用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 ...
樓主: elbar
go

理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-12-23 09:46
人又唔需要咁極端嘅,我講嘅case係數理全A嗰隻,不見得隨便路人甲做得到
...

如果你的條件是數理好好成績,我都覺得可以從寬處理,中文又真係響 STEM領域發揮有限!

你亦都要明白,如果中英數理科會考都唔掂,這種破例要好小心,正常人讀三年,他要六年,一倍時間,已經反映箇中有問題!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-24 11:03
如果你的條件是數理好好成績,我都覺得可以從寬處理,中文又真係響 STEM領域發揮有限!

你亦都要明白,如 ...

我都認為新高中學制下JUPAS收生要優化,減低中文和通識重要性,亦百分百同意徐立之唐創時觀點,要更重視選修科,要多讀數學,但係,佢地應該係在位時講!離職後才發表偉論有屁用咩!!

各大專院校自行修改收生條件,這種與教育局陽奉陰違對著幹,與其他院校半合作半競爭搶學生既做法亦唔理想,容易令學生中學無所適從。最離譜嘅係港大,竟然大修來年計分方法,完全視合約精神程序公義為無物,不過今日香港呢D都已成日常, 吹佢唔脹。

回覆 ANChan59 的帖子

現在有事實証明左收他入大學是浪費資源. 至於日後他在科技的成功, 又是另一故事.

JustAParent 發表於 18-12-24 11:34
我都認為新高中學制下JUPAS收生要優化,減低中文和通識重要性,亦百分百同意徐立之唐創時觀點,要更重視選 ...

我認為他們當時都是支持新高中,可能以為四核心是合理的,但不知道佔用了這麼多時間,亦不知道當大部分持分者支持之後,去到外國推銷,就會推向 HKAL 水平,即是話大部分學生是讀唔掂,或者好勉強!

當四核心讀唔掂,自然選修就買少見少,而且要讀較易或者少時數的科目,於是惡性循環。

最叻果層自然冇問題,但最好10%之後,就不會選太多理科,因為不似文商,死背死操就可以合格或者有理想成績。

至於港大的做法,我是明白及諒解,但你亦正確,應該多些 Grace period ,對學生才公平!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jessimm 發表於 18-12-24 11:35

現在有事實証明左收他入大學是浪費資源. 至於日後他在科技的成功, 又是另一故事. ...
请问那是什么事实?

jessimm 發表於 18-12-24 11:35

現在有事實証明左收他入大學是浪費資源. 至於日後他在科技的成功, 又是另一故事. ...

他選擇了創業路,覺得他都很努力,很辛苦。就算不在科技領域,肯捱過去,亦可能有出頭天。

ANChan59 發表於 18-12-24 12:21
我認為他們當時都是支持新高中,可能以為四核心是合理的,但不知道佔用了這麼多時間,亦不知道當大部分持 ...

特區政府最叻就係移紅線架。應該襯舊年加範文時將中文Level3 cut-off score調低到60%考生攞到L3+,已經多2千幾考生由中文唔合格變合格。外國邊有人理你科HKDSE中文丫。

LingChiBaBa 發表於 18-12-24 13:10
特區政府最叻就係移紅線架。應該襯舊年加範文時將中文Level3 cut-off score調低到60%考生攞到L3+,已經多2 ...

我有時候都覺得奇怪,大陸及台灣收港生,如果是免試入學,中文收什麼成績?如果兩岸都唔多睇港生中文,咁香港的大學/教育局定最低是3⃣️,有什麼目的呢?

我成日講阿仔個同學的例子,有不少星星,中文2咗,香港冇運行,最後去清華及UBC的雙法律學位(大陸法及普通法),DSE中文 2 在北京清華大學都讀中文法律讀得頭頭是道,可以去UBC讀埋普通法,我的問題是除了某些忽然愛國的人士自 high 之外,真係唔明白為乜!

另一個角度看,EK少部分家長自以爲傲的 DSE 中文,除了考揣測朕意之外,是考什麼水平中文?什麼語文能力?

ANChan59 發表於 18-12-24 14:28
我有時候都覺得奇怪,大陸及台灣收港生,如果是免試入學,中文收什麼成績?如果兩岸都唔多睇港生中文,咁 ...

目的都係政治正確,所以要同英文看齊,Level 3 及5X%合格率走唔甩。

我覺得先要考一考出卷人的能力  

自以為「傲」,定係「熬」?

LingChiBaBa 發表於 18-12-24 13:10
特區政府最叻就係移紅線架。應該襯舊年加範文時將中文Level3 cut-off score調低到60%考生攞到L3+,已經多2 ...

好遺憾外國係有人理中文和通識。

例如英國最top幾間大學,佢雖然知道中文通識對英國升學係廢,但CO就set 3/2,即係同你講佢地唔會收香港唔要既學生。

JustAParent 發表於 18-12-24 17:04

例如英國最top幾間大學,佢雖然知道中文通識對英國升學係廢, ...

香港教育局玩香港學生

JustAParent 發表於 18-12-24 17:04

例如英國最top幾間大學,佢雖然知道中文通識對英國升學係廢, ...

所以我建議調低level3 cut off score。

猴子爸 發表於 18-12-24 12:49
请问那是什么事实?
三年變六年, 如果係醫學院一早同佢, 仲想畢業, 會攪出人命架

ANChan59 發表於 18-12-24 12:53
他選擇了創業路,覺得他都很努力,很辛苦。就算不在科技領域,肯捱過去,亦可能有出頭天。
...
從來莫欺少年郎, 亦無意揣測他的將來. 但大學資源確是被double了.

jessimm 發表於 18-12-24 19:09
從來莫欺少年郎, 亦無意揣測他的將來. 但大學資源確是被double了.

你沒有低估他的潛力!

我跟你的看法是一致的,沒有誤會你的意思。

我真係上網睇過大陸、台灣及英國大學的收生標準,有以下幾點看法。

1。英國大學是看當地教育當局的最低入學(不是大學)要求,所以跟香港定33222,然後看適合的選修科,換句話說,22222,11111,他們都會接受,因為他們主要睇選修科成績,英文睇 IELTS。間接,教育局幫英國大學收多些 Foundation year 的學生。

2。中國大陸都收 33222,跟第一點一樣,唔通話我們收香港較次的學生。但可以校長推薦,或是特異功能,是可以不用 33222。

3。台灣因為大學學位過剩,你肯過去就可以,中文不一定需要3。

看完最大的感觸是什麼 - 教育局「捉蟲」,害香港學生及家長!

醒目開學勳章 貢獻勳章

一口氣睇哂各位嘅討論...

其實,Jupas 早年,d大學係有開英文班架!特別係科大初初開嗰幾年,英文唔達標係要上英文,當年佢地想收叻人,所以英文唔達標都會offer
HKU 嘅安排係AL UE 有C 就唔駛上英文,D就year 1 有一年英文上

所以,我覺得polyU彈性處理係好事,希望d仔爭氣!唔好俾女生雄霸理/工科!

至於陳,我响HKAGE 聽過佢嘅故事,在我,係一個有某d天份嘅小朋友,遇上伯樂,再加自己努力嘅成功故事
盤生意係佢同朋友自己搞嘅,聽佢講,生意唔錯
恐龍家

ANChan59 發表於 18-12-29 10:08
我真係上網睇過大陸、台灣及英國大學的收生標準,有以下幾點看法。

1。英國大學是看當地教育當局的最低入 ...
請問台灣大學學位, 香港認受性大嗎?   

bb12345 發表於 19-1-10 08:30
請問台灣大學學位, 香港認受性大嗎?

台灣大學水準都好參差,好的大學學科,香港是承認的,只不過不少人為了政治正確,才認為台灣學位不入流!特別是專業課程,畢業於著名台灣大學,香港的專業團體大多數承認,你要申請前上網查詢一下!

反而絕大多數的大陸工程學位,香港工程師學會是不承認的,因為跟國際標準「脫軌」。所以多國內工程系畢業生來香港讀碩士,不完全是好學,是因為不被認可,主要在工程設計及獨立項目補飛。

香港工程師學會有一個 E&E committee 就是評估一些不被認可的學位,我兩年的經驗,九成多是國內學位,評估完大部分都不被認可,要補飛,在香港讀一個相關碩士,而且要特別選修指定科目。

‹ 上一主題|下一主題