析,都要引用某的人做過咩事,或行過咩政策去support你分析.咁嗰的事,政策,都係要記.

IloveJJ 發表於 18-12-21 16:07
去大學研究歷史唔駛中學讀歷史嗎?
同讀地理學唔一定中學讀地理一樣,歷史係揀唔到科之下既選擇。中大歷史系比較好,都係收緊BEST5,UQ26分,LQ24分,唔需要星星都得。嶺大收緊20分樓下。

ilyrd 發表於 18-12-21 16:23
两樣都有,有的要你引述相關史實.咁呢的唔背成段,預備考試都要背的points.就算分析,都要引用某的人做過咩事, ...
引述相關史實比較tricky,係需要標準答案裡面既史實。就好似你唔可以話抗日戰爭主要係國民黨打既,雖然係史實係八、九成係國民黨打既(連中央台亦開始講多咗國民黨既抗日貢獻),但係唔係標準答案,所以你真係講史實,一定被扣分。歐洲歷史情況類似,只有美國歷史單純啲。

smartcash 發表於 18-12-21 14:24
回覆 IloveJJ 的帖子

唔鐘意SLS......

咁其實你唔駛諗中西區同灣仔啦,根本唔適合。B2英中或會開文科英文班嘅中學少之又少,你應該要搵B2英文直資中學。

mannewliv 發表於 18-12-21 19:41
咁其實你唔駛諗中西區同灣仔啦,根本唔適合。B2英中或會開文科英文班嘅中學少之又少,你應該要搵B2英文直 ...

係,你講得啱,所以我地都積極去考直資。希望有offer

回覆樓主:

已見樓主選擇了直資聖道迦南,這個post 可以close 了。

tpmon 發表於 18-12-22 16:26
已見樓主選擇了直資聖道迦南,這個post 可以close 了。

係呀,始终B2直資英中比較適合亞仔。有offer我就決定唔定抽獎啦。

多謝大家的意見和鼓勵,學左好多野。

IloveJJ 發表於 18-12-23 00:30
咁快攪掂啦?  真係好!

謝謝您!宜家個心定好多,始終band2又唔想讀中中真係冇咩選擇。

smartcash 發表於 18-12-23 11:31
謝謝您!宜家個心定好多,始終band2又唔想讀中中真係冇咩選擇。
強列建議, 3月再報埋李國寶第二輪吧!

B2學生讀聖道迦南, 除了教學語言可以用英文外, 暫時未見有增值

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-24 10:11

B2學生讀聖道迦南, 除了教學語言可以用英文外, 暫時未見有增值

第一輪有報呀。不過都要到時收先有得揀。Band2中去考都唔易呀!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-12-24 10:11

聖道迦南響annual report都話dse成績唔理想,好少學校會咁坦白

醒目開學勳章

smartcash 發表於 18-12-24 10:17
第一輪有報呀。不過都要到時收先有得揀。Band2中去考都唔易呀!
屋企去聖道迦南要幾耐?要轉幾次車?諗清楚日日咁搭車轉車係咪可行。

bobbob 發表於 18-12-24 15:24
屋企去聖道迦南要幾耐?要轉幾次車?諗清楚日日咁搭車轉車係咪可行。

其實我地計過door to door係約1小時,同去小西灣係差唔多。當然仲要預多15-30分鐘怕上山架巴士會好長龍。

不過同亞仔傾過,佢寧願搭車耐,總好過要讀中中6年,因佢好怕寫中文。

最理想就係西九龍啲直資有offer啦。

hkpapa852 發表於 18-12-20 17:09
B2學生如果以統一派位機會率計:

中西區: 乙1 SLS, 有機會入, 但入唔到就唔知去咗邊

點解放乙1東區都唔一定入到
‹ 上一主題|下一主題