用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 1A-B 揀邊間好?
樓主: Qoo_baby
go

沙田BAND 1A-B 揀邊間好?   [複製鏈接]

亞仔學校p4轉飯商, 向我投訴好難食,
因為亞仔出名垃圾焚化爐, 我同太太唔當一回事,
叫佢頂多兩年, 直到今年暑假升p6, 佢話真係頂唔到,
我亞仔講得頂唔到就真係冇灣轉,
唯有每日5:30起身煮飯比佢帶返學校,
見到佢每日滿足表情, 發現劣食影響左我小朋友情緒
我選循道同郭中因為最差情形可以帶飯
但唔係個個家庭可以一早起身煮飯呢

mch411 發表於 18-12-20 09:37
亞仔學校p4轉飯商, 向我投訴好難食,
因為亞仔出名垃圾焚化爐, 我同太太唔當一回事,
叫佢頂多兩年, 直到今年 ...

唔洗早起身煮。到近午飯時間,送飯去門口,小朋友自動下來取。

小學都可以這樣的。

nicolemummy 發表於 18-12-20 09:26

nicolemummy 發表於 18-12-20 09:43
唔洗早起身煮。到近午飯時間,送飯去門口,小朋友自動下來取。

小學都可以這樣的。
我同太太都要返工

回覆樓主

其實仲可以行落新翠食,十分鐘唔駛...
到時佢地就會自己解決到,一日去呢度食,一日去果度食。我地果時7-11都解決到一餐。
其實果度附近d學校幾好,兩間小學係88net 一線,兩間中學亦係B1。女仔放學如果怕新田圍靜就唔好太夜去商場行,放學喺門口搭車返屋企就ok。

mch411 發表於 18-12-19 16:26
近幾年呢4間以培英口碑最好, 聽人講主要唔係谷成績, 係訓練如何做醒目仔女吸引好多人報

...

培英好嗎? 聽過校長分享,感覺好似唔錯。
多功課嗎?

mypineapple 發表於 18-12-20 17:29
培英好嗎? 聽過校長分享,感覺好似唔錯。
多功課嗎?

培英其實唔错但功课相信應該都多。

记得我仔升中時都有去學校開放日,有家長细细聲問老師多唔多功课,老師笑笑口點頭话都多架,比我仔聽倒之後就话咪攪佢

沙 循一出門口係巴士站,學生品德好好。

陳校長退休前,有幸出席過佢地水運會,感覺好好。

ABC-DAD 發表於 18-12-20 19:52
沙 循一出門口係巴士站,學生品德好好。

陳校長退休前,有幸出席過佢地水運會,感覺好好。 ...

最近聽了沙循升中talk,感覺現任校長對升中事宜不太了解,好多數據都說錯了,好像有點hea。

亦見沙循dse的成績跌了,是跟學校管治有關嗎?

諾媽媽2007 發表於 18-12-20 23:06
最近聽了沙循升中talk,感覺現任校長對升中事宜不太了解,好多數據都說錯了,好像有點hea。

亦見沙循dse的 ...
天曉得

tcchan1 發表於 18-12-20 14:48
其實仲可以行落新翠食,十分鐘唔駛...
到時佢地就會自己解決到,一日去呢度食,一日去果度食。我地果時7-11 ...

係咪有條路可以行落去近翠?

Qoo_baby 發表於 18-12-21 07:14

係呀,後面有條樓梯落新翠。

Qoo_baby 發表於 18-12-21 07:14
愉城花園隔離有條樓梯, 100級左右

tcchan1 發表於 18-12-21 08:20
係呀,後面有條樓梯落新翠。

等我睇睇先,thanks!

mch411 發表於 18-12-21 09:16
愉城花園隔離有條樓梯, 100級左右

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 19:41

记得我仔升中時都有去學校開放日,有家長细细聲問老師多唔多功课,老 ...
感覺阿女無乜功課

回覆 諾媽媽2007 的帖子

Mr Principal Ho is a great person, my son is in F.2, I see Mr Ho in all events I attended in F.1 and F.2, evening parents talk, long run (he runs the event every year), however, be honest, STMC is not a school only focus on academic, but also self development of student.  

I thought Principal should not be the one remember such DSE number, I also joined the school talk last Sat, I agreed the talk is not that attractive.  but it must be a good news if you get a offer into STMC.  

洋蔥頭媽咪    發表於 18-12-21 17:20

EMMA88 發表於 18-12-21 14:57
感覺阿女無乜功課
初中可能好啲嘅

諾媽媽2007 發表於 18-12-20 23:06

亦見沙循dse的 ...

早幾年升中學童人數較少,沙田b1生有較多選擇,家長頃向博4大熱門,沙循輸在地理位置,所以未必能收到成绩較前嘅b1生,但多年來學校考生成绩仍能保持,成績微微上落不足為奇(其他學校都有),但隨著升中學童人數回升,應該會收得更多成績較好嘅學生,相信競爭亦會更激烈。
同意此校理念並非只著眼成績,學校更重視對學生嘅品德培養,老師關愛學生,學生歸屬感亦強烈。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 19:41

记得我仔升中時都有去學校開放日,有家長细细聲問老師多唔多功课,老 ...

我都心儀培英,但功課多。。。
‹ 上一主題|下一主題