用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 推薦信有什麼用途?大多學校也不接受
go

推薦信有什麼用途?大多學校也不接受 [複製鏈接]

同上
   1    0    0    0

是否叩門用?

回覆樓主:

上年問小學校長如果叩門會否幫學生寫信,校長反問如果我是校長會點揀學生呢?

即不需要寫?

young8888 發表於 18-12-18 00:56
同上

推薦信有冇用,睇吓由邊間學校出,同埋出嗰位人仕既江湖地位,不能一概而論。

王家爸爸    發表於 18-12-21 08:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

很多學校講明不要校長信,主要看教育局給的rank order來揀人

hkpapa852 發表於 18-12-21 08:17
推薦信有冇用,睇吓由邊間學校出,同埋出嗰位人仕既江湖地位,不能一概而論。
...

最精準的答案。

當年是級三以內有特別推薦信,深入而且寫得好精彩。其他級四到級十就基本些。

到扣門時,她是直接打電話俾相關校長,當然她亦是睇個別學生情況,多數是六合彩派彩不合理的原因,不會是已經不錯學位,想要更好那一些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

很多學校不收是由於教統局出過指引. 而我個人覺得大圍都有的推薦信其實不可能有用, 特別人士則不知道了.

ANChan59 發表於 18-12-21 08:25
最精準的答案。

當年是級三以內有特別推薦信,深入而且寫得好精彩。其他級四到級十就基本些。

我小朋友的學校也是這樣做,全級頭10的推薦信是特別撰寫的,只提供一封給你最心儀的學校,學生家長不許拆開(當年也有同學私下打開過再細心封口),你也要通知學校會給那一間中學,校長會在適當時跟進。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-21 08:17
...
我囡有推薦信, 主要係申請依家呢間學校用, 最正既應該就唔係學校個封, 係 YMCA 同副館長個封.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-21 09:49
我囡有推薦信, 主要係申請依家呢間學校用, 最正既應該就唔係學校個封, 係 YMCA 同副館長個封.
...

推薦quota都有,何況推薦信,睇下乜情況用啦,或多或少都有用~~~

young8888 發表於 18-12-18 00:56
同上
推薦信加推薦人事先私下電話直接同校長溝通,應該有啲用。其他就無嘜用。

回覆樓主

我地係教區中小學之間有聯繫或者銜接,但係教育局網頁上係無顯示聯繫或者一條龍,校長話有需要可以給予推薦,而且獲得校長推薦的話,係不需要自己去交表,而係通過學校去交表。

miriam 發表於 18-12-21 09:49
...

唔係好明!
你囡讀 YMCA 小學?
定係去考 YMCA  中學?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 jiyu1107 的帖子

我果間未龍之前,如果升唔返中學部,學校一定出推薦信(有指定邊間),果間基本上即收。

ANChan59 發表於 18-12-21 08:25
最精準的答案。

校長真的會聽電話嗎

1998Ruby1998 發表於 18-12-22 03:27
回覆 jiyu1107 的帖子

我果間未龍之前,如果升唔返中學部,學校一定出推薦信(有指定邊間),果間基本上即 ...
即推薦信是叩門用?

young8888 發表於 18-12-26 02:13
校長真的會聽電話嗎

我上面講了兒子的校長有江湖地位,同區或附近校網中學校長好熟,自然可以。她是打對方手機,不是打總機電話轉來轉去。

如果是新校長,加上不太SoSo的,就較困難了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題