用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有學劵 VS 私校全日班
go

有學劵 VS 私校全日班 [複製鏈接]

想問下有學劵同埋私校全日班有無咩大分別?
有無家長可以分享下全日班每日嘅上課情況?
感謝~
   0    0    0    0

aki0209127 發表於 18-12-19 09:47
想問下有學劵同埋私校全日班有無咩大分別?
有無家長可以分享下全日班每日嘅上課情況?
感謝~

最大分別是$$$$$
私校收左錢教既自然深同多,亦會請native老師
卷校未必間間有net

回覆 aki0209127 的帖子

一個月至少相差5K-7K,不考慮錢應該全日私校好好多~我無錢就讀全日有學卷幼稚園,如果我有錢一定選私校~

我囡囡現讀既學券全日幼稚園, 4點半放學,
時間編排係咁:
早餐 -> 學習 -> 食水果-> 大小肌訓練 -> 午餐 -> 故事 -> 午睡 ->  複習上午既課堂/ 勞作 ->下午茶+故事時間 -> 放學

另平時都好多出外參觀既活動

shansqr 發表於 18-12-19 09:54
最大分別是$$$$$
私校收左錢教既自然深同多,亦會請native老師
卷校未必間間有net
錢真係好大CONCERN

0030 發表於 18-12-19 10:25
回覆 aki0209127 的帖子

一個月至少相差5K-7K,不考慮錢應該全日私校好好多~我無錢就讀全日有學卷幼稚園 ...
我自己偏向揀私校~但有學劵又真係好吸引....
苦惱中!!!

pinkochang 發表於 18-12-19 10:27
時間編排係咁:
早餐 -> 學習 -> 食水果-> 大小肌訓練 -> 午餐 -> ...
都幾好喎~充實得來又唔辛苦!

回覆樓主

如果想考直私,私幼會較全面,學卷普遍考津校,除非家長自谷

pinkochang 發表於 18-12-19 10:27
時間編排係咁:
早餐 -> 學習 -> 食水果-> 大小肌訓練 -> 午餐 -> ...

睇你d po你都係沙田住同雙職,你有請工人嗎?

aki0209127 發表於 18-12-19 11:33
都幾好喎~充實得來又唔辛苦!
最重要係平~~同埋小朋友讀得好開心~

學費六百幾, 饍食費3百幾, 每個月只需要九百幾

shansqr 發表於 18-12-19 11:43
睇你d po你都係沙田住同雙職,你有請工人嗎?

係呀!住沙田, 冇請工人同雙職,
我有公公婆婆湊, 我地都係住附近,
朝早我送返學, 放學公公婆婆接,
我收工買完"食送"再去公公婆婆度接返小朋友返屋企煮飯~

pinkochang 發表於 18-12-19 11:50
係呀!住沙田, 冇請工人同雙職,
我有公公婆婆湊, 我地都係住附近,
朝早我送返學, 放學公公婆婆接,

好幸福,我6299不在沙田,父母亦已湊2個內孫,所以焗住請工人
但我都想等2個番哂全日之後可以唔用工人。。。因為個工人真係唔多大作用

shansqr 發表於 18-12-19 11:56
好幸福,我6299不在沙田,父母亦已湊2個內孫,所以焗住請工人
但我都想等2個番哂全日之後可以唔用工人。。 ...

公公婆婆幫我湊對囝囡同埋我家姐兩個囝,
即係湊四個,
我細仔出年都會讀家姐間幼稚園,
依家大囡同我家姐對囝都係喺同一間幼稚園讀緊
方便返兩老接孫, 同埋間學校真係好好(雖然只係村校)

所以我覺得我爸媽好強, 真係一手一腳湊大四粒孫

pinkochang 發表於 18-12-19 12:01
即係湊四個,

強呀!
湊4個真係會死人架,你同家姐要好好報答父母!
有時揀幼稚園唔係話想揀邊間就邊間,其中好重要因素係要方便照顧者!

回覆樓主:

睇幾樣野啦我覺得,小學target直私定津小,自行有幾多分,如要大抽獎又如何,照顧者是否方便,離屋企近唔近,學費budget,諗好呢幾方面你會有答案

asukav6 發表於 18-12-19 12:04
強呀!
湊4個真係會死人架,你同家姐要好好報答父母!
有時揀幼稚園唔係話想揀邊間就邊間,其中好重要因素 ...
係架, 如果有乜突發事要接放學,真係近有近好, 因為有時如果小朋友發燒早退或者打風嗰D就無得搭校車架啦

pinkochang 發表於 18-12-19 12:01
即係湊四個,

你真係幸福。。我果4大長老。。。一係寧願搵錢。。一係就重男輕女。。。
我真係寧願自己係孤兒。。

pinkochang    發表於 18-12-19 12:14

pinkochang 發表於 18-12-19 12:07
係架, 如果有乜突發事要接放學,真係近有近好, 因為有時如果小朋友發燒早退或者打風嗰D就無得搭校車架啦
...

我而家既offer都唔起沙田區。。你可睇我d po..
其實而家2揀1。。我真係要諗埋個細妹同交通。。。學d咩其實我就覺得應該差不多。。。係全日制已經好好。。不過假如第時冇工人要臨時請假/射波去湊

shansqr 發表於 18-12-19 12:11
我而家既offer都唔起沙田區。。你可睇我d po..
其實而家2揀1。。我真係要諗埋個細妹同交通。。。學d咩其實 ...

岩岩睇咗, 我會簡A校 (我估應該係救世軍嗰類嚟),
可以接送返學對仔女都係一件事嚟, 第時回憶都會記得, 起碼我自己都仲記得以前爸媽接送我既時光,
喊嗰PART就不太擔心, 始終仲細, 同父母分離好正常, 愈大會愈好,
最重要你自己知除送返學分離一刻外, 佢課堂係開心的就是最重要,
因為分離喊, 我相信你讀邊間送返學嗰刻都好大機會會喊, 反而返學開心先重要(同埋仲可以親自接送TIM)

另外我見B校應該係半日全日混合,
我自己覺得只有全日既學校可能運作較好, 因為活動安排可以歸一,

同埋我見你既描述, 其實已經覺得你係偏好A校了

pinkochang 發表於 18-12-19 12:20
岩岩睇咗, 我會簡A校 (我估應該係救世軍嗰類嚟),
可以接送返學對仔女都係一件事嚟, 第時回憶都會記得, 起 ...

開頭係架。。琴晚去公園陪個女玩。。。見到讀B校既k3哥哥,同佢媽媽傾左陣
又覺得b校幾好,沙田應該有校車接送,停車位起學校地庫所以都唔會淋濕
上校車要7點半前。。。聽落就幾慘。。
所以而家都1516
‹ 上一主題|下一主題