用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區 「學額」 及 「升中人數」 估計
樓主: 憫父
go

各區 「學額」 及 「升中人數」 估計 [複製鏈接]

SkyTracy 發表於 18-12-18 16:48
謝謝你的意見,沙田邊三間top3沙崇,沙培和曾肇添嗎?還有荃灣邊間可以試下
...
沙田區DSE成績最Top個3間係: 曾記, 沙呂同沙崇, 聖羅撒同沙培排4/5..... 不過聖羅撒你無得揀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 18-12-17 18:30
說明:
1. 各學校的 BANDING 是參考 SCHOOLAND 的資料
2. 各學校的學額是參考 SCHOOLAND 在 2018 年的資料

想請教小兒現在沙田約一線尾學校讀小五,成績約考全級25-30左右,平均分約85左右。請問是否屬於band 1b/c左右?如選沙田網有什麼學校可以選擇?謝謝意見和分享

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:50
沙田區DSE成績最Top個3間係: 曾記, 沙呂同沙崇, 聖羅撒同沙培排4/5..... 不過聖羅撒你無得揀

謝謝你呀!沙培屬band 1A定B?

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:38
令朗校網既小學, 普遍升讀B1中學既比例其實都只係~1/3, Top 20% 應屬B1B/C水平 (視乎邊間小學)

去沙田區的 ...

其實仲可以考慮吓荃灣個幾間中學 (我真係衰, 叫人去荃灣爭位, 好似叫人係乞兒兜拿飯食咁)

~~~~~知呢, 拉出去打

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:11
其實小學每年會收到畢業生中有多少學生屬於本區B1和全港B1既數字

如果間小學有40%本區B1, 35%全港B1, 但 ...
如果咁講學校應該估得幾準,尤其係雙數年

bobbob 發表於 18-12-18 17:16
如果咁講學校應該估得幾準,尤其係雙數年

雙數年係可以較準確 (那些學生一定是B1/2/3), 但永遠有一班邊緣人

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦無法得知.......

因為全校學生, 可能Pre-S1考得最好個位, 亦只係全港B1B, 甚至B1C水平, 咁即係 級1 其實都只會係B1B/C.......

所以成日問究竟係屬小朋友於B1A/B/C水平, 其實無乜意義, 因為現實上無人可以知, 只有EDB有辦法知....... 反而, 最大機會可以確定既, 咪係B1C個班 (邊緣人對上個幾位)

自行應該點選校, 我一直都認為應該如此: 選兩間心儀, 入咗無得抽獎都唔後悔既學校.

是否高攀並不重要. 保險線亦唔需要係自行階段去set, 否則只會徒添悔恨

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-18 17:20
雙數年係可以較準確 (那些學生一定是B1/2/3), 但永遠有一班邊緣人

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好多謝你既意見!

daddadmum 發表於 18-12-18 16:52
想請教小兒現在沙田約一線尾學校讀小五,成績約考全級25-30左右,平均分約85左右。請問是否屬於band 1b/c ...

憫父請問可以比一些意見參考一下,謝謝

daddadmum 發表於 18-12-19 10:43
憫父請問可以比一些意見參考一下,謝謝

囝囝讀的小學有多少小五學生?

相信你說的名次是成績表上的總分名次,
因教育局是用呈分名次來處理 BANDING 的,
呈分名次不是簡單地用考試分來排名次,
是要先經過統計學的標準化處理,
所以呈分名次會和總分名次不同,
可以有 1X 名的差別。

BANDING 亦受到 pre-S1 的影響,
從你寫的資料,
是很難給與意見的。
很對不起!

醒目開學勳章

其實小學每年會收到畢業生中有多少學生屬於本區B1和全港B1既數字

咩原來小學會有呢方面資料, 真係你唔講都唔知添, 因為我仔學校沒透露過, 從來只透露過往幾年有5成幾接近6成派英中 + 校方估計孩子所屬的呈分次第咋!

臻媽 發表於 18-12-19 11:55
咩原來小學會有呢方面資料, 真係你唔講都唔知添, 因為我仔學校沒透露過, 從來只透露過往幾年有5成幾接近6成 ...
學校係有呢D資料, 不過係被EDB要求(係簽咗NDA), 不能對外發佈.

憫父 發表於 18-12-19 11:35
囝囝讀的小學有多少小五學生?

相信你說的名次是成績表上的總分名次,

約120人,不過聽老師講pre-s1考得好,所以開始想什麼學校適合和辦學理念做得好,謝謝

hkpapa852 發表於 18-12-18 17:20

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦 ...
請問學校會知道去年同學究竟係自行入定大抽奬入嗎? 係最後settle好個list, 抑或係最初7月放榜個list? 如果佢哋有個update list, 點解公布個升中資料唔update既?

醒目開學勳章 王國長老

年年學校都會做統計後派畀家長,份野係有水份既,咁我有睇住做參考,順便計下數

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

daddadmum 發表於 18-12-19 12:02
約120人,不過聽老師講pre-s1考得好,所以開始想什麼學校適合和辦學理念做得好,謝謝
...
如果是一間普通的小學,大概有 1/3 是 BAND 1,1/3 是 BAND 2,1/3 是 BAND 3。

如果有 120 一級,即是說,約有 40 人是 BAND 1,40 人是 BAND 2,40 人是 BAND 3。
如果你囝囝的呈分名次是 25 -30,很大機會是 BAND 1。

若你囝囝的小學 2016 及 2018 年的 pre-S1 都考得不錯時,囝囝理應是 BAND 1。

不過,因為小學老師不太可能知道自己的學生 pre-S1 成績 (pre-S1 是在中學考的),他們只知道學生的呈分名次,若他們覺得自己的 pre-S1 考得不錯,相信是因為有超過 40 人獲派 BAND 1 中學。
但需要知道 2018 年升讀中學的學生,參考的是 2014 及 2016 年 pre-S1 分數。

你囝囝現在讀小五,2020 升上中學,參考的是 2016 及 2018 pre-S1 分數,小學老師應該未知道 2018 pre-S1 考得好不好,要等 2019 年學生升上中學後才能估計到。

-----------------

小學用歷史資料估 BANDING 是較容易,因為只需要將學生呈分名次配對獲派的小學便可以。
校外人士無法用呈分名次配對獲派的小學,要估 BAND 1A/B/C 是很困難的,

假設囝囝小學 BAND 1 學生平均分佈在校網的 BAND 1 學生內,加上之前的派位表現不錯的話,若呈分名次是 25 - 30,你囝囝有較大機會是 BAND 1B 學生。

miriam 發表於 18-12-19 13:10
年年學校都會做統計後派畀家長,份野係有水份既,咁我有睇住做參考,順便計下數
如果學校的統計除了名次和自行人數外,再加上該中學是甲部及乙部第幾志願,就更有參加價值。

醒目開學勳章 王國長老

憫父 發表於 18-12-19 13:20
如果學校的統計除了名次和自行人數外,再加上該中學是甲部及乙部第幾志願,就更有參加價值。
...
有呢份畀你睇已經好好

試過有家長老吹個仔係 B1 生入錯左 B2B-C 學校, 我一睇個名次即時笑爆咀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

憫父 發表於 18-12-19 13:14
如果是一間普通的小學,大概有 1/3 是 BAND 1,1/3 是 BAND 2,1/3 是 BAND 3。

如果有 120 一級,即是說 ...

謝謝憫父的分析和意見
‹ 上一主題|下一主題