用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應揀英中定中中
go

應揀英中定中中

醒目開學勳章

仔今年小六,呈2後屬係band 1B成績,
仔中文成績好奇怪,作文,口試永遠係C, 讀本時A時B好浮動,但勁愛睇中文書
英文基本上全A包括作文oral, 但從來唔睇英文書,感覺仔唔鍾意英文
而家要選學校,仔話想讀中中,我係咪應該同仔選中中? 但仔有係1B生,選中中我又覺得好唔咁心

如果佢唔鍾意英文就不要選英中,小學和中學係2回事,你應該知道,小學成績幾好都好,唔鍾意英文又全部都英的話成績會笠的

回覆樓主:

重點不是有B1生資格選中中委屈了,而是他英文明顯比中文掌握得好,去中中他要花很多時間補救中文。

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 18-12-19 16:48
重點不是有B1生資格選中中委屈了,而是他英文明顯比中文掌握得好,去中中他要花很多時間補救中文。
...

你講呢點我真係無留意到,我真係可能將重點放錯咗,我只著眼於仔喜歡睇中文書,從來唔睇英文書,意識上覺得仔係唔適合讀英中

回覆 COE1205 的帖子

我仔和女一樣由細到大,都只喜歡睇中文書。仔入了傳統男校,校內同學交談,send WhatsApp,睇書都係英文為主,我仔冇理其他人,日日拎住kindle 睇中文書,英文科成績一樣級前列。
女未升中前也說想讀中中,同佢分析完,決定要考英中,現在開覺幾個月,問如果再揀,會揀中中定英中,佢話當然係英中,要佢記同寫咁多中文名詞,佢寜可串字。
所以選擇適合和啱程度的中學,才是重點。

COE1205 發表於 18-12-19 16:12
仔中文成績好奇怪,作文,口試永遠係C, 讀本時A時B好浮動,但勁愛睇中 ...

當然選英中 去到大學或出國 都是英文語言

2jkidsfather    發表於 18-12-19 22:15

回覆 COE1205 的帖子

選擇適合仔的中學,同時留意校風,課外活動

仔中文成績好奇怪,作文,口試永遠係C, 讀本時A時B好浮動,但勁愛睇中 ...

想日後較大機會入到大學,選英中;只求小朋友讀書開心,揀中中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

首先 Band 1B 成績,係指校內、區內定係全港?
第二,中文作文、口試比考課文差,係唔係同學都係咁?如果係,就係改卷標準既問題;如果只有你小朋友係咁,就需要留意下,尤其係組織能力方面,勁愛睇中文書長遠可能會有幫助。
第三,英文睇書,但係基本上全A,同中文一樣,需要知道係改卷標準既問題,定係真係勁。
第四,我覺得讀中中、英中各有好壞。我建議決定之前先搞清楚小朋友中文定英文既理解能力高啲。另一個考慮因素係,雖然揀理解力高啲既語言讀會好啲,但係好既中中唔多,所以除非你讀緊培正,如果唔係都係揀英中好啲。

Arabellahk    發表於 19-1-3 14:58

除非你有把握入培正,否則你真係冇咩 Band 1 中中揀。你唔怕佢去到中中,會用更加多時間去補救中文咩?佢英文好,亦唔洗點操練全 A,證明佢英文更得心應手,當然唔排除你學校英文卷淺而中文卷深。

我都鍾意睇中文書,更鍾意睇大陸劇,但唔代表我中文好好

1998Ruby1998 發表於 18-12-19 20:22
除非你有把握入培正,否則你真係冇咩 Band 1 中中揀。你唔怕佢去到中中,會用更加多時間去補救中文咩?佢英 ...
就算想入培正,都要有運。
如非在九龍城升中,只能靠甲1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 18-12-19 20:22
除非你有把握入培正,否則你真係冇咩 Band 1 中中揀。你唔怕佢去到中中,會用更加多時間去補救中文咩?佢英 ...
舊年都追咗司馬懿嗰兩套大陸劇,睇咗好幾個月,中文都無進步。

回覆 王家爸爸 的帖子

日本動畫原聲版我由細睇到大,一句完整日文句子都講唔出

Arabellahk    發表於 19-1-3 14:59
王家爸爸    發表於 18-12-19 20:58

回覆 山海兒女 的帖子

咁你仔仔的中文和英文寫作能力那科好些?

醒目開學勳章

kk1186 發表於 18-12-19 21:02
回覆 山海兒女 的帖子

英文會好少少

我覺得要睇下
英文成績好是否等同能力高.   我識好多一二線小學考前十, 英文次次九字頭, 不過叫佢地寫文同講下野, 一D都唔得. 我覺得好多學校的卷好多時太千篇一律, 易取高分, 想知到底上英文中學有冇問題, 不如借下朋友讀英中仔女的書睇一睇  比較準, 如果唔係一向睇開英文書的, 我覺得英中會有難度.

COE1205 發表於 18-12-19 21:18

英文會好少少
如果同一個題目,用英文寫得好過中文,咁就無理由要讀中中。

kk1186 發表於 18-12-19 21:02
回覆 山海兒女 的帖子

如果只睇寫作能力,一定係中文好,佢經常都話,中作時啲靈感係咁湧出嚟,好輕易就可以寫到好多字。之於英文作文,則會唔夠豐富的形容詞和生字,不過,佢經常睇Netflix ,話對作文都有幫助。

HaYi 發表於 18-12-19 21:18
我覺得要睇下
英文成績好是否等同能力高.   我識好多一二線小學考前十, 英文次次九字頭, 不過叫佢地寫文同 ...
咁又唔會冇睇開英文書,英中就一定有難度的,只係需要時間適應。香港大部分英中收的,也是中小生,會經常睇英文書的,只佔小數,咁佢地一樣升英中冇問題。

COE1205 發表於 18-12-19 16:57
你講呢點我真係無留意到,我真係可能將重點放錯咗,我只著眼於仔喜歡睇中文書,從來唔睇英文書,意識上覺 ...

很少有B1生主動去中中,你還是問問他有甚麼特別原因才好。